Reaktif Tarife için 9 KW Haksızlığı

tknsyn

Onursal Üye
Onursal Üye
Katılım
27 Eki 2007
Mesajlar
2,271
Puanları
481
Arkadaşlar,bildiğiniz gibi mesken abone grubu dışında kurulu gücü 9 KW ı geçen abonelere reaktif enerji tarifesi uygulanmaktadır.Reaktif tarife uygulanan aboneler,reaktif enerji bedeli ödemekte,yada ödememek için kompanzasyon sistemi tesis ettirmekte,bununlada kalmayıp,periyodik Bakım ve takibini yaptırmaktadır.Gerçek gücü 9 KW ın az veya çok,çok üstünde olupda ,Tedaş kayıtlarında 9 KW ın altında 3KW veya 5KW görünen, bir çok abone ,reaktif tarifeden muaf olmaktadır.Tedaş personel yetersizliği,siyasi ve ekonomik nedenler ile bu gibi abonelerin güç tesbiti konusunda ilgisiz ve kayıtsız davranmaktadır.Hal böyle olunca esnaf arasında elektrik maliyeti açısından haksız rekabet oluşmaktadır.Aynı işle iştigal eden ,hemen hemen aynı güçte, iki esnaf düşünün, birisi eskiden aboneli Tedaş da 3 KW gücü gözüküyor.Direkt bağlı sayacı ile aktif bedel ödüyor.Diğeri ilkine göre daha yeni aboneli Tedaş taki gücü en azından 9 KW ın üstünde olduğundan,kombi sayacı ile reaktif bedel ödüyor.Reatif bedel ödememek için bizlere kompanzasyon sistemi,takibi vs diye ödüyor.BU ANAYASAMIZIN EŞİTLİK İLKESİNE AYKIRIDIR! 9KWdan küçük görünüpde aslında büyük olan bu aboneler bizlerin potansiyel müşterileri olması hasabi ile bizlere de haksızlıktır.
Arkadaşlar EPDK veya hükümet bu soruna çözüm getirmelidir.
Güç sınırı veya Tan fi aralığı ayrı bir tartışma konusudur.Ben burada ,eşitlik ilkesine aykırılık ve haksız rekabet den hareketle görüşlerinizi merak ediyorum.Çözümü nasıl olabilir?
Güç tesbiti güncellemelerinin bir an önce yapılması bir çözüm şeklidir.Ancak hayata geçirilebilirliği bakımından gerçekçi değildir.Hem bu kriz ortamında güç bedeli olarak ilave büyük paralar çıkartır esnafın cebinden.Maksat üzüm yemek, bağcıyı dövmek değil.Şöyle bir değişiklik yayınlansa olmaz mı?
Mesken abone grubu dışındaki,bütün abonelere reaktif enerji tarifesi uygulanır.İlla, gerçekten 9 KW ın altında kalan ,aboneler kollanacak ise ,
Mesken abone grubu dışındaki,bütün abonelere reaktif enerji tarifesi uygulanır. ../../200. tarihinden sonra kurulu gücünün 9 KW ın altında olduğunu belgeleyenler uygulama dışında tutulacaktır.
Bu tarz bir uygulamada gerçekten 9KW ın altında olan aboneler Tedaşlara güncel güç tesbitini acilen yaptıracak,zaten gerçek gücü 9 KW ın üstünde olanlar güç farkı ödemeksizin ,reaktif bedel ödemeye başlayacaklar.
Başka çözümlerde üretilebilir.Hatta anayasaya aykırılık konusunda anayasa mahkemesine,veya haksız rekabet nedeni ile rekabet kuruluna veya iş mahkemesine dava açılabilir.
Sayın arkadaşlarım, bizleri de ilgilendiren,ya da en iyi bizlerin idrak edebileceği bu konu hakkında kamuoyu oluşturmak ve gerekli yerlere bu haksız uygulamayı duyurmak için elinizden gelen katkıyı yapmanız ümidi ile hepinize hayırlı günler dilerim...
 
Otomatik sigorta bulunduğu devreyi yüksek akım ve kısa devre akımlarından koruyan bir anahtarlama elamanıdır.
Topraklama ölçümü ister endüstriyel bir tesis ister bir ofis binası olsun her işletme için kritik bir öneme sahiptir.
sayın tknsyn reaktif enerji tarifesi kurulu gücü 15kW veya sözleşme gücü 9kW olan aboneler için geçerlidir.
 
arkadaşım güzel anlatmışsında bunu yapmak için bence tedaşa epeyce yeni yetişmiş kalifiye eleman gerekli ve siyaset kurumlara mudahale etmemeli
 
Herkese selamlar. ya aslında tüm kullanıcıların elektrik tüketimine bakılarak ki bunu takip etmek çok kolay zaten faturaları elektrik sağlayıcısı kesiyor. Kimin ne kadar elektrik tükettiği kontrol altında tutulur. Belli bir zaman gözetilir mesela 3 ay 5 ay gibi bu süre içinde tüketimi 15 kva nın üstünde olanlara sürekli olarak güç aşım tarifesi uygulanacağına,sözleşme gücünü yükseltme mecburiyeti getirilir. Tabi bu da cezayla olacak bir şey her ay yüksek bir ceza tutarı ödemektense herkes gerçek kullandığa güce göre sözleşme yapacak.Böylece bu eşitsizlik ortadan kalkar. Benim fikrim bu saygılarımla...
 
Sn. tknsyn, Tedaş kısım kısım özelleştiriliyor. Yeni patronlar da, bu işe kâr için girdiklerine göre, yakın zamanda güç tespitleri için ekipler oluştrurlar veya serk1982'ın fikri gibi uygulamalar yaparlar.
 
sizin yazınızı okuyunca bu konuda bişeyler yazmak istedim.öncelikle şunu söylemek isterm ki bu tedaş adındaki kuruma çekidüzen verecek biryönetici çok büyük sevaba girecek,memleketine de büyük hizmet yapmış olacak.memleketin bazı bölgelerinde bazı insanlar hiç çekinmeden kaçak elektrik kullanırken,bunun faturası bizlerin cebinden çıkrken,tedaş adındaki kurum ödemelerini düzenli yapan abonelerini keriz yerine koymakta herhalde şirket politikası olarak düşünüyor!telefona,suya,internete abone olmak için prosedürler nerdeyse yok denecek kadar azaltılmışken elektriğe abone olmak için senden bir sürü evrak biraz da bahşiş isterler(teminat adı altında).sanki elektriğe abone olan herkes tedaşa borç takıp yurtdışına kaçacak.vatandaşına güvenmiyor,potansiyel hırsız muamelesi yapıyor AÇIKÇASI İNSANLARI KAÇAK ELEKTRİK KULLANMAYA TEŞVİK EDİYOR.sonra da insanları hapis cezası ile korkutmaya çalışıyor.ama biryandan da memleketimin bazı yerlerinde bazı insanlar gayet normal şekilde kaçak elektrik kullanmaya devam ediyor,hatta bununla da kalmayıp elektrik faturası ödeyenlere enayi diyor.bu arada "devlet sanki kendi vatandaşına güveniyor mu"diye de sorulabilir.ama bunu sormaya başladığımız zaman da işin işinden çıkamayız gibime geliyor.söz nereden açıldı nereye geldi.
forumda böyle bir başlık açılması iyi oldu.bakalım başka ne yorumlar gelecek.
 
Malesef arkadaşlar daha neler neler var, herkes hepsini biliyor. Sn. serk1982'ın fikri mantıklıdır.
 
"AB ülkelerinde kompanzasyon" başlığı altında açmış olduğum tartışma,maalesef fazla ilgi görmeden ka-
pandı.O tartışmanın altında,TEDAŞ tarafından hazırlanmış bir sunum vardı.Zannederim,arkadaşlarım,o
sunumu yeteri kadar inceleyemedi.Bu konulardaki problemin ana kaynağı "REAKTİF ENERJİ SINIR DEĞER-
LERİ"nin çok münasebetsiz olarak tespit edilmiş olmasıdır.Sunumda,bu açıkça görülmektedir.tknsyn ar-
kadaşımın görüşlerine de sonuna kadar katılmamak mümkün değil.
 
Tedaş'ın o kadar problemleri varki sayaçları yanlış okumalar, sözleşme gücü hataları , vb..

aslında bir işletmenin gücü o kadar düşükse o kadarda kompanzasyon problem oluyor
işletmede bir kaç lamba var
işletmede bir kaç torna makinesi var
işletmede bir kaç kaynak var
işletme küçük bir market

Reaktif güç kontrol rolesi hep ayni ama küçük güçleri ayarlamak çok sıkıntı güç ne kadar büyük olursa sistem o kadar ayarlamak rahat oluyor.
avrupa bu olayı çözmüşki ne işletmeyi nede teknisyeni yormuyor, adamlar işletmeye siz elinizden geleni yapın ama yorulmayın biz zaten trafo merkezlerinde yapacağımızı yapıyor kimbilir aktif filitreler var merkezlerde muhtemelde vardır.
bizler ise uğraşa duralım 5Mf kond. bağla yok olmadı güç analizi yap yok trifaze şunu bağla ve halen şu güç analizi olayını çözemedik
piyasadan edindiğim bilgilere göre elektrikçi arkadaşlar eğer işletmenin kompanzasyonunu ayarlayamassa işletme sahibi hemen yeni bir elektrikçi buluyor bu şimdi kimin karına.

temiz enerji güzel ama küçük esnafada çok yüklenilmemesi kanaatindeyim.

ayrıca sıcağı sıcağına dün ist. maliye binalarına gittik adamlar 450 bin ytl ihaleyi almışlar ve kullandıkları güç kontrol rolesi siemens monofaze rolesi siemens kötü bir firma değil ama siemensin ülkesinde trifaze kontrollü bir roleye ihtiyacı yok.
adamlarda bütün maliye binalarına takmışlar cihazı hepsinde sorun var buyrun buda ayrı bir sorun tüm cihazlar tekrar yenileniyor, ayni şekilde türk telekom ihalesindede kbr monofaze kontrol takıldı tüm türk telekom binalarına kbr'de kötü bir firma değil ama dediğim gibi.
bir yandan temiz enerji diyoruz bir yandanda devletin binaları monofaze bir kontrol tarafından kompanze edilmeye çalışıyor buda garip bir olay :)
Saygılarımla.
 
gunerdr arkadaşımıza katılıyorum bence en büyük sıkıntı kurumlardaki teknik personelden kaynaklanıyor, kurumlara girmişler tekniği unutup sadece personel olarak kalmışlar büyük ihtimalle oralardaki arkadaşlar siemens'in ne kadar kaliteli bir malemeze olduğunu biliyor ( gerçi siemens artık bir ülkemizde marka olmuş kime sorsan anlasın anlmasın siemens der ) trifaze kontrolun önemini bilemiyor neden, öğrenmeye ihtiyacı yok çünkü devlet o parayı ona işi bilse de veriyor bilmese de
 

Forum istatistikleri

Konular
128,992
Mesajlar
922,357
Kullanıcılar
451,203
Son üye
ilayda.ugur

Yeni konular

Geri
Üst