Selam;
Patron olduğunuzu düşünün.0n tane CNC makinanız var.Ayrıca malum, fabrikanızdaki
Elektrik ve
Elektronik sistemleri.Ürün çıkaracaksınız ve makinaların çalışması lazım.Bir makinanız arızalandı, çalışmıyor.Ürün çıkaramıyorsunuz.Her dakika aleyhinize işliyor.Verdiğiniz sözler,taahhütnameler ve o an duran işçiye ödediğiniz para.
Siz olsanız makinayı tamir edecek kişiye diploma mı sorarsınız yoksa çalışsın da kim tamir ederse etsin mi dersiniz?
önemli olan işin düzgün yapılmasıdır.Düzgün yapılması için de bilgi gereklidir.Size işi yaptıracak kişi o bilgiyi nereden öğrendiğinizle ilgilenmez.Üniversiteyi yeni bitirmiş bir mühendisimizde (tembelliğinden ya da eğitim sisteminden,farketmez) bilgi yoksa ,işi yapamıyorsa,elbette piyasada yetişmiş olsa da bilgili adamı tercih edecektir.Bence yeni mezun arkadaşlarımız birden fazla mühendis ya da tekniker çalıştırabilen iş yerlerinde çalışmalı ve orada kendisini yetiştirebilmelidir.
ikinci olarak.
Bir mühendis 600 -1200 lira arası işte çalışmaz.Belki yeni işe başlayanlar işi öğrenmek için çalışırlar (ki genelde iş güç sahibi mühendisler böyle başlıyorlar iş hayatına) Bir işveren de teknikerin yapabileceği seviyede bir iş yaptıracaksa,o şirketin yapısı bir teknikerin yöneticilik yapmasına el veriyorsa bu işveren yine mühendis çalıştırmaz.mühendis tamam abi ben 1000 liraya çalışırım yeter ki iş öğreneyim dese bu sefer de işveren ,bu mühendis 1000 liraya çalıştığına göre bir şey bilmiyor der ve yine çalıştırmaz
bir diğeri de teknikerlerin ya da ustaların çalışma alanı çok daha fazla.bir tekniker hem cnc makina arızasını giderip,hem de kablo çekme işlerini yapabilir.Ama mühendis kablo çekmek istemez.Ya da bir iş yerinde genelde 3 mühendise ihtiyaç varsa 30 teknikere ihtiyacı vardır.
Bu arada ben de yüksekokul bittikten sonra fakulte bitridim.Yaşım 31 ve okulum daha 2 sene önce bitti.Ama şu an size yazdığım yazıdaki düşüncelerimden dolayı amelelik tarzı bir işte çalışıyorum.Bazen bozuk plc tamir ediyorum,bazen klima arızası yapıyorum.Bazen motor sürücü arızaları yapıyorum.Şimdi de bir yere kablo lazımdı ve yenisini aldırmamak için(tasarruf) eski bir kabloyu söktüm de geldim
İnşallah ileride işimin tam anlamıyla uzmanı ve iyi bir yönetici olmak istiyorum( o zaman kontrolkalemi forumundaki iş sıkıntısı çeken arkadaşlara yardım ederim
ama şimdilik ameleliğe devam...