Sakatlanınca sekebilen robot

Murat

Site Yetkilisi
Yönetici
Site Yetkilisi
Katılım
19 Şub 2006
Mesajlar
1,607
Puanları
581
Yaş
43
Konum
izmir
Sakatlanınca sekebilen robot


ABD’de geliştirilen bir robot, vücudundaki değişimleri hissederek alternatif hareket stratejileri yürütebiliyor.


WASHINGTON - insanlar ayakları sakatlandığında, sekerek yürüyor. Artık bir robot da sakatlığını farkedip sekmeyi akıl edebiliyor. ABD’nin önde gelen araştırma kurumu Cornell üniversitesi uzmanlarının geliştirdiği 4 ayaklı robot, vücudunda meydana gelen bir sorunu farkedebiliyor ve bacağındaki arızaya karşın yoluna nasıl devam edebileceğini programlayabiliyor.

Araştırmayı yürüten Hod Lipson, robotların gelecekte günlük hayatta yer alması için çevre koşullarına uyum yeteneği kazanması gerektiğinin altını çiziyor. Cornell üniversitesi robotunun her bir ekleminde hareket ve açı sensörleri bulunuyor. Robotu çalıştıran yazılım, bu sensörlerden gelen verileri işliyor ve hareketin çevre konumuna yönelik bir algoritma oluşturuyor. Sensörlerden mevcut
modelin değiştirecek veri ulaşırsa, yazılım yeni duruma göre yine bir model oluşturuyor.

Robotun, örneğin, motorunda bir arıza çıktığında robot arıza öncesi rotasını sürdürmek için yeni bir yol buluyor. Lipson, robotu sınamak için robot’un bacaklarından birini kısalttı ve tepkisi gözlemledi. Robot, yürüme ritmini değiştirerek yoluna devam ediyor. Mevcut robot teknolojilerinde, robotlar değişmeyen bir çevrede hareket edecek şekilde tasarlanıyorlar. çevre koşullarına uyum ve değişen şartlara göre hareket değiştirme yetisi robot teknolojilerinde henüz emekleme devresinde.
 
güzel birşey ama net bilgiler yok mesala robota vurulunda bi sönsör yardımıyla robot bunu hisdiyor gibi bilgi olsa daha iyi olur.aslında çalışılsa yapay zekanın yaımıyla bi şeyler yapılabilir.yani robotikteki 3 temel şeyi iyi bilmek gerekir. 1.hareket kabiliyeti için mekaniği 2. elektroniği(sensör ve devre tasarımı) 3.programlama bilgisini
SİZ de katılıyormusunuz...
 
haklısın arkadasım sensörler en önemli kısım :-\
 
robotlara his duygusu yerleştirmek ...çok ilginç gerçekten :D
 
burda en onemli konu yazilim mesela robot suya girice hareket edemiyecek tekrar su algiladigi zaman ne yapacak asla suya girmiyecekmi yoksa temkinli adimlarmi atacak yada suyu gecemek icin bi cozummu uretecek icine bi cisim yuvarlamak sicramak vs . gercekten yarumlaya bilen bilen bi yapidan kurtulmak istiyosa if .. then else yapisindan yazilimin kurtulmasi lazim
 
burda sanırım sensorlerle robotun bellirli noktalarına gonderilen komutların uygulanıp uygulanmadıgı kontrol ediliyor sayet komut uygulanmıyorsa ona gore faklı sekillerde ilerlemesi için yapay zeka devreye sokuluyor, guzel bir robot. "iskendercilce" demişki yazılım if.. then else yapısından kurtulması lazım ben bu goruse katılmıyorum "ne, nerde, nasıl" sorularından nasıl kurtaramazsak yazılımı if yapısındanda kurtaramayız bence, if yapısı geliştirile bilir belki ama temelde yine aynı kalır.
 
robotların hiçbir hissi yoktur hiç birzamanda olmayacaktır.
hissi varmış gibi görünen çok komplex bir robot size çok ilginç gelebilir.robotu yapan kişilere bu robotu sizde çok ilginç buluyormusunuz dediğinizde kesinlikle ilginç bulmazlar onlar için herzaman yetersizdir.
bir insandan herzaman herşey beklenebilir ama robottan ki özelliklerini programını siz yazdıysanız neler yapabileceğini herzaman bilirsiniz.
 

Forum istatistikleri

Konular
129,880
Mesajlar
931,002
Kullanıcılar
452,758
Son üye
aprnck

Yeni konular

Geri
Üst