Rezistanslar Reaktif Yazdırıyor

arkadaşlar herkeze bilgi aktarımından dolayı çok teşekkürler.konunun yöneticiler tarafından silinmesini rica ediyorum.
 
Sn. kahramantürk

* Konunun silinmesi taraftarı değiliz. Konuya vakıf olmayan insanlar için bilgi kaynağı oluşturacaktır. Sisteminiz hakkında, sonucunu bize bildirirseniz memnun oluruz.
 
aynen katılıyorum konu silinmemeli ve deneyimlerinizi bizimle paylaşmalısınız ne yaptınız çözüm bulabildinizmi bizim başımızada böyle bişey gelse ne yaparsak sonuca ulaşırız

Roboelektronik ' Alıntı:
Sn. kahramantürk

* Konunun silinmesi taraftarı değiliz. Konuya vakıf olmayan insanlar için bilgi kaynağı oluşturacaktır. Sisteminiz hakkında, sonucunu bize bildirirseniz memnun oluruz.
 
Sayın meslektaşım,formdaki münazarayı biraz"önce gördüm.
Benim önerim şu;Rölenizi tesisin mevcut ampermetre akım trafolarından faydalanarak geçici olarak bağlayınız.Ben KAEL VARKOMBİ 12 yi tanıyorum.Sistemin her fazından o anda çekilmekte olan REAKTİF GÜÇLERİ gösteriyor.Sizin rölede bu imkan varsa deneyiniz.Yoksa geçici OLARAK KAEL VARKOMBİ12 takarak her fazın maksimum çektiği reaktif güçleri tesbit ediniz.Bu değerler size her faza koymanız gereken kondansatör güçlerini verecektir..
2.)Mevcut haliyle sistemin nötründen akım akıyormu ve mertebesi nedir.Harmonik olan sistemlerde nötrden akım akar.
3)İş alınmış,bir şekilde sönuca gitmek lazım.Rölede cosFi yide göreceksiniz.Harmonik varsa harmoniğin durumuna göre Röle de cosFi= 1 bile olsa ,sayaç bunu cosFi= %95 gibi değerlendirip cezaya girebiliyor.
4) Eğer çok sıkıntı verecek harmonik varsa kondansatörler için harmonik filtresi takmanız gerekir
Ayrıca fltre takılan kondansatör gerilimlerinin 400 volt yerine 460-480-525 volt gibi değerlerde olması gerekiyor.
5)Harmonik olup olmadının en kolay yolu mevcut sisteme 5 kvar gibi bir kondansatörü sabit bağlayınız. sigortasını da 25 amper gecikmeli tip seçiniz.Devreye aldıktan sonra rezistanslar devreye girip çıkarken KONDANSATÖRÜN AKIMLARINI ölçünüz. Normade 7 amper civarinda akım çekmesi lazım.Bu akım ne kadar artıyor.Bize harmoniğin zararı olup olmayacağı hakkında iyi fikir verir.
SAYGILARIMLA
 
Sn. ethemgüner

* Harmonik ölçüm için bahsettiğiniz yöntemler belki olabilir fakat yeterli olmayan yöntemlerdir. Harmoniklerin olup olmadığı ve seviyesinin belirlenmesi için kesinlikle harmonik analizör ile ölçüm yapılmak durumundadır. Çünkü; sistem tasarımı yapılırken ölçümdeki bazı değerler referans alınmakta. Daha önceleri forumda belirtmiştim referans değerleri.
 
Sayın Roboelektronik
Harmonik konusunda sizinle aynı fikirdeyim.Benim söylemek istediğim önce basit yöntemlerle harmonik olup olmadığı hakkında fikir sahibi olmaktı.Ancak kesin çözüm için Bu konunun UZMANINA danışmak gerekir.
Ne yazıkki konuyu açan meslektaşımız konuyyu kapattı.Dileğimiz sonuçtan ve GELİŞMELERDEN BİLGİ PAYLAŞIMI YAPMASIDIR.
SAYGILARIMLA
 
bir çok reaktif güç kontrol rolesini ekranından harmonik değerlerini izliyebilme imkanı var bu harmonik olayını o kadarda bence büyütmemek lazım hangi elektrikçi arkadaşa gitsem dilinde harmonik
harmonikli bir sistem zaten kendisini belirtir kond. aşırı akım çekmesi yeter
hem son zamanlarda gerilim harmoniklerinden bahsediliyor buda yeni türedi arkadaşlar gerilimin bozulması çok zordur bırakın gerilimi akıma bakmak gerekir
bu zamanda yapılabilecek kond. rezonansa girmesin yeter yani işin kısası basit bir pens ampermetre ile kond. akımlarını ölçün etiket değerlerinden aşırı bir artış akımı varsa piyasada çok iyi firmalar var gidin onlardan bir rezonansı engelleme trafosu alın bunun ismide bu olması gerek harmonikleri yok edemezsiniz sadece kond. rezonansını engellersiniz
eğer harmonikleri kökten yok etmek istiyorsanız aktif filitre bunun için üretilmiş bir cihazdır.

işin kısası teknik arkadaşlar bu harmonik olayını çok gözlerinde büyütmesinler, bazı arkadaşlar var sistem harmonikliymiş diye işe girmek istemiyorlar :)siz merak etmeyin işe girin inanın başarırsınız
Allaha şükür türkiyede bilgiyi gizlemeyen arkadaşlar var sorun cevap hazır.
Saygılar
 
sayın gunerdr
sistem harmonikli diye işe girişmeyen arkadaşlar pek haksız da sayılmazlar.
Tam baş belası.200 kvalık ups i devreden çıkardım.Yani aktif gücü düşürdüm.UPS lerin de kapasitif olduğu düşünülürse,endüktif oranının düşmesini,harmoniğin düşmesinden başka bir sebebe bağlayamıyorum.
Bir de malumunuz,harmonik önleyici filtre alıp takmakla bitmiyor.İş yine analizöre ve simülasyon programına kalıyor.Reaktörü takıyorsunuz,bir zırıltı kopuyor.Sonra o reaktör yanıyor.Rezonans.Diyelim ki taktığınız şey 5. harmonik reaktörü.Şimdi 5. harmonik reaktörü denemelisiniz.Ve onun da uyup uymayacağı belirsiz.Ve biliyorsunuz ki reaktörler ucuz malzemeler değil.
Gerilim harmoniği hakkında da,akım harmoniklerinde %20 ler normal kabul edilebiliyor( normalir demiyorum) ama gerilim harmoniğinde standartlar %3 lerde. Belki %5 e normal diyebiliriz.Yani gerilim harmoniğinin standart oranı daha düşük.Sanırım gerilim harmoniği fazla çıkınca,insanları endişelendiren bu.
 
Sn. gunerdr

* Öncelikle değerli bilgileriniz ve katkılarınız için teşekkür ederim.

* Harmonik o kadar hafife alınacak bir konu ve durum değildir. Bu noktada size katılamayacağım. Harmonikleri elimine etmek maliyetli bir iş bildiğiniz üzere. Sistem tasarımının ve hesaplarının iyi yapılmış olması önemlidir. Eğer burada hata olursa, sistemden verim elde edemezsiniz.

* Aktif filtre konusu bambaşka, maliyeti çok yüksek ve yaygınlığı oldukça az. Kökten çözüm fakat tüketicilerin bu tarz bir sisteme çok yanaşacağı kanaatinde değilim.

* Gerilim harmoniği yeni türeyen bir konu kesinlikle değildir. Zaten vardı böyle bir kavram. Yeni duyulmuş olabilir ayrı meseledir. Harmonik filtre sistemin tasarımı durumunda baz alınan ölçüm sonucunuzdaki gerilim harmoniğidir. Gerilim harmonikleri daha tehlikelidir. Adını vermek istemediğim kurumsal bir firmamızın standardı gerilim için %5, akım için %10 sınırlardır. Hala bu sınırlamalar konusunda Dünya'da oturmuş bir standart mevcut değildir. Farklı standartlarda farklı rakamlar telafuz edilmektedir.

* Ölçümler sonucunda hangi derecede harmoniklerin yoğun olduğu belirlenmektedir. Ölçüm, analiz yapmadan bunları nasıl rastgele değerlendirebiliriz ki.

* Pasif filtre yada reaktör farketmez, sistem kurulumu ve montajı bu konuda uzman eleman gözetimi altında yapılmalıdır. Can güvenliği ve sistemin doğru montajı için bu önemlidir. Zaten cihazlar oldukça maliyetlidir.

* Sonuç olarak, bu sistemler komplikedir ve basit değildir. Tasarım ve hesaplama çok önemlidir.
 
üzerinde durmak istenilen konu harmoniği çok hafife almak değil tabiki kötü sonuçları var
ama sistemlerin THD% genelde düşük yani piyasanın genelinde sorun yok.
sorunlu yerler belki %5 tir belkiden biraz yüksek yada azdır ama piyasanın %30 gibi sorunlu yeri yok bence , her geçen gün bir çok işletmeye gidiyoruz ve görütürülüyoruz günde bir sürü teknik arkadaşlar ile görüşüyoruz ben düşüncem bu yönde
 

Forum istatistikleri

Konular
130,239
Mesajlar
934,704
Kullanıcılar
453,453
Son üye
Swankey

Yeni konular

Geri
Üst