Sistem büyütme ve sorular ve serimi paralelmi

Katılım
8 Kas 2015
Mesajlar
15
Puanları
1
Yaş
30
Herkeze Merabalar benim küçük bir hobi bahçem var ve küçük bir sistemim;
Sistemimdeki ekipmanlar şöyle;
-80 watt mono kristal 2 adet Panel yani toplam 160 watt
-120 ah 2 adet normal akü toplam 240 ah
-ve 10a çin malı solar şarj cihazı
-1000 watt ups(aküsü sökülmüş ve sisteme dahil edilmiş invertör olarak)
Güneş Panellleri ve Aküler seri şekilde bağlanmış
-7-8 metre 3 çip led kullanmaktayım ve 3-5 saat kullanımda hemen bitiyor ve şarj regülatörüne bağlanmadan bu ledler aküye direk bağlanmış şarj regülatörüne bağlamalımıyım ?
--Sorularım sizin değerli fikirlerinize sunuyorum--
1-Bu sistemi paralel yapsam daha iyi olmazmı verim artmazmı ve bu 10amper şarj regülatörü bu seri devrem için yeterlimi ? sistemi paralel yapsarsamda 10 a şarj regülatörü yetermi ?
2-Gerekirse şarj regülatörünü değiştirebilirim bu 10amperlik olan bu sistem için yeterlimi yani seri devrem için, paralel yapsam kaç amper solar regülatörü almam gerek ?
3-Eğer panel ilavesi yapsam yine 80 watt panelmi almalıyım yoksa 160 watt alıp ilave etsem sisteme uyum sağlarmı?
 
1-Panellerin voltajı kaç volt?Eğer 17 şer volt ise paralel bağlamak daha iyi gibi.
2-2 adet 120 amper akü seri bağlı ise ki öyle diyorsunuz en az 12 amper veya daha büyük şarj regülatörü lazım.Paralel bağlarsanız en az 24 amper cihaz lazım.(10 da biri)
3-Yük olarak ne çalıştırıyorsunuz.Ona göre karar vermek lazım.

Ayrıca o ledleri sarj regülatörüne bağlayın.Çünkü aküyü 10,5 volt altına düşürür,bozar.
Çünkü regülatör 10,5 v altında devreyi keser aküyü korur.Belkide aküler bozuldu çünkü
7-8 metre led 3-5 saatte aküyü bitirmemesi lazım.(Tam şarjlı ise)
 
Panellerin voltajı galiba 18 volt ve paneller seri bağlı burda panellere göremi sarj regülatörü seciliyor aküye göremi ben ayrı yetten 37 Ekran tv ve şarj aleti telefon kullanıyorum 2 adet toplam 240 amper akü var seri bağlı akü dolmuyor yada cabuk bitiyor panellerin ve akülerin her ikiside seri yada her ikiside paralel bağlanma şartı varmı paralel bağlarsam daha uzun gitmezmi biraz sistemi büyütsem iyi olabilir sanki teşekkürler
 
Panel regulator ve aku birbiri ile uyumlu gucte olmalilar. Secimi ise yukunuze gore yapilir. Ne kadar harcama yapacaksaniz o kadar ups ve aku kapasitesi cikar. Sonra sarj regulatoru ve panel gucu cikar.

Sistemi paralel yaparsaniz ilk akliniza gelecek olan ups iniz su an 24 voltta calisiyor 12 voltta nasil calisacak?
 
Panellerin voltajı galiba 18 volt ve paneller seri bağlı burda panellere göremi sarj regülatörü seciliyor aküye göremi ben ayrı yetten 37 Ekran tv ve şarj aleti telefon kullanıyorum 2 adet toplam 240 amper akü var seri bağlı akü dolmuyor yada cabuk bitiyor panellerin ve akülerin her ikiside seri yada her ikiside paralel bağlanma şartı varmı paralel bağlarsam daha uzun gitmezmi biraz sistemi büyütsem iyi olabilir sanki teşekkürler


Max akü kapasitesine göre (şarj akımına) göre seçilir.(En az onda biri).
Yalnız sizin 120 amper seri aküler 240 amper olmaz.
Seri bağlarsan 24volt 120 amper olur.
Paralel bağlarsan 12 volt 240 amper olur.Burada yanlış anlama olmasın.
Şarj regülatörü mppt tipi olursa en verimli şarjı yapar.
 
Merhaba.

1-Bakın,bu Panel bağlantılarını palalel de yapsanız seri de yapsanız,bu mevcut akülerin amper-saat kapasitesi,panel sayısıyla birlikte eş zamanlı olarak tam artırılmadıkça da alınacak toplam güç miktarı yine sabit kalacak,güç artışı olamayacaktır.Çünkü siz sadece volt*amper girişini şekil olarak değiştirecek şekliyle bu çıkışta güç sabitliğini yine tam korumuş olursunuz.10 amper kapasiteli solar regülatörle palalelde regülatörden geçen akım 10 amperi hiç geçmezse eskisi yeterli olur,geçerse (10 amperin üstünde toplam değeri olan yani ilave başka panel bağlantılarıyla) daha üst amperlisiyle bu regülatörü değiştirmeniz gerekecektir.

2-Panellerden seri yapılan bağlantıda max. 4.5 amper palalelde ise 9 amper max.. değerinde geçer ve bu regülatör için yeterlidir,değiştirmeye pek de gerek yoktur.

3-Ayni güç (amper) değerinde olanların paralel veya seri bağlantısı çok daha iyi (sağlıklı) olacaktır.Panel artışında paralelde geçen akım 10 amperi geçtiğinde regülatörü daha üst değerlisiyle (15-20 amperlik gibi) değişmeniz de gerekecektir.

4-Şerid led (Çipli led) konusunda 12 voltluk aküye regülatörden sonra direk kutup başından (Veya 24 voltta akü kapasite değerini,sabit watt fazlalığı nedeniyle iki seri akü şarj/deşarj kapasite dengesini fazla da bozmayan miktarda amperin çekilmesi şartıyla) iki akünün ortasından bir kutup bağlantısını yapıp) yapılan bağlantı,inverterden geçip ac/dc adaptörden sonraki bu şerid ledi beslemeden daha tasarrufluudr,bu şekilde gereksiz güç kaybı az olacağından ışık (destek) verme süresi çok daha uzun olacaktır.

Zaten 12-24 volt CFL ampüller bu amaçla yani inverterden sonra değil direk aküden 12/24 volt dc olarak beslenerek güç kayıplarının azaltılması ve azami (Daha uzun süreye karşılık gelen kullanım süresi gözetilip) istifade şeklinin bu şekliyle daha fazla artırılması tam olarak düşünülmüştür.Kolay gelsin.
 
Son düzenleme:
Cıkışı regulatörden al kayıp ol.az ve kısa devre falan olursa regülatörde koruma var daha iyi ledlerini ölç kaç amp .çekiyor bence akülerin ömrü bitmiş 12.? Kaç volt ledleri 2 saat kuullanınca sonra ölç saģlıklı akü 12.5 ili 13 volt arası olur seninki 12 lerw onmiş görünüyor
 
Önemli Not: En son ve yeni olarak piyasaya çıkan solar regülatörlerde,özellikle özel akü çıkış bağlantısı (12/24 volt dc. ile çalışacak ev tüketici cihazlarının bağlantısı için) çıkışları da bulunmaktadır.Bu uçtan şerit led veya diğer tüm Elektronik cihaz bağlantıları direk yapıldığında gece (Elektrik üretimi hiç yokken) veya gündüz (Elektrik üretimi varken ve reg.'den direk regüle olup da gündüz geçerken) sürekli cihaz beslenmesi bu yolla sağlanacaktır.

Ancak bu özel akü çıkış bağlantısı yapısında hiç bulunmayan ve arada sckhotty (bariyer) diyot ile akü arasında sağlanan manuel bağlantıda,sckhotty diyottan önce bu şerid ledi bağlamanız durumunda ise sadece gündüz yani elektrik üretimi varken bunların yanması,diyottan ters yönde reg. kısmına elektrik hiç akamayacağı için de gece bunun söz konusu olmaması yani yanması sağlanmamış olur.Bu durumda direk akü başından gece boyunca da yakabilmek için uygun amperajlı cam sigortayla birlikte seri bağlantısı ile bu 12/24 volt dc. akımı alıp kullanmak da gerekecektir.

Yeni reg.ler’ de ise bu iş kompakt olarak (Yeni ve son çıkan reg. tiplerinde olduğu gibi) yapılıyorsa burada bir sorun olmaz,yani direk + ve – akü bağlantısı çıkışı olan reg.ün bu özel çıkış bağlantısı yerlerinden, gece/gündüz ayrımı da olmadan bu elektrik bağlantısı kesintisiz olarak ve bir güvenlik bariyerinden de geçerek sağlanmış olur.Kolay gelsin.
 
Ortaya şöyle bir sorun çıkıyor ledler 12 volt olduğu için direk aküden bağlamışlar regülatörün lamba olarak olan boş çıkışı ölçtüm 24 volt geliyor yani bağlasam ledleri yakar burdada ortaya şöyle bir sonuç çıkıyorki sistemi paralele çevirmem lazım akünün refahı için yoksa 10.5 voltun aşağısına inip aküyü öldürür, toplamda 240 ampere göre paralel devrede 24 amper akü şarj cihazı lazım(10da biri kadar yarenliğine göre) 20 amper alsam heralde kurtarır fazla olmasından iyidir en fazla yavaş şarj olur steca,provista,orbus mppt özellikli hangi marka önerirsiniz birde sistem paralele döneceği için kablo kesitide artmak zorunda aküden aküye 10 luk kablo kurtarır heralde yada 16 lık ?birde ledlerin amperini ölçmek için avometreyi serimi bağlamam lazım
 

Forum istatistikleri

Konular
129,864
Mesajlar
930,851
Kullanıcılar
452,726
Son üye
ugur Göktürk

Yeni konular

Çevrimiçi üyeler

Geri
Üst