Sizce bunun yorumu nedir ?

Durum
Üzgünüz bu konu cevaplar için kapatılmıştır...
Arkadaşlar mühendisin açıkta kalmasının en büyük sebebi üniversitede ne doğru düzgün labaratuar olması nede yeterli ders saatinin olması.bunların olmamasından dolayı hiç birşey öğrenemez
 
Selam;
Patron olduğunuzu düşünün.0n tane CNC makinanız var.Ayrıca malum, fabrikanızdaki elektrik ve elektronik sistemleri.Ürün çıkaracaksınız ve makinaların çalışması lazım.Bir makinanız arızalandı, çalışmıyor.Ürün çıkaramıyorsunuz.Her dakika aleyhinize işliyor.Verdiğiniz sözler,taahhütnameler ve o an duran işçiye ödediğiniz para.
Siz olsanız makinayı tamir edecek kişiye diploma mı sorarsınız yoksa çalışsın da kim tamir ederse etsin mi dersiniz?
önemli olan işin düzgün yapılmasıdır.Düzgün yapılması için de bilgi gereklidir.Size işi yaptıracak kişi o bilgiyi nereden öğrendiğinizle ilgilenmez.Üniversiteyi yeni bitirmiş bir mühendisimizde (tembelliğinden ya da eğitim sisteminden,farketmez) bilgi yoksa ,işi yapamıyorsa,elbette piyasada yetişmiş olsa da bilgili adamı tercih edecektir.Bence yeni mezun arkadaşlarımız birden fazla mühendis ya da tekniker çalıştırabilen iş yerlerinde çalışmalı ve orada kendisini yetiştirebilmelidir.
ikinci olarak.
Bir mühendis 600 -1200 lira arası işte çalışmaz.Belki yeni işe başlayanlar işi öğrenmek için çalışırlar (ki genelde iş güç sahibi mühendisler böyle başlıyorlar iş hayatına) Bir işveren de teknikerin yapabileceği seviyede bir iş yaptıracaksa,o şirketin yapısı bir teknikerin yöneticilik yapmasına el veriyorsa bu işveren yine mühendis çalıştırmaz.mühendis tamam abi ben 1000 liraya çalışırım yeter ki iş öğreneyim dese bu sefer de işveren ,bu mühendis 1000 liraya çalıştığına göre bir şey bilmiyor der ve yine çalıştırmaz :)
bir diğeri de teknikerlerin ya da ustaların çalışma alanı çok daha fazla.bir tekniker hem cnc makina arızasını giderip,hem de kablo çekme işlerini yapabilir.Ama mühendis kablo çekmek istemez.Ya da bir iş yerinde genelde 3 mühendise ihtiyaç varsa 30 teknikere ihtiyacı vardır.
Bu arada ben de yüksekokul bittikten sonra fakulte bitridim.Yaşım 31 ve okulum daha 2 sene önce bitti.Ama şu an size yazdığım yazıdaki düşüncelerimden dolayı amelelik tarzı bir işte çalışıyorum.Bazen bozuk plc tamir ediyorum,bazen klima arızası yapıyorum.Bazen motor sürücü arızaları yapıyorum.Şimdi de bir yere kablo lazımdı ve yenisini aldırmamak için(tasarruf) eski bir kabloyu söktüm de geldim :)
İnşallah ileride işimin tam anlamıyla uzmanı ve iyi bir yönetici olmak istiyorum( o zaman kontrolkalemi forumundaki iş sıkıntısı çeken arkadaşlara yardım ederim:) ama şimdilik ameleliğe devam...
 
Mustafa arkadasima katilmamak mumkun degil...Universite egitimi insana teknik beceriden ziyade daha cok bir ''kultur'' veriyor.Olaylara veya teknik sorunlara bir yaklasim acisi sunuyor...Eger bizim meslegimizin bir ''kitap'' i varsa,universite bu kitabin ''icindekiler'' kismini gosterip bu konulara ''nasil'' yaklasacagini ogretiyor..
Yukaridaki ornekteki patron da keisnlikle hakli...
Mustafa arkadasim sizi de ''sansli'' olarak nitelendiriyorum...bu meslege gonul ile,zevk alarak bagli olmanin yolu, el ile dokunmaktan gecer..Isimize ve emegimize ''beyin'' imiz ile oldugu kadar ''el '' imiz ile de sarilmaliyiz..
 
Yurtdışındayız bir tesis kurduk teslim ettik,ekipten bir grup yeni tesisin montajına gittik.Görev bölümünü
genç ve üstü başı yırtık saç,sakal dagınık biri yapıyor.Bu kim diye sorduk sorumlu şef dediler,itü mezunu
elektronik mühendisi imiş.Ve ilk işimiş.(içimizde en paspal giyinende o idi) abartısız günde 14 saat bizle çalışıyordu,her yapılacak işte herkesin fikrini alıp ortak akılla iş yapıyordu,kibirden eser yoktu ve kimse ile yarışmıyordu.Çalışanlar müthiş bir saygı ve sevgi duyuyordu........olay bu işte kısacası insandı:)))))
2 yıl beraber çalıştık,2yılda otomatik kumandayıda süper ögrendi,4*4 lük bir mühendis oldu...25 yıllık meslek hayatımda , saygı duydugum ve gıpta ettigim kişi kendisi olmuştur,yaşıda bende 5 yaş ufak idi.
 
Bir hidroelektrik tesisin montajında yutdışından gelen bir firmanın makina mühendisi ile çalışma fırsatım oldu.Makina yada mekanik adına koca tesiste bütün elektromekanik techizatın montajı start-up ve testlerini sadece tek mühendis gerçekleştirdi.Böyle bir anlayışın takipçisi olmadıkça başarı biraz cılız kalacak gibi.Özellikle teknik konularda yetiştirilen insanlara daha fazla uygulama imkanı sağlamak gerektiğine inanıyorum.
 
Yorumlarınız için teşekkür ediyorum.
Sagolun;
 
Bence bunun cevabı tamamen zamanla ilgili,bizler üniversitelerde 4-5sene gibi önemli bir zamanı ottan çöpten şeylerle öldürürken.Üni mezunu olmayanlar bu sürede çalışarak çekirdekten çalışıyor ve girişimci bir hale geliyor.Bizler ise mezun olduktan sonra sosyal yeteneklerimizin bir kısmını kaybediyoruz (Kaybetmeden mühendislik okumak bence imkansız) yani bizler belli bir düşünce yapısına mahkum edilirken onlar toplum içinde iletişimlerini ve çevrelerini geliştirerek bir taraftanda para kazanıyorlar bizlerde mezun olduktan sonra bunların kucağına düşmekye mahkum kalıyoruz.Ama ben devletin bunu bizlere daha çok yetki vererek ve diğerlerini sınırlayarak çözeceğine inanıyorum yoksa Rusya gibi herkes mezun herkes işsiz kalacak.
 
ma ben devletin bunu bizlere daha çok yetki vererek ve diğerlerini sınırlayarak çözeceğine inanıyorum

Bu nasıl bir açıklamadır ki belirli bir yol almış insanın önüne geçmek için, hızlanmak yerine onu yavaşlatmak gerektiğini düşünüyorsunuz. ???

Birşeyleri Hak ediyorsan beklemez, bunu kendin alırsın birilerinin sana vermesini beklemessin.

Mühendislerimizin bence en büyük eksikleri kendilerini toplumdan üst seviye fertler olarak görmeleri. Bu kanatten vazgeçmiş olanlar ise, hem sevilen hemde bence en başarılı olanlarıdır.

Nitekim en güzel örnekte Sn.isikotomasyon arkadaşımızın sözleridir. (13. yazı)

Bir insan hakettiğini düşündüğü yerde değilse bence bunun en büyük sebebi yine kendisidir. Toplum ya da devlet değildir. (Kimseyi hedef göstererek bunları söylemiyorum ve kimse de alınmasın lütfen)

Saygılarımla
 
"Bir insan hakettiğini düşündüğü yerde değilse bence bunun en büyük sebebi yine kendisidir."
Lafı çok doğru ama bazı alternatif olaylarda gerçekleşmiyor değil.Ne mühendis yada ne tekniker arkadaşlar var çok çabalamalarına rağmen çalıştığı firmadakicahil yöneticiler yüzünde mevki yada rahatlık hiç sağlanmıyor.3 mühendisin yaptığını tek mühendis yapıyor.Hem elektronik hem mekanik hem elektrik fakat aldığı maaş 1.250 yeni mühendis maaşı.Kendini ne kadar geliştirsede iş piyasası dar.Ne kadar çok iş yapılıyor gibi görünsede.Mühendis iseniz ya bir firmada satış sorumlusu olursunuz yada bir fabrikada teknik mühendis.Arge de çalıştırılan mühendisler ise tecrübeli olanları tarafından yapılıyor sadece, girişimci yeni mühendislerin önü açık değil.Avrupadan gelen teknikerlerle çalıştım.elektronikçi elektrikçinin işini yapmaz elektrikçide elektronikçinin işini yapmaz bu böyledir.Ama türkiyede az elemanla çok iş.PAtron ne kadar kar ederse o kadar iyi.İşin kaliteli ve kalifiye elemanla yapmış olması çoğu zaman farketmiyor bile.Rusyada bir fabrika yapım aşamasında bile fabrikanın işleşiyine göre mühendisleri işe almak ve yetkilendirmek zorundasın.Kimya fabrikası ise Kimya Müh. Elektronik Müh. ve Makine Müh. lerin olmak zorunda..
 
canerland ' Alıntı:
"Bir insan hakettiğini düşündüğü yerde değilse bence bunun en büyük sebebi yine kendisidir."

Sn.canerland ;
Düşüncenize saygı duyuyorum ama şunuda unutmamalıyızki,şans ve kaderinde o kişinin yanında olması lazım,yoksa agzıyla kuştutsa bile bi şey olmuyor.
Ben şansımın olmamasından dolayı kaybettim,eger şansım yaver gitseydi,kendimi ifade edebilseydim,tabi karşımdakilerin bakış açısıda önemli burada,hakettigim yere gelebilmenin peşinde koşarken elimdeki işten oldum...
Ne diyeyim,hakkımızda hayırlısı ne ise Allah onu nasip eylesin...
 
Durum
Üzgünüz bu konu cevaplar için kapatılmıştır...

Forum istatistikleri

Konular
130,073
Mesajlar
932,804
Kullanıcılar
453,071
Son üye
geannem

Yeni konular

Geri
Üst