rüzgar tribünleri hakkında bir soru

yusuforal

Üye
Katılım
13 Tem 2008
Mesajlar
17
Puanları
1
Yaş
36
arkadaşlar bişey soracam çok saçma gelebilir ama bir arkadaşım sordu bana rüzgar tribünleri hakkında.neden rüzgar tribünlerinde 3 kanat vardır amaç nedir 3 fazla alakası var mı ?
 
Sayın yusuforal arkadaşım !
Rüzgar türbinlerinde 3 kanat olacak diye bir kural yok. 4 kanatta olur, 6 kanatta olur, 10 - 12 kanatta olabilir. Kanat sayısı çoğaldıkça devir düşer fakat aynı zamanda tork artar. Kanat sayısı düştükçe devir artar, tork azalır. Genelde yüksek devir ihtiyacı olduğu için 3 kanat en idealidir.

Mesela kuyulardan rüzgar gücüyle su çıkaran rüzgar gülleri vardır ve bunlar 10 - 12 kanat olabiliyor. Amaç ; yavaş dönsede güçlü olması gerekmektedir.
 
hocam bu kadar kötü bir soruya bu kadar güzel bir cevap merakımı gidediğiniz için tşk ederim elektrikte yeni sayılırım sizlerin sayesinde güzel bilgiler ediniyorum çok tşkler iyi akşamlar
 
Merhaba,

3 kanatlı türbinlerin yaygınlık sebepleri,
- Maliyet düşer kanat sayısı azlıgından,
- Verim yüzde 40-50 lere varır,
- Rüzgarda ulaşabilecegi en yüksek devir sayısı tek kanatlılara göre sınırlanmış olur,
- Amerikan su pompa türbinleri kanat sayısı oldukça fazla olurken, tek kanatlı türbinlerde oluyor.

Saygılar.
 
rüzgar tribünleri ile ilgili benim başka bir sorum olacak. rüzgar hızı değiştikçe devir de değişeceğinden şebekeye verilen elektriğin frekansı nasıl 50hz'de sabitleniyor.
 
Rüzgar türbinlerinde kanat açılarını ayarlamak için sistemler bulunuyor. Örnegin her kanatın içinde kanata açı vermek amaçlı motorlar bulunur. Yalnız başka tekniklerde mevcuttur.

- Rüzgar hızı anlık olarak ölçülüyor.
- Kanatın dalma açısı (profilin rüzgar ile yapmış oldugu açı), değişen rüzgar hızı ile birlikte deiştirilmek sureti ile kanat devir sayısı sabit tutulmaya çalışılıyor.
 
foofbob ' Alıntı:
rüzgar tribünleri ile ilgili benim başka bir sorum olacak. rüzgar hızı değiştikçe devir de değişeceğinden şebekeye verilen elektriğin frekansı nasıl 50hz'de sabitleniyor.

doğrultucu ve inverterler yardımıyla
 
arkadaşların söyledikleri doğru olmakla birlikte her iki sistemde aynı anda kullanılabiliyorda . birde fırtına gibi durumlarda fren sistemi ve 90 derece olan açıyı değiştirerek sistemi korur. üretilen elektriği önze doğrultup sonra sinüse çevirip senkronize olarak sisteme verebilmek oldukça maliyetli bir iş birde değişken olan rüzgarla değişken olan şebeke yükünü dengelemek dahada zor. yani bu zorluklardan dolayı rüzgardan elektrşk üretmek tek başına çözüm yolu değil
 
hocam merhaba benim bir rüzgar tribünü projesine ihtiyacım var örneğin çeşme de kurulan tribünlerin projesi, maliyeti,kazancı vs... böyle bir bilgiye ulaşabilmem mümkün mü acaba?
 

Forum istatistikleri

Konular
129,755
Mesajlar
929,697
Kullanıcılar
452,505
Son üye
ironman2112

Yeni konular

Geri
Üst