Robot Kol Tasarımı (Türkçe)

pekı arkadaşlar pıc nasıl programlanıyor onu bılen var mı acaba
 
Robotlarla ilgilenmek isteyenler için çok temel bilgiler.Paylaşım için teşekkürler...
 
pic programlamak için basit bir programlayıcı devresi ve icprog isimli bir paket program kullanabilirsin. Bunlarla ilgili daha ayrıntılı bilgiye ise milli eğitim bakanlığının megep kapsamında hazırladığı mikrodenetleyiciler ders notlarından ulaşabilirsin.
 
arkadaşlar benim kendi çabalarımla bitirme ödevi için hazırladığım robot kol tezini sizlerele paylaşmak istiyorum.yorumlarınızı bekliyorum.unutmayalım ki bilgi paylaştıkça çoğalır.(burada pic 16f877 kullandım. Bununla ve kullanımıyla ilgilide bilgi içermekte).

süpersin ya valla helala olsun abşi ya kapalı çevrimi tasarlaman çok süper hata oranını sıfır yapmak on numara ya süper abi ya ben çok begendim bende bitirim ödevi olarak robot kolu yapıorum kardeşim araştırıorum senin dosyandan da yararlancam inş sağolasın şu kapalı cevrim çok hoşuma giddi ya bayıldım abi eline saglık
 
evet insan oğlu her ne kadar uğraşsada bir insan kolunu birebir kopyalayamaz bu benim görüşüm

arkadaşımıza da paylaşımı için teşekkür ederim
 
arkadaşlar o projenin sadece bi kısmıydı.
bizim asıl amacımız insanın kaybettiği kolu yerine geçebilecek bi kol tasarlamaktı.bunu için bi arkadaşım da el ve bilek yaptı biriside sinirlerdeki sinyali algılayan devre tasarladı.
sonra hepsini birleştirmeyi düşündük.
aslında bizim bi kaç projemiz falan vardı hocayla birlikte hatta tubitak a başvurduk ancak eskiden para olmdığı için para dağatamayan tubitak şimdi para olmasına karşın para dağtmama pisikolojisinden hala kurtulamamış.hayyellerimize ara vermek durumunda kaldık
 
Bende yogun olarak arastırdıgım bir konu burda sorun robot kolu fiziksel yapıp kontrol etmek degil.Kolun hareket uzay kordinat, rota haritasını hesaplıyan programı yapmak sorun gercekten ileri matematiksel işlemler karsımıza cıkıyor.Kafa cizmek gereekli bu iş icin.

Bu işin bu kadar zor olusuda insan anatomisnin ne kadar mükemmel bir yapı oldugunu akla getiriyor gercekten.
 
GİRİŞ
Robotik fiziksel aktivite ve karar verme gibi uygulamalarla bir görevi yürüterek insanların yerini alabilecek makinalarla ilgili çalışmaları içerir. Robotik , geleneksel mühendislik sınırlarını kesiştiren yeni bir modern teknoloji alanıdır. Robotların karmaşıklığını ve uygulama alanlarını anlamak Elektrik-Elektronik mühendisliği , makina mühendisliği , endüstri mühendisliği , bilgisayar mühendisliği , matematik alanlarında geniş bir bilgi ağı gerektirmektedir.

Bu çalışmada robotikte genel kavramlara değinilecek ve robot modellemesi için MATLAB ’da kullanılan Robotics Toolbox hakkında genel bilgi verilecek ve diğer çalışmalar anlatılacaktır.

ROBOT NEDİR ?

Robot , bir dizi verilen görev çerçevesinde çeşitli programlanmış hareketler ile materyalleri , parçaları , aletleri veya özel donanımları hareket ettirmek için tasarlanmış programlanabilir çok işlevli manipülatördür. Bu tanım Robot Institute of America-RIA tarafından verilmiştir. Bu bölümde robotu oluşturan parçalar kısaca incelenecektir.

Robotu Oluşturan Parçalar

Robot dört ana kısımdan meydana gelir :

  1. Bir mekanik yapı yada eklemlerle birbirine bağlanmış sıralı rijid

    cisimlerden(uzuvlardan) oluşan manipülatör ; manipülatör , serbestliği sağlayan bir koldan(arm) , el becerisi sağlayan bir bilekten(wrist) ve robotun yapması gereken görevi tamamlayan sonlandırıcıdan(end effector) oluşmaktadır.

  2. Eklemlerin hareketlenmesiyle manipülatörün hareketini sağlayan hareketlendiriciler(actuators-motors)

  3. Manipülatörün veya çevrenin durumunu gözleyen algılayıcılar(sensors)

  4. Manipülatör hareketini kontrol eden ve yöneten bir kontrol sistemi
Eklem Yapıları

Eklemler manipülatörlerde hareketi sağlayan mekanizmalardır ve yapılarına göre ikiye ayrılırlar :

1. Döner ( Revolute – R ) Eklemler : Menteşeye benzer ve iki uzuv arasında dönme hareketine izin verir .

Devamını Ekten İndirebilirsiniz.
 

Ekli dosyalar

  • Seminer2.rar
    4.1 MB · Görüntüleme: 74
beyler merhaba bana şu micro servo ların içinde bulunan sürücü ile ilgili bilgi yada döküman lazım eğer hazırda varsa çok iyi olur bir robot kol yaptım büyüğe geçmem için bir dc motoru srevoya çevirmem lazım yardımcı olabilirseniz sevinirim
 

Forum istatistikleri

Konular
129,867
Mesajlar
930,872
Kullanıcılar
452,732
Son üye
erencok

Yeni konular

Geri
Üst