Senkron motorlara yol verilmesi

testcimurat

Katılımcı Üye
Katılım
24 Mar 2010
Mesajlar
619
Puanları
56
10 kW gücünde bir senkron motora en kolay nasıl yol verilir.

Kolay gelsin....
 
sn.testcimurat,
senkron motora asenkron motor olarak yolverilir.senkron devire yakın hızlarda doğru akım verilerek rotor ve döner alanları kilitlenmiş olur.
 
Asenkron motor olarak yol vermek için rotor sargıları kısa devremi edilecek. Birde senkron devire ulaşmadan kilitleme gerçekleşirmi ?

Kolay gelsin...
 
Rotor sargısı direnç üzerinden kısa devre edilmeli. Malumunuz senkron makine rotorunda sarım sayısı yüksek, sargı direnci düşük olduğu için asenkron çalışma sırasında endüklenecek gerilim de, akacak akım da çok büyük olur. Eğer direnç kullanılmazsa akacak akım sargıya zara verebilir. Bağlanacak direnç sargı direncinden en az 5-6 kat büyük olmalı .

Senkron devre ulaşmadan kilitleme gerçekleşir mi diye sormuşsunuz. Rotor (örneğin 4 kutuplu bir makina için), mesela 1490 küsur devride dönerken uyarmayı verip, kilitlenmeye zorlandığında, kilitlenmenin gerçekleşmesi azıcık şansa bağlı. Kilitlenme olmazsa hemen asenkron çalışmaya döndürecek (rotoru tekrar direnç üzerinden kısadevre edecek) mekanizmanız olmalı. Kilitlenmenin olmadığını aşırı stator akımından anlıyorsunuz. Rotora gerilim uyguladığınız anda bir akım darbesi oluyor, ama işler yolunda gitmişse akım anında düşüyor. Yok kilitlenmeyi sağlayamamışsanız yüksek akımda, ürkütücü sesler çıkararak! çalışıyor.

Yardımcı motorla yol verseniz?
 
sn.testcimurat,

Rotor sargıları kısa devre edilip,asenkron motor olarak yol verildikten sonra senkron devire yakın bir devirde kısa devre kaldırılacak ve rotora dc verilecek.Devir düşük iken verilen dc akım fren etkisi yapacağından yol alma akımı artar.Kilitleme gerçekleşmesi için senkron devire yakın devirlerde rotora dc verilmesi gerekir.
iyi çalışmalar
 

Forum istatistikleri

Konular
129,867
Mesajlar
930,872
Kullanıcılar
452,732
Son üye
erencok

Yeni konular

Geri
Üst