Evet biz mühendislerin genel olarak bir düşük ücret sorunumuz ve zaman olarak/tatil olarak/sorumluluk olarak ağır denilebilecek çalışma şartlarımız var. Biraz da bu "aynılaşmamızdan" da kaynaklanıyor. Daha önce de vurguladığım gibi, bir fark ortaya konulabildiğinde aslında hiç bir işveren buna kayıtsız kalmayacaktır ancak bu mesleki tecrübe dışında biraz da karakter özelliklerinin farklı olmasını gerektiyor.
Bizzat tanıdığım bir elektrik-elektronik mühendisi bir fabrikanın otomasyon yazılımını kendi programı ile yıllardır evinden ve 4000-5000 TL ücretle götürüyor. Yaptığı işin detayını çok bilemiyorum ancak fabrikanın bu konuda ona bağımlı olduğunu ve kaybetmek istemediğini biliyorum. Ortaya bir fark koyabilmekle ve güven kazanmakla ilgili bu tamamen. Ama çok azımız bunu yapabiliyoruz.
Uçuk bir örnek ama "House M.D." bu konuya odaklanması ile çok ilgimi çekmiştir. Sorunlu ama zeki ve isabetli kararları ile hastane tarafından vazgeçilemeyen ve kaprislerine ara ara göz yumulan bir karakter. Bu her meslekte yakalanabilir buna inanın, ortaya koyabildiğiniz bir fark sizi vazgeçilmez yapabilir. "Koç Carter" da "Ölü Ozanlar Derneği" de hep fark ortaya koyabilenleri anlattı bize. Gerçek yaşam hikayelerinden anlattı. Düşünün Dali yi Dali yapan resimleri miydi karakteri mi? Picasso, Van Gogh? Tesla, Napolyon, Timurlenk? Hezerfan Ahmet Çelebi? Wolfgang Amadeus
Mozart? Diyojen? Mevlana? Bu insanların diğerlerinden farkı neydi? Gidip ben resim yapacağım ya da piyano çalacağım, uçacağım ya da savaşacağım mı dediler? Dünya tarihinde onlar gibi milyonlarca insan yok muydu? Neden diğerleri kayıp, neden onları hatırlıyoruz? Çünkü bir "farkları" vardı.
Biz de bunu küçük çapta da olsa başarabiliriz. Düşünün ki herkes dürüstlük, çalışkanlık, erdem, cesaret arar. Dünyanın kökeninden beri her şey dönüp dolaşıp bu vasıflara hizmet eder, bunlar asla değer kaybetmez, her şey bize bunu anlatır, masallar, kitaplar, filmler, şarkılar ve gerçekler. Bu vasıflara sahip olmayanlar bile bu vasıflara sahip olanı sever. En basitinden bir örnek, hırsız bile hırsızlıktan şikayet eder, dürüst adamı över
Mesleki bilginizin yanına güvenilirliğinizle eminliğinizle cesaretinizle kimsenin aklına gelmeyecek ama isabetli fikirlerinizle bir "fark" koyun. Tabii ki bu devlette (gerçekten öyle midir bilemiyorum) olduğunu hayal ettiğimiz gibi bir rahatlık, boş zaman, tembellik sağlamayacaktır. Ama iddia ediyorum bunun getirdiği tatmin duygusu çok daha yaşanasıdır.