SMPS DEVRE HAKKINDA BİR SORUM OLACAK

Deger kaybetmiş direnç fazla voltaj geliyorsa kendisini korumaya alıyordur entegre.( uzman degilim tahmini)
Şase ne?
26 k niye taktın?
 
O direncin aynısını al tak sorun çözülür. Arıza notlarında var. Direnç deger degiştirdiyse entegre kendini korumaya alıyordur

Arıza Notları 11AK19

standby yok : r806
 
Son düzenleme:
Binbaşı Hocam Stanbye ışıgı yanıkken kumandadan start vermeden sivic mod trafonun bazı gerilimler ürüteliyor sanırım. Nihayetinde bir kumanda sistemi olarak düşünürsek entegrenin konum değiştirmesi mosfeti sürüp trafonun diğer gerilimlerinin çıkması için bu şart. Yani tv standbye durumundayken trafo tamamiyle pasif halde değil. Mesela standbye ısıgının yanması ve tv start verildikten sonra sistemin harekete geçmesi için trafonun bazı gerilimler üretiyor..

Evet, sn. Öğretmen27 Hocam, smps trafosunun primer sargısı standby'da iken tam boşta olur demek biraz yanlış olur, bu ince detayı ben kabaca anlatırken atlamışım.

TDA4605’in 5 nolu ayağı kare dalga üretip bu kare dalgayı mosfetin gate ucundan bir ön dirençten sonra girerek ayni kare dalganın smps sekonderinden (28 khz’de) çıkmasını sağlar. Ancak entegrenin 5 nolu ayak gerilimleri standby’da 0.34 volt ,normal çalışmada ise 2.6 voltluk kare dalga değerine çıkıyor. Voltajın az gelmesi, eğer 28 khz standby’da ve normal çalışmada ayni kalıyorsa sekonder besleme çıkış voltajlarının da daha düşük çıkması anlamını taşır. Yani tv standby’da iken kumanda ile değil tristörün tetiklenmesiyle değil, doğrudan tv katlarına bağlansa bu katları çalıştıramayacak kadar düşük gerilim üreten konumdadır, tv/ megep modülünün bu anlatımına göre. Ayni araçların rölanti ve 3000 devirde çalışmasında motor devrinin çok fazla da değişmesindeki gibi. Bir kumandayla veya üzerindeki power butonu ile bu tv nizami olarak açıldığında 5 nolu ayağın 7.64 kat daha fazla kare dalgayı mosfete göndermesiyle tv katlarının istediği besleme dc voltajları regüleli olarak çıkmış oluyor, standby’da ise daha düşük kare dalga ile çalışması (Ama katlar için yetersiz olan) ve voltaj üretmesi söz konusudur. Tüketicilere standby’da sürekli tv'yi açık bırakmayın tavsiyesi de, 7.64 kat daha düşük gerilimli ve kare dalgayla smps’in yine çalışır durumda kalmasıyla (Ama çıkış besleme uçları boşta olduğundan trafoda kayıp ısı şeklinde bir enerji kaybı az da olsa söz konusudur hiç kuşkusuz) az da olsa şebekeden elektriğin yine çekilip tüketileceği içindir. Bu özel ilgi ve dikkatiniz için ayrıca teşekkür ederim.

Sn.sonsuzevren33’in özellikle standby’da ve normal çalışmada ,kare dalgayı üreten ve bu mosfeti tetikleyen gate ucuna kadar gelen bu özel devre yolunu çok iyi takip edip (Değişik markalarda bu ayakları tam karıştırmamak için) entegre bacağındaki farklı voltajları, avometrenin prob ucuyla ölçebilmesi, tv’nin standby’da tam kalıp kalmadığı konusunda kesin bir fikri verebilir düşüncesindeyim. Çünkü anlaşılan şu ki crt tv her iki halde de (Az veya çok) kare dalgayı mosfete iletip smps’i her 2 halde de az veya çok da olsa yine de çalıştırmakla meşgul. Smps trafosunu şu durumlarda hiç çalıştırmıyor veya tam olarak da çalıştırıyor şeklinde kesin bir ifade yoluna gidip de bu yolla bir arıza ayrımını yapmak hiç mümkün değil, benim görebildiğim kadarıyla.

Bir de osiloskpsuz çalışma, tv'lerde çok detaylı bir arıza arama, çok basit olmayan arızalarda oldukça zor olabiliyor, yani bu osiloskop adata araçlardaki navigasyon sistemi gibi yol haritasında bize yolun (Oluşan bu arızanın tam yerini) sonunu tam olarak da tarif ediyor diyebiliriz aslında. Kolay gelsin. Saygılarımla
 
Binbaşı hocam size şahsen bir soru sorabilir miyim?
Elinizde koca bir kağıtta tv şasesinin devresi olsa adım adım hangi parçanın ne şekilde çalışıp çıkış gerilimlerine kadar yorumlayıp anlatabilir misiniz?
 
r 806 yı yeni ölçü aletimle ( :) ) ölçtüm 22k çıktı yani sorun yok.. ama d823 ün kısa devre olduğunun farkına vardım konu üstünde çalışmaktayım..Sanırım televizyonu baştan yapıyorum...
 

Forum istatistikleri

Konular
129,835
Mesajlar
930,600
Kullanıcılar
452,662
Son üye
Yılmaz Çetiner

Yeni konular

Çevrimiçi üyeler

Geri
Üst