S7-200 ve Easyview Hakkında Problemi Olanlar Buraya.

Elbette modbus ilede olur ama çok sağlıklı bi şey değil. HMI PLC kadar sağlıklı kontrollör oalrak kullanılamaz. Ancak çok basit bir iki hesaplama vs için kullanılabilir. Bu işin en sağlıklısı bütün işi PLC ye yıkıp HMI dan gözetim ve kontrol yapmaktır. En azından benim tecrübelerim bu şekilde.
Yardımcı olabildiysem ne mutlu.

Soru veya sorunalrınızı bekliyorum.
İyi çalışmalar.
 
merhaba hocam ;
benim bi sorum olacak Panel üzerinde kullanıcı ve parola giriş sistemi yapmak istiyorum kullanıcı adı ve şifre doğru girildiyse panelimizin anasayfasına girecek yanlış ise yanlış girildi mesajı verecek..aynı zamanda anasayfamda şifre değiştir butonu bulunacak buna tıkladıgımda yeni şifremi girerek değiştircem nasıl yapabilirm yardımcı olabilirmisinz...
 
Merhaba..
Senin isteğini burada iki cümleyle açıklamak imkansız. O yüzden sana projesini yolluyoruym.
İşleyişi projeye bakıp inceleyerek anlaman gerek.
Olay şöyle oluyor.
Şifre ve kullanıcı isimleri plc de kalıcı hafıza alanında saklanıyor ve bu kullanıcı ismi ve şifreler HMI dan bir menü yaratılarak istenildiği zaman değiştirilebiliyor.
1. kullanıcının seçildiğini plc deki vw154 e 1 sayısını atayarak belirliyoruz. kullanıcı 1. kullanıcıya bastığı zaman vw154 e "1" sayısı atanıyor ve keypad çıkarak vw218 e şifre bilgisi yollanıyor.
plc de önceden vw1050 de belirlenmiş şifre ile karşılaştırılıyor ve eğer girilen şifre olumluysa t121 setlenerek süresi sonunda pencere kontrolü için atadığımız vw100 e geçiş yapmak istediğimiz ekranın nosunu girerek o ekrana geçiş yaprak fonksiyonu sağlamış oluyoruz.


Genel olarak biraz karmaşık görünen bir teknik ama mantığını anlarsan gayet basit.
 
hocam öncelikle çok tşkr ederim ilgilendiğiniz için...

1.soru = paylaşmış oldugunuz dosyaları inceledim fakat plc üzerinden hafıza alanlarını kullanmadan yapmamız mümkün değilmi..
2.soru = Panel programına baktıgımızda ilk kullanıcı için vw600 hafıza alanı verilmiş burada vw154 alanına nasıl 1 atınıyor onu anlamaya çalışıyorum.

ayrıca benm ufaktan yapmıs oldugum panel var kullanıcı ve parola kısmı var bu şekilde de olabilirmi..olabilirse ben bu kullanıcı no yerine rakam değilde isim vermek istiyorum bunu yapabilirmiyim.. yapabilirsemde şifre doğru girildiyse giriş butonuna bamak yerine direk anasayfaya geçmesini istiyorum.
 
Ufuk yardımcı olursan çok teşekkür ederim.
Elimde s7 200, operatör Panel olarak da tp 177 micro bulunmaktadır. haberleştirme kablosu da pc/ppı kablosu rs 485 var (yani s7 200 micro win program yukledıgım kablo ) ... wincc flexible 2008 advanced de yaptığım uygulamayı operatör panele atamıyorum.. şu hatayı veriyor..A connection could not be established. Please check yout settings, ports , cable etc... yardımcı olur musun ..? Set pg/pc ınterface ayarlarını falan da yaptım ..?
 
Tekrar merhaba.
Sizin yolladığınız projede HMI ın kendi üzerindeki kullanıcı fonksiyonunu kullanmaya çalışmışsınız. Burada istediğiniz kullanıcı ismini vererek seçim yaptırabilirsiniz. her kullanıcı için ayrı ayrı pencerelere veye her kullanıcı tek pencereye yönlendirebilirsiniz. Ancak ne yazıkki doğru şifre girişi ile otomatik gçeiş yapmassınız. Mecbur butona dokunulacak. Ama PLC üzerinden yaparsanız bu işe gerek kalmaz. Bence otomatik geçiş özelliğini bir kenara bırakıp HMI üzerinden bu işi halledin keza plc üzerinden biraz daha karmaşık oluyor bu işler. Ama ben plc üzerinden yaptım çünkü printerdanda hangi kullanıcı ne zaman girmiş çıkmış çıktısı almam gerekiyordu.
ayrıca plc üzerinden yapmanın bir çok avantajıda var. mesela hangi kullanıcının giriş yaptığını istediğniiz pencereye koyabilirsiniz. mesela ahmet isimlki kullanıcı giriş yaptı. bunu sonraki pencerelerde kullanıcı: Ahmet şeklinde bilgi olrak koyarsanız şık olur. Ve gene hangi kullanıcı ne zaman giriş yapmış bunuda HMI ın hafızasına kayıt edeip tarih oalrak kim ne zaman giriş yapmış geriye dönük oalrak görebilirsiniz.
projeniz üzerindeki düzeltmeler yaprak yolluyorum. inceleyin sorunuz olursa sorarsınız.

Gelelim plc ile ilgili sorunuza.
1- plc üzerindeki hafıza alanlarını mecburen kullanıyoruz. ancak bunu herhangi bir zararı yok. çok az bir alanı işgal ediyorlar.
2- vw600 alanı daha önce verilen kullanıcı isminin saklandığı alan. Yani HMI dan başka bir pencereden bu alana isim 10 harflik isim girişi yapacaksınız. Ve HMI bu alandaki ismi okuyarak ekranda belirtecek. Bunun çok önemi yok.
vw154 plc programını incelediyseni iki adet karşılaştırma komutu ve kapısı şeklinde kullanılmış. yani şöyle;
eğer vw154 1 ise (1. kullanıcı) ve vw218 (HMI dan girilen şifre) doğru ise kullanıcı 1 için girilen şifre doğrudur ve çıkış verilerek pencere OTOMATİK olarak değiştirilir.,
vw 154 e 1 sayısını arama işi set word komutundaki fonksiyonalrdan birisi. yolladıüğım yazılımdaki vw154 ün set word komutunu incelerseniz hemen attribute kısmında "write constant value" ksımının altında 1 yazıyor.
2. kullanıcıda aynı komutun altında 2 yazıyor ve böyle devam ediyor. yani her seçilen kullanıcı 1-5 arası vw154 e sayı yolluyor böylece kaçıncı kullanıcı seçilmiş plc ye aktarmış oluyoruz.

Takıldığın yer olursa sor. Kolay gelsin.
 
Merhaba..
Ne yazıkki konu başındada belirttiğim gibi s7-200 ve easyview hariç konular hakkında bilgim yok. Yardımcı olabileceğim başka bir konu olursa bana iletin.
Kolay gelsin.


Ufuk yardımcı olursan çok teşekkür ederim.
Elimde s7 200, operatör Panel olarak da tp 177 micro bulunmaktadır. haberleştirme kablosu da pc/ppı kablosu rs 485 var (yani s7 200 micro win program yukledıgım kablo ) ... wincc flexible 2008 advanced de yaptığım uygulamayı operatör panele atamıyorum.. şu hatayı veriyor..A connection could not be established. Please check yout settings, ports , cable etc... yardımcı olur musun ..? Set pg/pc ınterface ayarlarını falan da yaptım ..?
 
Tekrar merhaba hocam;

Öncelikle yardımlarınız için gerçekten çok tşk ederim emeğinize sağlık..

evet benm yaptığım direk panelden kullanıcı fonksiyonlarını kullanmıstım fakat sizin yaptıgınız daha ayrıntılı ve tabiki gelişmiş uygulamalar için gerçekten çok güzel olur..sizin projenizi detaylı bi şekilde inceledim burda ayrı bir pencerede kullanıcıların ismini vw600,vw610,.....1. kullanıcı ,2 kullanıcı diye atamak gerekiyor..kullanıcı şifre_a yı vw1050 ye şifreyi panelden atamak gerekiyor değilmi.. aynı zamanda tabiki kullanıcı b,c,d yide vw alanlarına atayacaz.. doğrumu anlamısım ??

ayrıca şifre ekranı hmi , şifre akış pasif, oturum açılış_printer bunlarda adres bulunmuyor bunlara Panel adreslerini mi vereceğiz ?? mesela ladderda şifre ekranı hmi adresi set olunca hmi da kullanıcı şifre giriş penceresi gelmesini istiyoruz bunun adresi ne olacaktır
 
özel mesajınızla beraber cavab vermeye çalışayım.
yukarıdaki anlattıkalrınız doğru anlamışsınız. sana yolladığım projede isimleri atama ve şifreleri verme menüsü yoktu. buraya gayet basit bir ascii input ve numeric input objeleri ile ismi sırasıyla vw600 - 610 vs.vs. şifreleride sırasıyla vw1050 1052 vs.vs. die gireceksiniz. PLC den bu hafıza alanalrını kalıcı hafıza olarak ayarlayacaksınız. Böylece bu bilgiler silinmeyecek açılıp kapandıüında PLC.
sana yolladığım programda bazı adresler yazmıyor olabilir. Benim bir yazılımımdan kesip yolladım sana. aşağıdakini incele daha sade ve anlaşılır olacaktır.
Network 1
LD SM0.0
LPS
LDW= VW154, +1
AW= VW1050, VW218
LDW= VW154, +2
AW= VW1052, VW146
OLD
LDW= VW154, +3
AW= VW1054, VW148
OLD
LDW= VW154, +4
AW= VW1056, VW150
OLD
LDW= VW154, +5
AW= VW1058, VW152
OLD
ALD
S V70.0, 1
LPP
A V70.0
TON T121, +40
A T121
MOVW 12, VW100
Network 2
LD SM0.0
LPS
AW= VW154, +1
AW= VW1050, VW218
EU
BMW VW600, VW650, 5
LRD
AW= VW154, +2
AW= VW1052, VW146
EU
BMW VW610, VW650, 5
LRD
AW= VW154, +3
AW= VW1054, VW148
EU
BMW VW620, VW650, 5
LRD
AW= VW154, +4
AW= VW1056, VW150
EU
BMW VW630, VW650, 5
LPP
AW= VW154, +5
AW= VW1058, VW152
EU
BMW VW640, VW650, 5

"mesela ladderda şifre ekranı hmi adresi set olunca hmi da kullanıcı şifre giriş penceresi gelmesini istiyoruz bunun adresi ne olacaktır "
burada tam ne demek istedin anlamadım. Ama şifreyi doru girince vw100 e atayacağın sayının karşılığı HMI penceresi ne geçiş yapılacakttır. Bunun için HMI programında "plc control" bölümünde yeni bir fonksiyon yaratıp "change window" bölümünden vw100 ü atayacasın. böylece vw100 e atayacağın her sayının penceresine geçiş yapacak HMI.

Geniş kapsamlı bir örnek istiyorsan

Kod:
ftp://ftp.weintek.com/MT8000/Project/demo/

buradan demoları indirebilirsin. Bütün fonksiyonları tanıtıyorlar burada.

Kod:
ftp://ftp.weintek.com/MT8000/

burayıda baştan sona incele. Ne yazıkki ilerlemek istiyorsan ingilizce engelini aşmak zorundasın.
plc im yok demişsin. PLC olmadan bu işi yapmassın. Yani plc olmadan similasyon felan imkanı yok. Sana tavsiyem eski model bir plc al. Tahminimce 50-100 tl arası bulursun. Yukarıdada vw600 e nasıl isim yazdıracağını anlatmıştım ama görüyorumki senin tam bilgin yok biraz daha detaylı anlatalım o halde.

HMIda "ascii input object" fonksiyonunu aç. adres kısmına plc name: Siemens i seç. adresede vw 600 olarak giriş yap.
daha sonra settings tuşuna bastığında küçük bir pencere çıkacaktır. orada "no. of word: " diye bir yer var. Burada girdiğin rakam kadar word alanına vw600 den başlayarak ascii karakter girisi yapacaktır. her word 2 byte dan oluşr ve her harf bir bayt yer kaplar. yani sen oraya 5 rakamını girdiğinde 10 harflik bir kelime yapabilirsin. daha az istiyorsan daha az çok istiyorsan ona göre daha büyük rakam gir.
örneğin 7 rakamını girdin. bu durumda vw600 den başlayarak 7 wordlük yani 14 harflik bir kelime girebilirsin. böylece her kullanıcı için bunun gibi bir ascii input fonksiyonu atayarak giriş yapacaksın.
ancak burada önemli bir nokta bir sonraki isim girişinin adresi bir önceki word ün bittiği yer olmalı.
mesela...
vw600 den başayarak 7 wordlük bilgi vw714 ye kadar yer kaplar. bir sonraki isim girişin vw714 olmalı. bunun gibi işde sırayla gideceksin.

PLC sayı sistemleri hakkında bilgin yoksa bunalrı anlaman biraz zor. Eğer yoksa hemen bunu bi kere öğren. yoksa çok tıkanırsın. plc olmadan bu işler olmaz. Dokunman görmen lazım.
rahatsız ediyorum kusura bakma felan demişsin. Bu işde rahatsızlık olmaz. Hepimiz birbirimize öğreteceğiz. Çalışıcaz öğreticez öğrenicez ve birlikte kalkınacaz. Bu memleket kalkınacak bizim çocuklarımıza atalarımıza layık bir toplum bırakıcaz. İstediğin kadar sor. Seve seve yardımcı olurum.
Kolay gelsin.
 
Ufuk hocam çok tşk ederim emeğinize sağlık..sayı sistemleriyle sorunum yok plc programını anladım orda hiç bi sıkıntım yok fakat panelde ’’ ascii input object’’ dediğimiz zaman write adress göremedim read adress vardı o yüzden atama nasıl yapılıo demiştim şimdi atama işini anladım.. ben bu kullanıcı olayını panelden yapabiliyorumda fakat bu sizin olaya kafayı taktım öğrencem dedim çözdüm olayı :D

"mesela ladderda şifre ekranı hmi adresi set olunca hmi da kullanıcı şifre giriş penceresi gelmesini istiyoruz bunun adresi ne olacaktır "burayı anlamadım demişsiniz..
Sunu demek istedim hocam s7200 programında symbol tableda şifre_ekranı_HMI olarak girmişsiniz adresi gözükmüyordu yaa onu sormak istedimm..

Ayrıca weintekin sayfasından çok daha önce örnek demo projeleri indirmiştim oradan inceleyerek ilerleme kaydediyordum fakat plc im olmadığı için plc hafıza alanına veri atamasının nasıl yapıldığını bilmiyordum şimdi kavradım gerçekten çok teşekkür ederim emeğinize sağlık
 

Forum istatistikleri

Konular
129,842
Mesajlar
930,693
Kullanıcılar
452,685
Son üye
rahmandogan

Yeni konular

Geri
Üst