Statik Tristörlü Kompanzasyon

Tristorlü kompanzasyon kulağa hoş geliyor fakat bir başka eksikliğide tek akım trafosu üzerinden 3 fazlı kondansator sürmesi . Dengesiz beslenen işletmelerde , 2 fazlı kaynak bulunduran işltemele4rde büyük sıkıntı oluyor . Bu tür kompanzasyonda röleyi başka , sıfır geçiş kartlarını başka kullanamıorsunuz . kendisinden başka bir markaı uydurması zor .

Birde bu iş türkiyede bilinçli yapılmıyor . Gördüğüm çoğu kompanzasyon panosundaki filtrelerin % si rasgele yerleştirilmiş . Kar amaçlı düşünülüyor , sorunları çözme amaçlı değil

_________________________________________________

Ardı ardına mesaj yazmak yerine, mesajınızın olduğu kısımdan değiştir butonunu kullanarak mesajınızı değiştirebilirsiniz.

Düzenleme: Roboelektronik


Forum Kurallarını Okuyunuz.
 
Sn. cosfimetre

* Filtre kurulumu, maliyetli bir sistem gerçekten ve kapasamlı bir iş. Bu yüzden bu tür işlerde kurumsallaşmış firmalar ile çalışılmasını tavsiye ederim. Böylece, küçük hesapların peşine düşülmemiş olur.
 
arkdaşlar bu konu hakkında kısaca bir derleme yaptım umarım işinize yarar.saygılarımla
 

Ekli dosyalar

  • enerji yonetimi konu anlatımı-2.rar
    69.9 KB · Görüntüleme: 5
artık piyasa tristörlü kompanzasyona dönüyor burda kontaktörle karşılaştırmanın bi anlamı yok bence hatta piyasada sadece bu işi yapan firmalar bile kurulmaya başladı. ama tristrü devreye sokmak için sıfır geçiş noktasını bulmamız gerekiyor bu konu hakkında elinde devre olan arkadaş varsa paylaşırsa sevinirim!!!
 
tristör ile bir kondansatörü kontrol etmek tam bir baş belası,

bildiğiniz üzre tristörlerden akım çekilmediği an tristörler kapanıyor. (tristörlerin bir kaç kapanma şekli var) sinüsün P kanalının tam üstünden aşağı inmeye başlayınca P kanal tristör kapanır ve N kanal tristörü açmak gerekir. ve bu esnada Şebeke sinüsü ile kond. DC sinyali uyuşmaya bilir. anlık küçük süreli akımlar tristöre zarar verir bu her 10Ms de bir tekrarlanır. bunları engellemek için tristöre seri bir akım sınırlayıcı bobin bağlamak zorunludur. bu anlık çekilen akımları engellemesi için.
tristörü maliyetli kılan bu trafolar olsa gerek 50A bir monofaze tristör gurubunun 20$fiyatı var buda sistem için hiç bir maliyet değil.

sadece bilgi içindi.
 
Sayın meslektaşlarım
Muhakkakki tristörle kompanzasyon yapmanın avantajları var.(Tesis bedelinin yüksek olması hariç)
ANCAK;bana göre kompanzasyonda en önemli olan tesisin ihtiyacı olan KONDANSATÖR GÜÇLERİNİ ve adedini çok iyi tesbit edilmesidir.Kondansatör leri uygun seçmemişseniz nasıl KOMPANZASYON yaparsanız yapın SONUÇ almakta sıkıntı çekilir.
Zaman zaman kondansatör güçlerinin seçimi konusunda yazılarım olmuştu
saygılarımla
 
Sayın meslektaşlarım tristörlü kompnzasyon kontaktörlüye göre daha iyi tesisimizde ve başka tesislerde uyguladım şimdiye kadar çok şikayet gelmedi sadece dengesizlik yüzünden yada tristör iletimdeyken şalter açılıp kapnmasından dolayı tristörlerde delinme ve sızdarma meydana geldi.

Başka gözlemlediğim bir dezavantajı yok. Yüksek Maliyet dışında

bilgi istayen arkadaşlar olursa yardımcı olurum
 

Ekli dosyalar

  • static contactors.rar
    122.5 KB · Görüntüleme: 3
Sn. enginn

* Tristörler bildiğim kadarı ile ateşleme tiplerine göre değişmektedir. Sıfır geçiş ve açısal kontrol. Sıfır geçiş, gerilimin sıfır geçiş noktasında devreye girerek herhangi bir ark, aşırı akım oluşturmadan sistemi devreye alabilmektedir. Açısal olan, pot ile veya 4-20 veya 0-10 ile ayarlanarak örneğin 30 veya 60 dereve ayarı yapılabilmekte ve güç değişimi sağlanmaktadır.

- Benim sormak istediğim burada ayarlanan sadece güç değişimi midir, yoksa başka birşey de ayarlanmakta mıdır.

- Tristör seçimi yaparken hangi kriteleri göz önünde bulundurmalıyız. ( OG ve AG için )
 
Sn. roboelektronik tristörlei seçerken benim bildiğim voltajına bakıyorum ne kadar voltajı yüksek olursa tristör delinme side o kadar zor olur tristörleri seçerken voltajlarını kodlarına bakarak anlıyabiliriz

ÖRN: SEMIKRON SKKH 92/18E bu kod tristörün 1800V/92A kadar dayanabileceğini gösteriyor.

Mesela biz genelde SEMIKRON marka tristör kullanıyorum birde katalog ekliyorum ürünün özelliklerine buradan bakabilir arkadaşlar.

Yanlışım varsa diğer meslektaşlarımın fikirlerini ve deneyimlerini bekliyorum

İYİ ÇALIŞMALAR...
 

Ekli dosyalar

  • semikron tristor ozellikleri.rar
    242 KB · Görüntüleme: 3
Burda ayarlanan aslında bizim orta gerilimde faz açısıdır tek bir faza koyduğumuz akım trafosunu reaktif güç kontrol rölesine faz açısını 240 derecenin altına veya üstüne çıkarsa devrede tetikleme kartı bulunan static kontaktörümüzü güç kontrol rölemiz tetikler tristörümüzü anlatabilmişimdir umarım :)
 

Forum istatistikleri

Konular
129,712
Mesajlar
929,181
Kullanıcılar
452,422
Son üye
emrecetinkule

Yeni konular

Geri
Üst