Rf Mesafe Ölçümü Hakkında Fikir Arıyorum

benimde başka bir sorum olucak. 315\434 MHz bir rf alıcı verici max. ne kadar mesafede iletişim kurabilir?

mesafe frekansla ilğili değildir. 1200 Mhz 20200km uzaktaki GPS vericileri 25w ile çıkış yapıyor. türksatda o frekanslarda yayın yapıyor 24 X 120 watt 35000 km den. eski araç telefonları vardı onlarda 450 mhz de çalışıyordu. Frekans yükseldikce verici ve alıcının anten boyu kısalır. göndereceğin bilgi fazla ise frekansda fazla olmalı işin mantığı bu. adsl 2400 mhz 50 /100 hatta 300 mega bit çalışıyor.
 
rf ile mesafe ölçümü yapılabilmesi için 2ghz ile 20ghz arası bir frekans bandında yönlü anten hatta konik transducerlar kullanlımaktadır.
normal anten (omni directional) ile yapılırsa echo lar, hedeften değilde istenmeyen cisimlerdende geleceğinden mesafe ölçümü yanlış olur. bildiğimiz polis radarı mantığıdır.
 
Merhaba arkadaşlar. Ben bu porblemi daha basit bir şekilde çözmek için yardım istiyorum. Yapacağım devre sadece 3 aşamalı ölçüm yapacak. Örneğin mesafe<10m ise alıcıda 1 led, mesafe<50m ise 2led, mesafe<200m ise 3 led, mesafe>200m ise 4 led yanacak. Bu devreler küçük boyutta olmalı. Bunu nasıl yapabilirim?
 
Bu tarzda bir proje daha önce bendende istenmisti,biraz kafayı yordum ancak boyumu aşacagını düşünerek yapmaya kalkısmadım.(akıl hastanesinde özürlüler doktorlara saldırıyormus,acil butonu ile doktorun nerde oldugunu bulmak istiyorlardı.)
Benim ilk fikrim gps istemleri mantıgı idi ancak bunun için kapalı alanda uygulamanın pek mumkun olmayacagını düşündüm.
ikinci fikrim ise bir ücgen oluşturarak bu üçgenin köse noktalarına aynı hassasiyette alıcılar koymak.Bu sayede üçgenin içerisinde vericinin butonuna basıldıgında her üç alıcınında sinyal alıs seviyelerini kontrol ederek butona basılan noktayı yorumlayabilmekti.yani verici hangi alıcıya yakınsa o alıcının sinyal seviyesi daha yüksek olacaktır.Bu üc alıcınında sinyal seviyeleri ölcülerek mesafe hakkında yorum yapilabilir diye düsünüyorum.(kusura bakmayın elektronik mühendisi olmadıgımdan teknik terimler ile acıklayamadım,mühendis arkadasların bu düsüncem hakkında daha ayrıntılı yorum yapabileceklerini düsünüyorum.)
 
aynı sistem bendende kaybolan köpekler için istendi tasma şeklinde olacaktı fiyatta anlaşamadık. RSSI ölçümü ile yapılabiliyor. alıcının rssi bilgisi verebilmesi gerekiyor.
 
RFPİC16F675 ile kendi çikişiyla 300 mt den haberleştırdım 433.92 mhz de
 
6 yıl sonra konuyu okuyan hocam bitirme ödevi olarak açık alanda yerel gps oluşturma projesi verdi :confused:
verici ve alıcılar için mesafeyi hesaplarken hepsinin aynı zaman diliminde olması gerekmez mi?
rf alıcı verici arasındaki mesafeyi nasıl hesaplayabilirim rssi ile alabilceğim sadece anten sinyal bilgisi olmayacak mı?
 

Yeni mesajlar

Forum istatistikleri

Konular
128,875
Mesajlar
921,200
Kullanıcılar
450,999
Son üye
tiny

Yeni konular

Çevrimiçi üyeler

Geri
Üst