Resimdeki Elektrik Projesinden temel bir soru?

Katılım
25 Nis 2018
Mesajlar
79
Puanları
1
Yaş
27
selam abiler. İşin mantığını anlamak için bir soru soracaktım.
Alttaki yeşil kablo olan linye ilk 2 lambaya giriyor. Sensörlü lambalara direk linye giriyor. Sanırım hangi tuvalete girince o lamba yansın diye.

Üsttekinde lavaboda ise kırmızı kablo yani sorti devreye giriyor. Sanırım Kontrol anahtarda diye.
Peki linye kablosu 3*2.5 NHXMH, Sorti kablosu ise 3*1.5 NHXMH.

Benim anlamadığım şey:
1) aynı kablonun linyenin devamı olan sorti kablosunun farkı nedir? Sistem bunun sorti olduğunu nereden anlıyor. Sonuçta yeşil kablo ile kırmızı kablo arasında sadece kesit farklı. Yani Kırmızı olan kabloyu yeşil olan kablo gibi devam etsek ne farkı oluyor ki?

2) Ve Linyeden sortiye geçerken ( yeşilden kırmızıya ) anahtar üzerinden değişiyor. Bu yasak değil mi? Buatlarda ek olması gerekmez mi?

ABC.png
 
selam abiler. İşin mantığını anlamak için bir soru soracaktım.
Alttaki yeşil kablo olan linye ilk 2 lambaya giriyor. Sensörlü lambalara direk linye giriyor. Sanırım hangi tuvalete girince o lamba yansın diye.

Üsttekinde lavaboda ise kırmızı kablo yani sorti devreye giriyor. Sanırım Kontrol anahtarda diye.
Peki linye kablosu 3*2.5 NHXMH, Sorti kablosu ise 3*1.5 NHXMH.

Benim anlamadığım şey:
1)
aynı kablonun linyenin devamı olan sorti kablosunun farkı nedir? Sistem bunun sorti olduğunu nereden anlıyor. Sonuçta yeşil kablo ile kırmızı kablo arasında sadece kesit farklı. Yani Kırmızı olan kabloyu yeşil olan kablo gibi devam etsek ne farkı oluyor ki?

2) Ve Linyeden sortiye geçerken ( yeşilden kırmızıya ) anahtar üzerinden değişiyor. Bu yasak değil mi? Buatlarda ek olması gerekmez mi?

Ekli dosyayı görüntüle 54596

1) Yönetmelik gereği Aydınlatma linye kesiti 2,5mm², sorti kesiti 1,5mm² dir.
2) Projede Linye rengi yeşil değil minti renktedir.
3) Aydınlatmada armatürden armatüre geçişe izin vardır adı paralel sortidir.
 
Kırmızı olan kabloyu yeşil olan kablo gibi devam etsek ne farkı oluyor ki?
Bir fark olmaz. Yeter ki Kablo lar üzerinde özelliklerini belirt. Fakat karmaşık projelerde okuması imkansıza geliyor.

Ve Linyeden sortiye geçerken ( yeşilden kırmızıya ) anahtar üzerinden değişiyor. Bu yasak değil mi? Buatlarda ek olması gerekmez mi?
Uygunluğu vardır. Hatta anahtar ve prizler de atlama yapılması için derin kasalar kullanılır, buatlar yavaşça ortadan kalkıyor denebilir.
 
İç tesisler yönetmeliğine göre Anahtar ve prizler ek yeri olarak kullanılamazlar. Ek ve bağlantıların buatta yapılması gerekir.
 
İç Tesisleri Yönetmeliğinde anahtar için geçen bu cümlenin ucu açık.
"Anahtarların bir ucuna birden fazla iletken bağlanamaz. Yani anahtar, dağıtım kutusu olarak kullanılamaz. "

Ne yazık ki piyasa bu maddelere artık uymuyor ve anahtar priz kasaları ek yeri olarak kullanım yapılıyor (Yapılan ekler anahtar bağlantı noktalarından ziyade kasa da yapıldığından, aslında mevzuatada aykırı olmuyor).
Bu konu için inşaat mevzuatları da önemli.Yüksek yapılı binalar, hastaneler, hatta kamu kurumları, iç duvar bölmelerini mevzuattaki gibi tuğla ve kara sıva ile yapmıyorlar. Bunun yerine çift kat alçıpan ve alçı sıva ile yapılmaktadır (Alçıpan duvar içersin de izocam olarak tabir edilen ısı ve ses yalıtımı sağlayan ürünler de kullanılmaktadır). Bu tür uygulamalarda bağlantı yerleri olarak buat kullanılması hayli problem oluşturmaktadır. Bundan dolayı piyasanın bu şekilde mevzuata uygun/aykırı davranması gayet normal (Belli kriterleri içerecek şekilde mevzuat revize edilebilir. En son ortalama 25 yıl önce revizyon görmüş yönetmelik).
Birde Alman ve Fransız normlarına bakmak gerekir derim. Uygulamalarının bu şekilde olduklarını gözlemledim. Fakat dil yetersizliğinden mevzuatlarına bakamadım.

NOT: Tüm imalatların yayınlanan yönetmelikler doğrultusunda yapılmasından yanayım. İlgili kurumlarında gelişen dünyaya uyum sağlamak için tüm yönetmelikleri güncel tutmaları da elzemdir.
 
a.7- İletkenlerin bağlanması
i) iletkenlerin bağlantısı ancak yalıtkan parçalar üzerinde yada yalıtkan kılıflı olarak vidalı klemens, vidasız klemens, lehim yada kaynakla yapılmalıdır. Çözülebilen yerlerine (klemens bağlantıları gibi) ulaşılabilmelidir. Dökme usulü ile yapılmış bağlantı yerleri çözülmeyen bağlantılara girer.
ii) İletkenlerin bağlanması
- Borulu tesislerde ancak kutular içinde,
- Çok damarlı yalıtılmış iletkenler yada kablolara yapılmış tesislerde ancak kutular yada ek kutular (muflar) içinde, yapılabilir.
iii) Bağlantı ve ek parçaları bağlanacak yada eklenecek iletkenlerin sayı ve kesitlerini uygun nitelikte olmalıdır.
iv) (Değişik fıkra: RG 30.11.1995-22479) Ekler duvarlarda 60 mm derinlikte olmak şartıyla kasalarda, tavanlarda ise armatür veya armatüre ilişkin elemanlarla gizlenmiş kutular (buatlar) içinde yapılabilir.
Bu ekler kesinlikle klemensler ile yapılmalıdır. Anahtar-priz bağlantı uçları ek amacıyla kullanılmamalıdır.
c.8- (Değişik fıkra: RG 30.11.1995-22479) Borulu tesislerde iletkenler boru ve T parçaları içerisinde eklenemez. İletkenler ancak bağlantı kutuluları (buatlar) yada akım dağıtma kutuları içersinde, uygun tipteki yalıtılmış klemenslerle eklenebilir. Bu kutular kolaylıkla açılabilmeli ve muayene edilebilmedir.
iv) Prizler dağıtım kutusu olarak kullanılamaz.


Yukarıdaki maddeler ve yönetmeliğin tamamı dikkatli bir şekilde okunduğunda anahtar ve prizlerde ek yapılamayacağı net bir şekilde anlaşılmaktadır.
Memuriyet öncesi 10 yıl kadar özel sektörde çalıştım, okullar, hastaneler, fakülte binaları, konutlar, v.b. bir çok yerde çalıştım hiçbirinde buatsız sistem kullanmadım, kullandırtmadım. Uygulamalarımda bahsettiğiniz tüm sistemler mevcuttu, mütemadi temelli, tünel kalıplı, alçıpan ve taş yünlü sistemler v.s. v.s.
Yazınızın son kısmına kesinlikle katılıyorum. Yönetmeliklerimiz hem çok eski hemde pazar bulmacası gibi kesin vurguları yok,parçaları birleştirerek sonuca gitmek zorunda kalıyorsunuz. Yönetmeliklerimizin büyük revizyonlara ihtiyacı vardır.
 
Son düzenleme:
Selam.
Ben bütün de okusam parça parça da okusam netlik çıkartamıyorum (Yanlış anlaşılmasın benim görüşümdür).
Anahtar-priz bağlantı uçları ek amacıyla kullanılmamalıdır. Yani anahtar ve prizlerin montajlandığı kasa/buat/kutu değil.
Prizler dağıtım kutusu olarak kullanılamaz. Yani prizlerin montajlandığı kasa/buat/kutu değil.
Misal c.8 maddesinde de tanımlama yok. Yada refere edilmemiş.
Bana göre Asıl netlik veren cümle ise Bu kutular kolaylıkla açılabilmeli ve muayene edilebilmelidir. Bu cümle ile anahtar priz yerlerini buat olarak düşünmeyebiliriz.

Bu ve buna benzer değişiklikler ile dediğiniz gibi netlik kazanacağını düşünüyorum.
Yukarıdaki çizime örnekler olarak; Türkiyenin en yüksek binası, En büyük 3. AVM si, 50 üzerinde hastanesi olan kuruluş vs.

Asıl olan buat olmalı mı yoksa olmamalı mı ya da belirli şartlar sağlanmasına göre olmalı ve olmamalı mı? (cümle karışık oldu :))
 

Forum istatistikleri

Konular
129,867
Mesajlar
930,872
Kullanıcılar
452,732
Son üye
erencok

Yeni konular

Çevrimiçi üyeler

Geri
Üst