Sayın
@binbaşı bey sizi burada yakalamışken birşey soru cam
Gitti gidiyor da solar
Panel şarj regulatoru gördüm 20w lik digital ve PWM özelliği var birde 10w lik solar panel var birde 2adet 12v 7 a lik akü var bu sarj regulatorunun gucu 20w ya şimdi anlamadigim yer 7amperlik aküden başka ilave takviye yapsam ak uye 3.akü baglasam sarj regulatoru ne zararı olurmu amacım gündüz sarj akşam lamba yakmak dc12volt 15wat lamba sarj regulatoru alican onun için tereddüte düştüm.fikrinizi almak istiyorum.
Merhaba.Bakın,çalışma sisteminin PWM (PWM’de bence de dönüşüm veriminin daha yüksek değerlerde olması gerekiyordu,bu değerlerde mutlaka hata olmalıdır) olması veya başka bir sistem olması o kadar da önemli değil, ancak 3. aküyü paralel bağlayarak, bu son durumda akü amper-saat kapasitesini tam 3 kata otomatik çıkarmış oluyorsunuz,panel amper gücü ve regülatör çıkış gücünün (
Elektrik çıkış watt. gücü olarak) sn.toyer’in bahsettiği gibi daha en baştan çok uygun olması gerekirdi,en başta paneli (Çok sayıda bağlanan paralel panellerle) bu mevcut durumu,yani solar panelin elektrik çıkış kapasite değerini değiştirebilirsiniz,zaten onun için reg. gücünü daha genişletmek isteyenler reg. çıkış watt gücünü çok daha yüksek tutarak bu reg.ün watt seçimini ona göre yapabilmeliler) aküye uygun olması gerekir,tıpkı bir pc toplanırken önce anakartı daha en baştan nasıl seçiyor, diğer komponentleri buna uygun sırayla seçiyorsak,bu solar sistemde de önce panel gücü,bunu kayıpsız regüle edecek gücü fazla (genişçe de) tutulabilen uygun bir regülatörü ve en son bu gücü alıp kendi içinde tam biriktirebilecek çok uygun akü amper-saat (Kapasitesi) seçimi şeklinde yapılan sırayla olabilmelidir.
3. paralel akü reg.’e herhangi bir zararı veremez,torik veya pratik olarak,ancak akünün bu şarj işleminden watt (Güç) kazancı dediğimiz ve reg.'den iç kayıplarla çıkan bu şarj akımı, 3 eşit aküde 3 eşit şarj akımına tam olarak bölüneceğinden dolayı bu durumda 3 paralel aküye, bu şarj akımındaki amperin, tek bir aküye geldiği şekliyle, bölünen amperin 1/10’u hiç düşmeyeceği,çok daha azı düşeceği için,tüm gün boyunca bu akülerin şarjı hep eksik kalır.Yani akü sayısını panel-reg. kapasitesini hiç artırmadan paralelde çok fazla artırmak, bize uzun destek süreli kullanım gibi bir avantajı da kazandıramaz,buradan çıkan bir sonuç olarak.
Ne kadar çok panelle amper miktarı elde edilirse ve ona uygun olup bu amperi kendi içinden regüle eden bir şarj regülatörü ve o akımı akü amper-saat kapasite değerinin 1/10 kuralına göre kendi içinde, tamamına yakın kapasitede gün boyunca bunu akülere tam şarj edecek akü amper-saat kapasitesi şeklinde yapılacak olan bu seçim çok uyumlu olabilmeli.
Bu uyumu tam yakalamanız durumunda en son olarak,yani çok uygun kapasitede seçilen bu akü/akülerden alacağınız amper-saat elektrik kapasitesi ile inverterle lambaları daha uzun süre veya paralelde daha çok sayıda yakarak kullanmış olursunuz, sistemin bu şekilde işleyen bir çalışma mantığıyla.Kolay gelsin.