öncelikle cevap için teşekkürler. eşyanın topraklamasını yaptık diyelim. ben eşyaya dokunduğumda üzerimdeki yük ark yapmak yerine toprağa akmayacak mıdır? bu arada kauçuk zemin kullanılmakta.Hayır eşyayı topraklamak eşyanın üzerindeki statik elektriği boşaltır. Eğer insanlar dokununca Elektrik boşalması oluyorsa bunun sebebi insanlar üzerindeki yüktür. Bunun en büyük sebebi zemin kaplamasıdır. Eğer zeminde polyester halı gibi bir kaplama varsa fazladan yük verir.
peki bu durumu nasıl engelleyebiliriz? aslında birkaç çözüm var, bunlardan biri antistatik bileklikler bir diğeri ortamın bağıl nemini %55 civarına çıkaran ahu'lar. ama pratik değiller.Zaten sorun sizin üzerinizdeki yükün çok hızlı şekilde eşyaya geçmesi. Sizin topraklanmanız lazım yada hiç yüklenmemeniz. Kauçuk çok iyi bir statik Elektrik kaynağıdır bu arada.
Bunun kolay bir yolu yok maalesef. Bende arabada aynı sorunu yaşıyorum her inişimde kapı çarpıyor beni. Aşağıdaki resimde sentetik kauçuk ve plastik türevlerinin insan vücuduyla arasındaki statiklenme farkını göreceksiniz. Fark ne kadar büyükse o kadar çok çarpılırsınız. En etkili çözüm tabana ahşap türevi bir kaplama yapmaktır.peki bu durumu nasıl engelleyebiliriz? aslında birkaç çözüm var, bunlardan biri antistatik bileklikler bir diğeri ortamın bağıl nemini %55 civarına çıkaran ahu'lar. ama pratik değiller.
Sn. seti95 ; zemindeki bu kauçuk zemin malzemesi aslında içten iletken tel kafes örgülü bir yapıda olup, bu kafes örgü ucu da bu binanın toprak hattına bağlanmış olabilir. Böylece üzerinde yürümeyle biriken olası statik Elektrik yükü bu yolla deşarj edilmiştir. Kolay gelsin.gittiğim spor salonu kauçuk kaplama zemin var. ama aletlere dokunurken hiç elektriklenme yaşamadım, burada nasıl bir yöntem izlenmiş olabilir acaba?