reaktif ve kapasitif yazması hk?

karlos55

Üye
Katılım
11 Tem 2008
Mesajlar
40
Puanları
1
Yaş
40
sayın arkadaşlar benim sorunum tesisin hem reaktif hemde kapasitif yazması nasıl oluyorda yazıyor anlamıyorum
ben sizlere gereken değerleri vereyim trafo 40kw lık benim ölçümleride tesisin kurulu gücü 23 kw çıkıyor ama faturada 30kw gözüküyor akım trafosu 40/5 rolemde sayport srpc-8t role 8 kademe ama ben 6 kademe kullanıyorum sıralanışları şöyle 1kvar 1.5kvar 2.5kvar 2.5kvar 2.5kvar 2.5kvar birde sabit 1kvar kondansatör bağlırole programımda baştan al baştan birak ayarlı cos 0.85 ayarlı c/k ayarı 0.05 ama ben otomatik yaptım ben roleyi kapatıp açtığımde cos 0.60 larda role 1. 2 ve 3 devreye sokuyor cos 0.85 gelitor sonra 1ve 2 devreden çıkarıyor 3 devrede kalıyor sonra oda çıkıyor ama cos değeri düşmüyor ondan sonra hiç kondansatör almıyor devreye bir cihaz girdiğinde alıyor bu şekilde sistem normal çalışmıyormu nasıl oluyorda ikiside yükseliyor reaktif%47 kapasitif %68 ben şimdi nasıl bunları düşüreyim benden istediğiniz başka değerler vasra söyleyin birde akım trafosunun olduğu faz 26 amper çekiyor yükte diyer fazlar 6 ve 5 amper çekiyor rolem 220v bu normalmi yada doğru bağlımı gece tüketimi gündüzden fazla gündüz pek tüketim olmuyor gece rolede 3 ve 5 devde kalıyornmuş onuda söyleyeyim şimdiden teşekkürler
 
Geçmiş olsun kardeşim;
Öncelikle şunu belirteyim trafolar ve kurulu güç genelde KVA cinsinden belirtilir.
Röelinizi bilmiyorum.Sanırım 3 fazlı röle değil.Bu şartlarda tek fazlı rölelerle bu iş yürümüyor.
Anladığım kadarıyla hızlı olarak devreye girip çıkan yükleriniz var.
Malesef sizin sisteminizde sorun çok fazla.Öncelikle yükler dengeli değil.Siz yüksek faza göre kompanzasyon yaptığınızda diğer fazların kapasitife geçmesi sonucu kapasitif yazıyor olabilirsiniz.Bir de gece yük yok demişsiniz.Akşam sayacı okuyun bir de sabah okuyun.Gece durum ne ona bakın.Bu arada sabit grubunuz var ama geceleri yani tüketim yokken açıyor musunuz?Eğer açmıyorsanız trafonuzun indüktif reaktif harcamasından dolayı indüktif yükselebilir.
Bir diğer gözüme çarpan da cosq nin yükselmemesi.Cosq nin 1 e ayarlı olduğundan emin misiniz?
Şimdi size önerilerim;
-cosq ayarını kontrol etmelisiniz
-bu arada röleniz de bozuk olabilir
Öncelikle sabit grup kontaktörünü zaman zaati ile otomatik olarak,yük yokkenki zamanlarda devreye girecek şekilde ayarlamalısınız.
-sabit grubun akım tarofosundan önce bağlı olduğuna emin olunuz

-sonuç alamazsanız,class0,5 akım trafosu alıp 3 fazlı bir röle kullanmalısınız.

bir de röle 1-2- ve 3 ü kapattığı halde cosq düşmüyor dediniz.Acaba kumanda devresinde hata olabilir mi?Röle çıkışı kestiği halde kontaktörler çekili kalıyor olabilir.Başıma geldi.Panonun otomatik-manuel konum anahtarından dolayı bir hata yapılmıştı.Otoda iken mühürleme manuel butonu üzerinden devam ettiği için,röle çıkışı kestiği halde kontaktörler bırakmıyordu.

-eğer bunlara rağmen durum düzelmiyorsa-kondansqatörleriniz de sağlamsa- çok hızlı devreye girip çıkan yükleriniz varsa(kaynak makinası-punta kaynağı gibi- o zaman dinamik kompanzasyon ya da tristörlü kontrol kullanmanız gerekebilir.

bir de bu kadar dengesiz yük altında durumu düzeltmeniz çok zor.Mümkünse yükleri eşit şekilde dağıtmaya çalışınız.
Tabii kafama takılan bir şey daha var.sabit grup demişsiniz.Buradan ortagerilim abonesi olduğunuzu anladım.Yani kendinize ait trafonuz var.Fakar 45 kva lık bir yük için trafo kullanmanız garip geldi.Açıkçası kaç kva güçten sonra trafo kullanmanız zorunlu bilmiyorum.
Şimdi OG/AG trafonuz var mı yok mu?Yoksa sabit grup ne işe yarar.
Kolay gelsin
 
sayın mustafa bey haklısınız bazı terimleri karıştırıyorum özür trafo kendimize ait 40 kva rolemiz yeni alalı 3 ay oldu gündüz fazla tüketim olmuyor dedim gece tüketim fazla gece aydınlatmalarda var kontaktörler temiz yapışan yok ama sabit akım trafosundan sonraya bağlı yani kontaktörlerin Sigorta gurubuna bağlı r ole cos0.85 ayarlı c/k 0.05 gecikme sn 2 kondansatörler yeni hepsini yeni aldım role 220v akım trafosu 40/5 akım trafosu yükün çok olduğu faza bağlı
 
Pardon ben gece tüketimi az olarak algıladım.Sabit grubunuz röleden sonra ise sabit grup olarak işinizi görmez.Sadece hiç tüketim yokken trafonuzun reaktif gücünü karşılar.mümkünse onu röle akım trafosundan önceye bağladyınız.
Cosq 0,85 nereden icap etti anlamadım.Biz cosq 1 iken zor tutturuyoruz oranları.Cosq yi 1 yapmalısınız.
dediğim gibi yükünüz dengesiz ise işiniz zor.Bir de röleyi keşke 3 fazlı yapsaydınız.Kısacası yukarıda yazdıklarım geçerli.
bu arada c/k oranı neden 0,05 onu da anlamış değilim.rölelerde bazılarında direkt trafo oranı yazılıyor yani 40/5 ise 8 yazılıyor.
Sanırım sizinkinde ilk grubun akımı/akımö trafosu oranı olmalı.
yani
1000/400/1,732/8
bu da=0,18 yapar.
ama sizin rölenizden hiç kullanmadım.Farklı bir metodu varsa bilemeyeceğim.
düzeltiyorum web sitesine baktım kademenin reaktif gücü / akım trafosu oranı diyo hangi kademenin hangi gücü anlamadım.
 
Sayın Karlos55
İşletmenizdeki Sayacınız Elektronik ve yükünüz dengesiz ise elinizdeki tek faz tek akım trafolu röle ile kompanzasyon yapamazsınız.Kullanmanız gereken röle 3 fazdan gerilim ve akım ölçümü almalı ve her fazı ayrı kompanze edebilmelidir.

Kolay gelsin.
 
evet demin ben de söyledim ama açıkçası,kendim kullanmadığımdan olsa gerek tek fazlı kompanzasyonu önermek aklımdan bile geçmedi.Ben de bu vesile ile kaelsemih arkadaşımıza teşekkür ediyorum.
 
400 kVA ve altındaki trafolarda sabit grubun bizim kompanzasyonumuzla ya da şebekemizle hiç alakası yok, sadece trafonun reaktif kayıplarını karşılaması için Elektrik sayacımızdan ya da elektrik sayacımızın akım trafolarından önce bağlanmasını TEDAŞ ın istediği bir durumdur.
Size tavsiyem sabit gurubunuzu devre dışı bırakın ve 3 faz kontrollü bir röle monte edip, her faz için birer tane monofaze kondansatör bağlamanız, çünkü yükünüz çok dengesiz, tek faz kontrollü röle ile sonuç almak çok zor, iyi çalışmalar...
 
Yükün az olduğu için 1.ci kademeni trifaze diğer kademelerini de monofaze kondansatör kullanılarak yapabilirsin veya 1 2 3 trifaze diğerlerini güce göre monofaze de dağıtabilirsin. Tabi ki Rölen de 3 fazlı en az 12 kademeli olacak (buda bir altarnatif seçim bence,aydınlatma için bu türden epey sistem kurdum hepside iyi çalışıyor) Bu arada senin özel trafon var, arkadaşların dediği gibi yeni nesil bir röle işini görebilir. Bu rölelerin 18-24 kademeli olanları da var , belki 12 kademede yetmeyebilir ,ilk önce kompanzasyona esas değerlerini bilmen gerekir,nedir diyeceksin:Güc dağılımı,özellikle çok çarpıksa benim bu önerim tam sana göre,sistem aradığını kademeler içinde bulacak ,birde arkadaşımızın dediği gibi yüklerin giriş çıkış zamanları ,tahmini olarak senin sistemin için 60 saniyenin üstünde ise bu anlattığım senin işini görecektir. Bunun harici hızlı sisteme gitmektedir
 
Yardimlariniz İÇİn teŞekkÜrler arkadaŞlar Çok saolun monofaze kondansatorlerİ devreye nasil baĞlayacaĞim kisaca bİr bİlgİ yada Şema Çİzersenİz Çok Şeymİ İstemİŞ olurum mustafa by c/k ayarini roleye otomatİk yaptiriyorum cos 0.95 yada 1 yaptiĞim zaman devraye 4 adet kondansatÖr aliyor zaten kapasİtİf firlamiŞ bu doĞrumu yalniŞmi bİlmİyorum bende 0.80 yaptim ozaman bİrtane yada 2 tane aliyor devreye reaktİf 3 gÜndÜr sabİt kaldi kapasİtİf de 0.68 en 0.57 dÜŞtÜ kapasİtİf İyİ gİdİyoda reaktİfİ ne yapacaĞim bİlmİyorum İkİ gÜn Önce sİatemİn bÜtÜn gÜÇlerİnİ fazlara daĞittim dedİĞİnİz gİbİ o zaman kapasİtİf dÜŞmeye baŞladi haklisiniz ama reaktİf sabİt kaldi yerİnde yarimlarinizi beklİyorum
 
Sayın Karlos55
Aşağıda verdiğim varkombi-12 kullanım klavuzunda kondansatör bağlantı şemalarını ve bağlantı durumlarına göre kondansatör güçlerini bulabilirsiniz.

Bu arada elinizdeki röle tek faz tek akım trafolu ise rölenin bağlı olmadığı fazlara kondansatör bağlamanız durumda problem yaratacaktır.Bilginize iyi çalışmalar
 

Forum istatistikleri

Konular
129,880
Mesajlar
930,991
Kullanıcılar
452,755
Son üye
İmmortalxxx

Yeni konular

Geri
Üst