SolidWorks'de diş açma için vida deliği seçme

Delik delmeye girdiginde sol tarafta çıkan sekmede ozel boyutlandirma tikini tikla kac deldigini gorursun
 
Merhaba,bende bu konuyu bir türlü biri oturtup anlatmadığı için uzun sürede sora sora çözmüştüm :D
Aşağıdaki linklerde metrik diş tablosu ve imbus civata ile bilgiler bulunmakta.

http://www.ersinalkan.com/teknik-bilgiler/metrik-dis-tablosu/
http://www.ersinalkan.com/imbus_basli_civata_olculeri.html

İlk linkte göreceğin üzere örneğin m5 delik açmak istiyorsan,matkap çapı 4.2 olarak belirtilmiş.4.2 ile delinecek ve diş çekildiğinde diş üstü çapı 5mm olacaktır.
İkinci linkte de imbus başlı civatanın kafa ölçüleri bulunmakta.

Resimde araba kullanmışın,arabalar diş çekilmiş olarak gelir ancak araba yerine diş çekeceğin bir plaka düşünürsek eğer,alttaki plakayı 4.2 ile delip,m5 e diş çekeceksin.
Civatanın oturacağı üstteki plakayı ise verdiğim 2. linkten referansla,(M5 için civata başı çap 8,5,derinlik 5mm)civata başı için yaklaşık 9mm çapında ve 5mm derinlikte deleceksin,civatanın geçeceği kısmı ise 5.5mm ile deleceksin ki,civata ilk plakadan rahat geçsin,2. plakada sıkılsın.

Sanırım yine biraz karışık oldu ama,anlamadığın bir yer olursa tekrar sorabilirsin.Bu arada Yusuf seylan'ın belirttiği gibi,özel boyutlandırmayı göster de,ölçüleri elle gir.

Yardımcı olabildiysem ne mutlu,iyi akşamlar.
 
SW ben direk M5 seçtiğimde CAM'e gönderirken orayı neden 4.2 yapmaz ki? Böyle olması gerekli değil mi? Şimdi ben bu projedeki tüm delikleri tekrar küçültüp CNC'ci için ayrı bir dosya oluşturacağım anladığım kadarıyla..

SW'de bu iş için bilmediğimiz daha kolay bir yol var mıdır acaba..
 
delik delmek için diş açma için bi özellik değil
 
solidworks tasarım içindir.
ne tasarlarsan onu yapar.
civataları ölç ne kadar derinlik gerekli ona göre tasarla gitsin.
önemli nokta sadece kılavuz atacağın vida deliklerini en az 1mm küçük yap gitsin..
 
Yardımınız için teşekkürler. Tekrar sormuş gibi olacağım ama.. Şöyle bir problemim var. Şimdi ben çizimi bitirdim. Arabalar M5'e göre hazırdı. Gittim M5 vidayı montaj'da yerleştirdim. Dolayısıyla levhayıda M5'e göre deldim Delik sihirbazı ile. Hatta tasarım simülasyonu yaptım. Sürtüşen yerleri vs.

Neyse şimdi o delikleri tekrar 4.2 yapsam bu vidalar çakışıyor diye simülasyonda hata verecek vs... Ben normalde bunun bir çözümü vardır diye düşünmüştüm ama dediğiniz gibi sadece tasarım için olabilir. Şimdi birkaç geçme sorunum daha var. Nema23 57HS22 step motora kaplin olarak hrj20 mi kullanıyoruz? Bunu kullanınca motorun yüzeyi ile BK12 arasında kaç mm mesafe olması gerekiyor. Yani bu miller ve motorun mili hrj20'ye kaç milim geçmesi gerekiyor?
 
Kaplinin iki tarafin derinliklerine gore tam dibine oturtmadan monte et
 
5mm için tablodaki gibi 4.2 delmelisin. Solidwork içerinde özel boyutlandırdığında isimleri yine m5 olarak kalacaktır.
 
Son düzenleme:
Arabaları aluminyum levhaya monte edeceğim. M6 civata arabaya dişten dönerek giriyor. Dolayısıyla tablaya göre levhadaki buna karşılık gelecek deliği 5mm açtırıp. 1mm kadarı diş açılınca kullanılacak. Doğru mu yapıyorum?
j5xd8g.jpg
 
Arabaları aluminyum levhaya monte edeceğim. M6 civata arabaya dişten dönerek giriyor. Dolayısıyla tablaya göre levhadaki buna karşılık gelecek deliği 5mm açtırıp. 1mm kadarı diş açılınca kullanılacak. Doğru mu yapıyorum?

arabayı monte edeceğiniz levhaya diş açmanıza gerek yok bence 6veya 6.5 arası delik açıp inbus civatayı sıkarsanız arabanın deliği somun vazifesi görecektir.
levhayada diş açarsanız delikler çok hassas olmalıki hiç oynama payı kalmıyor çünkü.
 

Yeni mesajlar

Forum istatistikleri

Konular
128,828
Mesajlar
920,819
Kullanıcılar
450,920
Son üye
cihan.demir

Yeni konular

Geri
Üst