reaktif-aktif sorunu

Kompersör motoruna bağlayacağınız kondansatörün faydası olur tabii ki de. Ama prensip olarak, kondansatörleri fazla dağınık kullanmak kontrolü güçleştirir kompanzasyon işinde (Bağlayıp deneyin).
Eğer ki yük hiç bir zaman 125A'i geçmiyorsa 600/5 akım trafosunu 150/5 ile değiştirmeniz durumunda, küçük yükleri de görecektir röle ve bunlara göre kompanzasyon yapacaktır. Tek sorun şu olur: 600/5 akım trafosu barasızdır. Ve 150/5 akım trafosunu o baraya monte etme işi işçilik olarak uğraş ister (Yapılmaz değil ama.)

Bir de ilk mesajınızda röle için RG6T demişsiniz ama son mesajınızda 8 kademe var. İşletme yükleri nelerdir? Devreye girip çıkma süreleri nasıl?

önce herşeyi bir kenara bırakın işletmenizi iyice bir güç analizinden geçirin işletmenizi güç analizinden geçirdikten sonra günlük haftalık hafta içi hafta sonu değişen güç faktörlerinini gözden geçirin çünkü yükler genelde değişken olduğu kompanzasyon kontrol edemiyebilir bu nedenle çıkan sorunları çözmek için işletmeni güç analizinden geçirmek gerekiyor bu olay ne zaman meydana geldi kompanzasyon pano gözden geçir

sayın genç arkadaş haklısınız rg-6 demiştim hatalıyım rg-8 bunu düzeltmeyi unutmuşum özür dilerim,bu arada bugün faturamızı aldım ceza yok akım trafosu 600/5 düşürmeyi düşünüyorum ama fabrikadaki sıkıntım makinaların bir türlü tam kapasiteyle çalışmaması bugün elektrikçi arkadaş ampermetrede 170a. okuduğunu söyledi şimdi bu durumda ne yapacağımı kestiremiyorum bekle takip ed gör politikasımı yoksa müdahalemi edmeliyim kararsız kalıyorum yanlız şunu belirteyim indiktüf oranım hesabıma göre %18 de faturayı aldığımda yaptığım hesap sizce nasıl bir yol izlemeliyim. iyi çalışmalar

fabrika tek vardiya çılışan bir işletme iki kısımdan oluşuyor ahşap ve metal işleri sıkıntı metel işlerinde burda en az 15 kaynak makinası türleri,cnc ler,tornalar,presler ve matkap gurupları burda değişken yükler oluşuyor ama burda 220v. çalışan bir kaç kaynak makinası var.ahşap bölümünde makinalar devreye girdiğinde bir sıkıntı olmassa durmuyorlar ama henüz bu bölüm tam olarak çalışmıyor yaklaşık 6 makina kullanılmamakta bu yüzden akım trafosunu küçültmekte tereddüt ediyorum tabiki toplam güçüm üretim alanında180kw.. su pompaları,hidraforlar ve komprasör ile 220kw oluşuyor idari binaya 30kw.çevre aydınlatma 10kw. der isem 260kw lık bir güç çıkıyor akşam 18/00 de çıktığımız için gece çekilen akım 20a. geçmiyor sizlerle paylaşa bileceğim bunlar .

Moderatör tarafında düzenlendi:
15 kaynak makinasının olduğu bir işletmede klasik kompanzasyonla cezaya düşmemek de bir başarıdır aslında.
Şimdilik akım trafosuna dokunmayın.
Eğer imkanınız varsa, (kondansatör kademelerini karışık devreye alan) yeni tip bir röle ile bu %18 oranını daha da aşağıya indirebilirsiniz.

arkadaşlar merhaba konpanzasyonda role değişikliği yaptım tek fazlı role yerine entes rg3-12c/cs roleyi devreye aldım genç arkadaşın söylediği gibi akım trafolarını düşürmeye gerek varmı peki kurulu gücüm 400kva. ama şu anda çektiğim akım 125a. ile 130a. arasında değişiyor ve fabrikaya yakın bir zaman içinde yeni makinalar envantere girecek en son gelen faturada indiktüf %18 idi cumartesi aldığım değerlerle yaptığım hesaplama sonucu indiktüf %13 görünüyor bütün kontrollerimi yaptım kondansatörlerde ve kontaktörlerde bir sıkıntı yok bu çektiğim akıma göre dizilişkonpanzasyon sıralamam 5-7,5-10-10-15-15-20-20 8 kademeyi tirifaze bağladım sistemden çekilen130a. göre bu kondansatörlerle neden indiktifim yükseliyor ve tek fazlı kondansatör bağlıyacam nasıl bir hesap yapmam lazım tek fazlı kondansatörler için yardımlarınızı bekliyorum iyi çalışmalar.

önce işletmene etki eden fazlar üzerindeki yüklerin dengesizliği dengesiz yükleri bulacaksınız örneğin bir fazlı motorlarlar lamba grublerı gibi bunu iyi analiz ettikten sonra gerekli olduğu yüke göre röleye gerekli bir fazlı kondansatör kademeye bağlıyacaksınız

arkadaşım 220v sadece 3 adet dalgıç pompam var diğer motorlar 380v.fabrika içi aydınlatmam 4*54watt. yüksek tavan florasan armatürler 54adet ve 2*54watt florasan armatürler 75 adet Elektronik balastlılar. diğer makinalarım 380volt idari bina dağılımı normal gündüzleri 75 adet 2*54 florasanları yakıyorum birde sabit 20kvar kondansatörü kapatıyorum bunlar bunlar etken olurmu.

bir fazlı motorlar için kondansatör seçim tablosu bu
Motor Anma Gücü 220 V
KW_ PS_ DİREK(A)_ Y/Ü (A)
0,25_ 0,34_ 4-6_ 2-6
0,37_ 0,5_ 4-6_ 2-6
0,55- 0,75_ 4-6_ 4-6
0,75_ 1_ 6_ 1-6
1,1- 1,5_ 6_ 6
1,5_ 2_ 16_ 110
2,2_ 3_ 20_ 16
3_ 4_ 20_ 16
4- 5,4_ 25_ 20
5,5_ 7,5_ 35-32_ 25
7,5_ 10_ 50_ 35-32
11 15_ 63_ 50
15_ 20_ 50_ 63
18,5_ 25_ 100_ 80
22_ 30_ 100_ 80
30_ 40_ 125_ 100

Son düzenleme:
arkadaşım 220v sadece 3 adet dalgıç pompam var diğer motorlar 380v.fabrika içi aydınlatmam 4*54watt. yüksek tavan florasan armatürler 54adet ve 2*54watt florasan armatürler 75 adet Elektronik balastlılar. diğer makinalarım 380volt idari bina dağılımı normal gündüzleri 75 adet 2*54 florasanları yakıyorum birde sabit 20kvar kondansatörü kapatıyorum bunlar bunlar etken olurmu.

Elektronik balastlar sisteme kapasitif etki yaparlar ve harmonik üretirler. 20kVAr sabit gruptan bahsetmişsin ? sabit grup kullanmaman gerekir röle zaten ihtiyaç gördüğü kadar grubu devreye alır yada çıkarır. Belli dönem çok az yük ile çalışan tesisler için geliştirilmiş röleler mevcuttur. Federal'in easyvar rölesi gibi çalışma sistemlerini incelemeni tavsiye ederim.

Işaretin anlamı kompazasyon degıl demek ama yazdınız oranlara gore kompazasyon uygun

Forum istatistikleri

Konular
129,880
Kullanıcılar
452,758
Son üye
aprnck

Yeni konular

Çevrimiçi üyeler

Geri