Sigara kokusunu yok eden devre yapımı.

greenyucel

Üye
Katılım
2 Şub 2009
Mesajlar
757
Puanları
31
Negatif İyon Jeneratörü

Yazar Göktay Alpman

Yaşamımızın ana desteklerinden biri de solumaktır. O atmosfer denen mucizevi gaz karışımı olmasaydı, ya da onu meydana getiren gaz oranlarında değişiklikler olsaydı, halimiz nice olurdu? Soluk aldığımız sırada ciğerlerimize hava ile birlikte gözle görülebilen/görülemeyen bir çok zararlı partikül girer. Niteliklerine göre bu partiküllerin az ya da çok vücudumuza zararları vardır.
Polenler, karbon monoksit, karbon dioksit, sigara dumanı ve içindekiler, sülfür dioksit vb. sayabileceklerimizden bir kaçıdır. Bunlar her an etrafımızdadırlar, soluduğumuz havanın içindedirler ve biz bunları soluyarak devamlı bir tehlike içinde,türlü solunum yolu veya daha ciddi boyutta hastalıklara maruz kalırız.

Sokakta olduğumuz zamanlar bu tehlike çok daha fazladır, ancak yaşamımızın büyük bir bölümü evde geçiyor.

Teknoloji havayı temizleyebilmemiz için türlü çareler üretmiştir. Bunların başında (Hava temizleme cihazları) gelmektedir. Belki gördünüz belki de duydunuz bu aletleri.

Gazetelerde sık sık Yatağan'da olan olayları okuyoruz. Termik santralın bacalarından çıkan zehirli gazlar, bu şirin beldemizi yaşanmaz hale getiriyor ve gene basından öğreniyoruz, bu santralın bacalarına atmosfere atılan zehirli gazları yokedecek Elektronik filtreler takılıyor ya da takılacakmış.

Pekiyi de elektronik bir alet nasıl olur da havayı temizler? Bu aletlere (precipitator, air purifier, electrostatik cleaner) gibi adlar veriliyor. Evlerimizde, işyerlerinde veya insanların topluca bulundukları kapalı yerlerde kullanılan ve fiyatları bir hayli yüksek olan bu aletlerin çalışma prensipleri şöyle: Hava belli bir yerden cihazın içine emiliyor, bu ilk girdiği yerde bulunan mekanik bir filtreden süzülüyor, daha sonra (odor filter) denilen ve aktif karbon zerrelerinden yapılmış bir koku filtresinden geçiyor, bundan sonra işe elektronik giriyor ve bir miktar zararlılardan arıtılmış hava Elektrostatik filtreye giriyor. Bu filtrede 6 ila 7.5 kilovolt'luk bir DC. Elektrik yükü var. Hava, ön yükleme telleri ile + yükle yükleniyor biraz ileride eksi yükle yüklenmiş plakalar var, elektriğin basit yasalarından biri olan "aksi yüklü kutuplar birbirlerini çeker" nedeniyle filtreye giren havanın içindeki tüm mikroskopik partiküller bu plakalara yapışıyor. Şimdi içindeki tüm zararlılardan temizlenmiş hava çıkıştaki son mekanik filtreye doğru yönlendiriliyor ama bu arada içine bir miktar "OZON" yani O3 katılıyor ve dışarı veriliyor. İşte size basitce anlatılmış bir elektronik hava temizleme cihazının çalışma prensibi. Pekiyi de ozon ne iş yapıyor? Yağmurlu ve şimşekli havalardan sonra burnumuza keskin bir koku gelir, bu şimşeğin çakması sırasında ortaya çıkan çok yüksek elektrik deşarjı nedeniyle oluşan ozon gazının kokusudur. Bu sırada hava pırıl pırıl bir görünümdedir, içinde toz diye birşey kalmamıştır. Ozon negatif olduğu için havadaki pozitif yüklü partiküllerle birleşir, onları ağırlaştırır ve yere çökmelerine sebep olur. Yukarda elektronik bir hava temizleme cihazının çalışma prensibini anlatmıştım. Böyle bir cihazı elde yapmak çok zor olacağına göre, acaba başka bir şekilde havayı temizleyebilecek bir alet yapamazmıyız? Yaparız. Bu en basitiyle bir iyon jeneratörüdür. Devre şeması ve yerleştirme planıyla baskılı devresi aşağıda görülen sistemi kurmak ve şebekeye bağlamak yeter. Montaj sırasında çok dikkat edilecek hususlar var, şöyle ki:

Kullanılacak diyotlar en az 1000V.'luk olmalıdır (1N4007) gibi, kondansatörler en az 630V. olmalıdır. Malzemeleri lehimlerken, lehimlerin kesinlikle pürüzsüz olması gerekmektedir. Aksi halde sivri uzantılardan istenmeyen deşarjlar meydana gelecek ve cihazın randımanlı çalışmasını engelleyecektir. Sistem bir cascade bağlantı sistemidir. Her katlanmada voltaj yükselecek ve sonunda 7,5 KV. gibi bir yüksek voltaj oluşacaktır. Son kısımdaki 10 adet 3.3 MOhm.'luk dirençler katiyen eksik konulmamalıdır. Bu dirençler akım limitleyici dirençlerdir ve iğneye dokunulması halinde oluşacak şoku önlerler. Çıkışta bir dikiş iğnesi kullanılmaktadır. Zamanla iğnenin ucu korozyona uğrayacağından, arada bir çıkarılıp temizlenmelidir. İğne arada bir çıkarılacağına göre baskılı devre üzerine monte edilecek ve sivri çıkıntıları olmayan bir klemense monte edilebilir. Tüm sistem sağlam bir plastik kutunun içine konmalı, sadece iğnenin çıkacağı ufak bir delik bırakılmalı ve iğnenin üzerine ucu açıkta bırakılacak şekilde bir plastik makaron geçirilmelidir. Herşey bittikten ve esaslı bir kontroldan geçirildikten sonra enerji verin, avucunuzun içini dilinizle ıslatın ve deymeyecek şekilde iğneye yaklaştırın. Avuç içinizde bir serinlik hissedeceksiniz. Bu oluyorsa, cihaz mükemmel bir şekilde çalışıyor demektir.

Hissedeceğiniz serinlik avuç içine çarpan negatif iyonların meydana getirdiği bir effektir. İğneyi baskılı devreye en kısa yoldan temas edecek
şekilde yerleştirin, iğne derken normal bir dikiş iğnesini kastediyorum, yorgan iğnesi değil. Yani boyu aşağı yukarı 3cm. filan olmalı...Yapacak arkadaşlara şimdiden başarılar dilerim....



ÖNEMLİ NOT: Aşırı solunması halinde OZON solunum sisteminde tahribata sebep olur. Bu bakımdan ASTIM hastalarının dikkatli olmaları ve cihazın BANYO gibi aşırı nemli yerlerde kullanılmaması şiddetle tavsiye olunur...

-----------

Baskı devreli şema
http://antrak.org.tr/gazete/032001/pcb_iyonizer.gif

--------------

Baskılı devrenin yerleşim yüzü
http://antrak.org.tr/gazete/032001/yerles.gif

-----------------

PLT çizimlerinin bulunduğu dosya
http://antrak.org.tr/gazete/032001/goktay.ZIP


MALZEME LİSTESİ

Dirençler : R1~R10 = 3M3

Kondansatörler: C1~C27 = 33n ~ 47n. 630V. AC

Diyotlar = 1N4007 ( 1000V. )

Sigorta = 75 Ma:


----------------

Yapılmış negatif iyon jeneratörünün mantığı ve resimleri için

derinelektronik.com-İyonizer Yapımı



Alıntıdır...

En güzeli sigarayı bırakmak :)
 
Hocam devre için çok sağolda, bu kadar yüksek gerilim teklikeli değilmi, yanlışlıkla dokunulduğunda öldürmezmi..
 
uvion-205.jpg


Bu da eski çalıştığım firmada ürettiğimiz bir iyonizer idi. Sağında ve solunda 2 tane fan var. Birisi havayı çekerken diğer ortama geri gönderiyordu. Hava girişinin olduğu yerde yan yana 2 tane UV floresan bulunuyor. UV ışığının bakterileri öldürme özelliği vardır. Bakterilerden arınmış hava sonraki aşamaya yani negatif iyon kısmına geliyor. Burada kaskat sistemi yerine yüksek gerilim trafosu var. Girişe 220V verip çıkış ucuna 1 tane 10Mohm takıyorduk. Direncin ucunu ise 5cm çapındaki 15cm uzunluğundaki bir cam silindirin ortasına gelecek şekilde sabitleniyor. Havanın bu silindir içerisinden geçmesini sağlanıyor. Sonra bu işlemden geçirilen hava tekrar ortama salınıyor. 15m2 lik bir odanın havasını 20 dakikada değiştiriyordu. Basit bir yapısı olmakla birlikte olmazsa olmaz bir makinadır. Artık ülkemizde ameliyathanelerde yeni yeni kullanılmaya başlanıyor ama japonyada nerdeyse her evde var:D
 
Hocam devre için çok sağolda, bu kadar yüksek gerilim teklikeli değilmi, yanlışlıkla dokunulduğunda öldürmezmi..

Sn demir;
İlk devrede 10 mega ohm'luk direnç çifti, Ve ikinci devrede 10X3m3 ohm'luk dirençler çıkışta aşırı yüksek gerilimi sınırlamak içindir. İğne uçlarına yanlışlıkla dokunulursa etkiyi azaltmak amaçlıdır.
Bu demek değildir ki dokununca direnç olduğu için çarpmaz.
Bu devrenin yapımı amatörler için değildir. Profesyonel teknik bilgisi olan dikkatli ve titiz çalışma gerektiren bir devredir.
Çarpılma durumunda ne ben ne devreyi yayınlayan site sorumludur.
Sorumluluk tamamen sizdedir.
 
"fabrisio",
Güzel bir cihaz.OZON gazının solunuma etkisi ile ilgili araştırma yapmışmıydınız o zamanlar.
Yukarıdaki yazının sonunda bir uyarı var.
 
Düşünce güzel tasarım güzel yapanın ellerine sağlık ama bence sigara kokusunu hiçbir şey geçirmez sadece sigaranın yaydığı kokuyu bastıracak başkabir koku salgılar.

Sadece kokusu olsa yine iyi çevreye yaydığı is ile heryeri sapsarı yapıyor.Bu koku ve kirliliği önlemek için en güzel şey hiç kullanmamak bence :)
 
Arkadaşlar, ozon biliyorsunuz temizleyici ve tahriş edici bir madde. Eğer kapalı bir ortamda ozon jeneratörü kullanıyorsanız, bu soluduğunuz havada bulunan oksijen ve azotun moleküler yapısını değiştirdiğiniz anlamına geliyor. Metabolizmanın yaşayabilmesi için belirli oranlarda oksijen, azot, karbon ve hidrojen bileşenleri gerekir. Ozon ortamdaki oksijeni ve azotu okside eder. Buna paralel olarak ortamdaki nemde kaybolmaya başlar. Vücut için zararlı olan küf, bakteri ve patojenleri öldürdüğü gibi, yararlı bakterileri de öldürür. Nem oranı düşük ve ozon oranı yüksek bir hava uzun süre solunduğunda genizde kuruluk, yanma ve ozon tahribatı baş gösterir. Ozonun mukoza dokusunu tahrip etmesiyle tüm solunum sistemi etkilenir. O yüzden bu tip ozon üreten cihazları sürekli açık tutmak mantık dışıdır. Bu benim kişisel görüşümdür.

Eğer ortamdaki havanın kalitesini artıralım, sigara ve yemek kokusunu absorbe edelim derseniz, hepa filtreli ve içerisinde hava sirkülasyonu sağlayacak fanlar bulunan bir sistem tasarlanabilir. Filtrenin hava debisine karşı direnci fazla olduğundan fanların salyangoz tipi ve çok güçlü olması gerekir. Bu da aşırı gürültü çıkaracağından yapılacak tek şey ve bu yazının ana fikri;

Sigarayı balkonda içelim. Yemek yaparken aspiratörü ve mutfak penceresini açalım :D

Kolay gelsin..
 
Ancak zamanlayıcı bir sistemle veya akıllı ev sistemine sahip bir evde eve gelmeden 1 saat önce çalıştırılması ve gelindiğinde kapatılmasında fayda var. Tıpkı kombi gibi. Ancak bununla birlikte bir de buhar jeneratörü kullanılması gerek. Yoksa boğazı kurutur.
 
Merhaba
Bu konu hakkında da biraz ben bilgi vereyim müsaadenizle.Normal soluduğumuz havanın %21 oksijendir iki atom oksijen O2 ihtiva eder. Ozon ise yüksek voltajdaki enerji ile 3 atom oksijen birleşir ve O3 olur yani şaka yollu tarif edersek şaşırır ve 3 atom oksijen birbiri ile bağlanır.İşte bu durumda ortamda ozon bulunur ve de hafif sarımsak kokusunu andırır.Şimşekli
ve yağışlı havalarda tabiaatta da bu olay gerçekleşir.Ama bu O3 bağlantısı stabil olmadığı için tek atom oksijen serbest kalır ve bu serbest kalan tek atom oksijenler kendi aralarında birbirleri ile bağlanarak normal O2 haline gelir(soluduğumuz oksijen).Böylece tüm ozon da bulunan serbest oksijen atomları kendi aralarında birbirleri ile birleşip normal O2 haline gelinceye kadar ozon solumak tehlikelidir.Sebebi ise tek atom oksijenin kimyasal özelliği dolayısı ile yakıcıdır.Perhidroldeki(H2O2) gibi.Orada da aynı bilgi geçerlidir yani serbest tek atom oksijen yakıcıdır yani (DEZENFEKTAN) dır.
 
Yourk firması YH07 model numaralı bir ürün çıkarmış. webde ürünü görebilirsiniz. Bu ürün, ayakkabı kokularını gideriyormuş. Sanırım bu da bizim cihazımızla aynı mantıkla çalışıyor. Biraz daha gelişmişi tabii. Ben de merak ettim şimdi. Bu aletten almak yerine, biz bu iyon jeneratörünü yapsak, aynı işe yarar mı acaba?
 

Forum istatistikleri

Konular
129,867
Mesajlar
930,872
Kullanıcılar
452,732
Son üye
erencok

Yeni konular

Geri
Üst