Sabit akım için devre şeması

Katılım
18 Ocak 2008
Mesajlar
1,088
Puanları
156
Yaş
40
Arkadaşlar herkese selamun aleyküm hayırlı işler...

Bundan önce de bir sürü konu da anlattığım bir olay var...

Elimde 2 adet 12 volt akü var bir tanesi 200 diğeri 240 amper

Ben bu aküleri şarj edebileceğim bir devre tasarlamak istiyorum. Bir tane trafo sardırdım Trafo 220 volt giriş 14 volt çıkış ve 100 Amper akım verebilecek kadar güçlü bir trafo

Elimde 70 Amper verebilen 8 tane diyot var metal diyot
4 tane 63 volt 4700 uF kondansatör
4 tane 35 A köprü diyot :D

Sonuç olarak malzeme önemli değil hangi malzeme gerekirse satın alırım o da elimde olur ;)

Benim tek sorunum Aküleri şarj etmek için sabit akım kaynağı devresi Aslında nette bir sürü var fakat ben hiç bir tanesinin mantığını anlayamadım...
http://www.rason.org/Projects/powsupply/powsupply.htm devresini buldum fakat mantığı hakkında yorum yapmaya çalıştıkça aklım karışıyor...


Bir ustamız bir hocamız yok mu çıkıpta şu akım sabitleme konusunda bize biraz olayın iç boyutu hakkında net bişiyler söylese mantığını anlatsa...

Ben olayı mosfet ile yaparsam ne değişir transistör ile yaparsam ne değişir ? bu işin temel mantığı nedir ?

Örneğin ben aküleri şarj etmek için direk doğrultucu çıkışını bağlarsam aküler 60 amper ve civarlarında akım çekiyor ( 240+200 amper akü paralel bağlı ) bu da benim hiç işime gelmiyor yüksek akımda şarj akülerin ömürlerini kısaltıyor ;)

Benim öyle bir devre yapmam lazım ki en fazla 25 - 30 amper bir çıkış vermesi lazım yani aküler 60 amper 70 amper ver dese de sana 25 amper yeter diyip uzun zaman içinde ( 3-5 saat ) şarj etmesini sağlamam lazım...

Fakat mantığını çözemedim...
 
Tam tasarımını bilmem fakat devre ilk baştan gerilimi ve akımı okuyup giriş voltajını
kısar.Atıyorum 14 volt ise 6-8 volta düşürerek akımı sabitler.Daha sonra belli bir seviyeye gelince(tabi akım ve gerilim devamlı okunuyor) gerilimi yükseltip istenilen şekilde şarja devam eder ve bitirir.


Sen onu boşver çinden al bir adet 40-50 amper solar regülatör bak işine.
En ucuzu kolayı bu.Tabii uğraşacaksan karar senin.
 
Son düzenleme:
mantık V= IxR .

Verdiğiniz devrenin mantıgını söyle açıklayabiliriz.

entegre paralel olan R6 ve R7 dirençleri üzerinde ki voltaj düşümüne bakıyor. (ikisi paralel 0.075 Ohm yapıyorlar. bunların üzerinden 10 A geçerse burada 0.075 x 10 A = 0.75 Volt bir düşüm oluyor. entegre çıkışı kesiyor. böylece fazla akım geçmesini önlüyor.

R8,R9 ve R10 ile ise voltaj referansını ayarlıyor. Entegrenin içinde ki referransla 4 nolu bacakta oluşan voltajı karşılaştırıyor. 4 nolu bacaktaki voltaj entegrede ki referans voltajından fazla ise çıkışı kesiyor. Böylece voltajın daha fazla artmasını önlüyor.

bu iki şarttan hangisi gerçekleşirse gerçekleşsin cıkıs kesilip istenilen değerlerde tutulması sağlanıyor devrenin.

diyelim çıkışı 14 volt ayarladınız. aküyü bağladınız. akü 20 A çekmek istiyor. Ama çekemez akım koruma devreye girer. 10 A de çıkışı keser. (yani çıkış voltajını öyle bir değere düşürürki aküleriniz 10 A çeker)

Aküler 1A çekiyor. bu sefer akım koruma devreye girmez, 14 volt voltaj koruması devreye girer. yani çıkışı 14 voltta sabitler.

Devrede ki transistörler Q1 voltajı ayarlıyor. ( 10 nolu çıkış ayarlıyor cıkısı tabi Q1 bu çıkışı diğer transistörleri sürmek voltaj değerlerini istenilen değerde tutmak için kullanıyor.Q2,Q3 ekstra akım sağlamak için. entegre datasheetine göre 150 mA den fazla akım veremiyor çünkü.

devreden 10A akım geçerken siz akü voltajını 14 e ayarladınız. Aslında entegre kendi çıkışını yani 10 nolu bacagı 14 + 0.7 + 0.7 + 10x(R1//R2) ye ayarlıyor.

R2 ve R3 (emin olmamakla birlikte) transistörlerde (Q2 ve Q3) özdeşlik olmaması durumunda ikisininde yüzde yüz özdeş gibi davranabilmesi için olması lazım. bunun harici o 2 direncin neden oraya konulduğu konusunda bir fikrim yok.
 
Son düzenleme:
@toyer hocam biz bu devreye bağımlı kalmassak yani ben bu devreyi vermedim farz edersek nasıl bir yol uygulamamız gerekir peki ?

Sizin söylediğinize göre aküler 20 amperden fazla çekmek isteyince devreyi açıyor ve besleme yani şarj olayını kesiyor...

oysa ben bunu istemiyorum devamlı olarak 20 amper versin gerisine karışmasın istiyorum :D
 
Dostum eger ugrasirim dersen benim daha once yaptigim 10 amperlik hem voltaj hemde amper ayarli regulator devresi var bunu cikis transistorlerinin adedini arttirirsan 20 amper sabit akim ve sabit gerilim devresi yapabilirsin. Ben 4 transistor kullanmistim siz 6 yada 8 transistorle 20 amper alabilirsiniz. Ancak devre biraz ugrastirabilir. Kaynak linki birazdan buraya eklerim. Ben 13 voltta sikintisiz 8 - 10 amper aldim. Sizde voltaj farki cok yuksek olmadigi icin atik isi probleminizde az olur.
 
devreyi keserden kastettiğim şarj olayını bitirmez , onun devreyi açıp kestiğini siz görmezsiniz yani. onu anlık olarak yapar. kapar açar kapar açar , gücü kestiği içinde bu esnada voltaj düşer ve aküler ayarladıgınız amperi çeker.

yukarıda verdiğiniz devre saglıklı çalışır gözüküyor. 20 Amper almak isterseniz devreden Q2, Q3 e paralel 2 tane daha aynısından eklerseniz ve R6 ve R7 ye paralel 2 tane daha aynı değerde direnç eklerseniz yukarıda devrede çalışır sağlıkoı bir şekilde.
 
Yukarıdaki konuşmayı kaçırmışım. Bu devreyide uygularsanız sayın toyer'inde bahsettiği şekilde düzeltmeler yapılırsa o devrede istediğiniz şekilde sabit akımla akülerinizi şarj edecektir. Hesaplamaları gayet açıklayıcı olmuş teşekkürler.

Yalnız 2N3055 transistörlerine 5 amper verebilecek şekilde güvenmiyorum. Ya adetlerini çokça arttıracaksınız adedinden sağlıklı şekilde yanı kısa süreli değil uzun süreli çalışmada su koyvermicek diye düşünürseniz tanesinden 3 amperden fazlasını geçirmeyi düşünmeyin. 20 amper için 7 adet kullanın derim. Yada MJ serisi transistörde kullanabilirsiniz.

IMG00001.gif
 
datasheeti 15 A diyor transistorun ama hiç kullanmadım pratikte. 5 A akıtır kanaatimce.
 

Forum istatistikleri

Konular
129,806
Mesajlar
930,282
Kullanıcılar
452,608
Son üye
murat620

Yeni konular

Geri
Üst