Sürekli Atan Sigorta ?

igotek

Üye
Merhaba;
Tuhaf bir problemim var ancak sorunu çözemedim. Fikir verirseniz memnun olurum.
24 daireli bina. Bodrum katında sayaçların olduğu alan var.
Her dairede sayaçtan önce 4P sigorta var. (3 faz + 1 nötr)
Sayaçtan sonra ise 3P sigorta var.

Benim hat: ÖZNUR marka 10mm kablo kullanılarak daireye hat çekili. Sigortalar Siemens 63A

Daire içerisinde 63A 30mA Kaçak akım rölesi var ve bundan sonra sigortalara dağılıyor.
2 adet 24000BTU klima soğutma modunda çalışıyor.
Bunun dışında 11kW güç tüketimi var. 7/24 çalışıyor.
Tamamı bilgisayar sistemi.
Başka çalışan bir cihaz yoktur.

Son 10 gündür sayaç altında bulunan her iki sigorta da kapanıyor. Genelde saat 20:00 - 24:00 arası oluyor.
Diğer dairelerin sigortasında sorun yok hepsi aktif.
Uzakta olduğum için anlık ne olduğunu bilmiyorum. Tüm cihazları tek tek kontrol ettim, bir sorun bulamadım.
Siemens sigortalar bozulmuş olabilir diye düşünerek her ikisini de yeniledim.
Ancak sorun devam ediyor.

Sigortayı aktif ettiğimde tüm cihazlar otomatik olarak çalışmaya başlıyor ve saatlerce sorun yok.
Klima ve bilgisayarların bağlı olduğu kabloların hepsi açıkta. Her biri için ayrı hat çekilip ÖZNUR 2,5mm kablo kullanıldı.
Hiçbirinde ısınma vb. yok. Baştan sona hepsini tek tek inceledim hasar alan yok.

Elektrik idaresine sorun bildirdim, gelip baktılar, ölçüm yaptılar, hatta sorun olmadığını, sayaçta sorun olmadığını söylediler.
Daha fazla bakmaya yetkilerinin olmadığını söyleyip daire içerisine bakmadılar.
Dört farklı elektrikçi getirip gösterdim onlar da en baştan başlayıp daire içi dahil bakıp sorun bulamadığını söyledi.

Acaba birisi gelip bilerek kapatıyor olabilir mi ? diye şüphelenmeye başladım. Elektrik idaresinden görevli bunu söyledi.
Sizce sorun ne olabilir ?

Son 10 gündür sayaç altında bulunan her iki sigorta da kapanıyor.

Görselerini yayınlarsanız.
Sayaç panosu ve sigorta kutusu fotolarını.

Sayaç giriş ve çıkış sigortasımı
Yoksa biri sigorta diğeri 300mA kaçak akım rölesi mi?

Sigorta kutusundaki sigortalar atmıyor mu?
Sigorta kutusundaki sigortalar atmıyorsa
Kolon tesisatınızinda sorun olabilir.

Diğer bana mantıksız saçma gelecek ama o saatlerde biri sigortalarınizi sayaç panonuzdan kapatmış olabilir .
Kamera varsa görüntüleri izlemeniz.

Kolay Gelsin Sağlıcakla.

Son düzenleme:
Sayaç altı her ikisi de normal sigorta. Biri sayaç öncesi biri sayaç sonrası. Kaçak akım rölesi değil.
Sayaç Öncesi 4P Siemens 63A
Sayaç Sonrası 3P Siemens 63A
4 yıl önce Bodrumdan daireye kadar olan kablo değiştirilmişti.
6mm kablo sökülüp yerine 10mm ÖZNUR takılmıştı ve tek parça. Takılırken elektrikçinin başında bizzat durmuştum. Sonrasında Elektrik idaresinden gelip muayne yapmışlardı.

Daire içi kaçak akım rölesi var, atmıyor.
Daire içi sigorta kutusu içinde hiçbir sigorta atmıyor.

Dairede kombi buzdolabı ocak vb. hiçbirşey yoktur.

Sadece iki adet klima ve bilgisayar sistemleri var. Hepsini tek tek denedim sorunsuz çalışıyor.
Herşey sorunsuz çalışıyor. Kablolarda yanma erime şase vb. hiçbir sıkıntı yok.

Klimalardan dolayı olabilir diye düşünerek Arçelik yetkili servisi çağırıp klimalara da baktırdım.

Bugün başka bir elektrikçi gelecek ve inceleyecek resim eklerim.

arıza olarak değerlendirirsek sıkıntı kolon hattında.
evdeki alıcılar üzerinde aksiyon almaya gerek yok.
önceklikle sayaç çıkışına 300mA selektif KAKR taktırın. böylelikle faz-toprak arızası var ise KAKR sayesinde bi ayrıştırma sağlanacaktır.
faz-faz kısa devre arızası ise izolasyon megeriyle kolaylıkla tespit edilebilir.
bi kaç metod daha denenebilir ama kullanıcı seviyesinde riskli olur.

Sayaç trifaze ama eve monofaze mi gidiyor?
Sayaç yanındaki her iki sigorta da atıyor mu?
Bu sigortaları yenilemenize rağmen atıyor mu?
Sayaç sonrası bütün bağlantıları kontrol edin bir gevşeklik var gibi duruyor.
Nötrü özellikle kontrol edin.
Dairede kullanılan sigortalar yanlış seçilmiş olabilir. Daireye gelen enerjiyi gevşek bağlamış olabilirler.
Kocaman Ustamın dediği gibi mutlaka sayaç sonrası kakr ekleyin.
Arıza kolon hattında olmayabilir bazen gereğinden büyük sigortalar seçilince evdeki yerine sayaçtaki atıyor yani sorun dairede de olabilir.

Sayaç trifaze. Eve de trifaze gidiyor.
Sayaç öncesi ve sayaç sonrası olmak üzere sayaç altındaki her iki şalterde atıyor.
Bu sigortaları yenilememe rağmen sorun devam ediyor.
Sayaç altı sigortalar dahil dairedeki tüm bağlantılar kontrol edildi. Sorun yoktur.
Nötr olmasa zaten cihazlar çalımaz ve bozulur diye düşünüyorum. Kullanılan herşey monofaze.
Kullanılan güç fazlar arası eşit dağıtılmış.
Evde hem 300ma 63A hem de 30ma 63A bugün gelen elektriçi teyit etti. Yanyana takılmış. Sayaç altındakiler de bina projesine uygun şekilde sigorta takılmış: sayaç öncesi 4P 63A, sayaç sonrası 3P 63A

Evdeki sigortalarda 25A 10A 16A çeşitleri.
Sigorta ve KAR vb sorun olmadığını elektrik idaresinden gelen görevliler teyit etti. Sadece daire içi yangın koruma gereksiz fazladan takılmış. KAR yeterliymiş. Yangın koruma tüm bina için bodrum katta bir adet zaten varmış.

Bugün kamera koyduk ve gizledik. Hareket algıldığında otomatik bildirim gönderecek şekilde ayarlandı. Bakalım ne çıkacak.

Sayaç trifaze. Eve de trifaze gidiyor.
Sayaç öncesi ve sayaç sonrası olmak üzere sayaç altındaki her iki şalterde atıyor.
Bu sigortaları yenilememe rağmen sorun devam ediyor.
Sayaç altı sigortalar dahil dairedeki tüm bağlantılar kontrol edildi. Sorun yoktur.
Nötr olmasa zaten cihazlar çalımaz ve bozulur diye düşünüyorum. Kullanılan herşey monofaze.
Kullanılan güç fazlar arası eşit dağıtılmış.
Evde hem 300ma 63A hem de 30ma 63A bugün gelen elektriçi teyit etti. Yanyana takılmış. Sayaç altındakiler de bina projesine uygun şekilde sigorta takılmış: sayaç öncesi 4P 63A, sayaç sonrası 3P 63A

Evdeki sigortalarda 25A 10A 16A çeşitleri.
Sigorta ve KAR vb sorun olmadığını elektrik idaresinden gelen görevliler teyit etti. Sadece daire içi yangın koruma gereksiz fazladan takılmış. KAR yeterliymiş. Yangın koruma tüm bina için bodrum katta bir adet zaten varmış.

Bugün kamera koyduk ve gizledik. Hareket algıldığında otomatik bildirim gönderecek şekilde ayarlandı. Bakalım ne çıkacak.

Fotolar olsaydı kısmende olsa kendimizi arıza yerine gelmiş gibi olurduk .
Görerek !!!
Ve voltaj amper izolasyon vs gibi ölçümleri ile .

Forum istatistikleri

Konular
130,047
Kullanıcılar
453,022
Son üye
nibil

Yeni konular

Geri