stroke boyu ayarlama

en basit ve pratik yolu söyleyim. Selenoid valfe gelen voltajı kontrol altına almaktan başlayalım işe. Selenoide gelen voltajı zaman rölesiyle kontrol altına alın derim tavsiyem budur. Atıyorum zaman rölesi 4 sn devrede olduğunda 40 gidiyorsa 5 sn de 50 gider. Hızı bilmediğim için kesin bir süre veremiyorum deneme yanılma yaparak siz belirleyin sürenizi

sizin önerinizde şartların sürekli sabit kaldığı durumda çalışma mümkündür fakat hidrolik sistemlerde hidrolik belli bir ısıya gelmeden tam verim alamazsınız (viskositeden dolayı) ısıtana kadar sistem farklı çalışacak ayrıca ısıttıktan sonra hidroliği belli bir sıcaklık aralığında tutmaya çalışacaksınız fakat mutlaka belli bir ısı aralığı olacak sadece zaman kullandığınızda bu ısı aralığından dolayı sistem kararlı çalışmayacak ölçülmeden yapılan ve ölçüm geri beslemesi yapılmayan sistestemler mutlaka hata verirler sistem hassas çalışacaksa ölçüm yapılamalı ve geri besleme olmalıdır.
 
KNX Standardı, küçük bir rezidansın içerisindeki aydınlatma, perde panjur, klima kontrolünden, Dünya’nın en büyük havalimanlarındaki aydınlatma otomasyonu gibi çözümler için tercih edilen bir Dünya standardıdır.
Yazımızda endüstrinin can damarı sayılabilecek PLC’yi inceleyeceğiz.
Beyler kolay gelsin herkese. Benim ufak bir sorunum var yardımcı olabilirseniz çok sevinirim.
Hidrolik bir silindir var.İki tane valf sayesinde(valfler kapalı sistem)yukarı ve aşağı kafa hareket ediyor.Benim yapmak istediğim kafanın tepe noktasına 1 alt noktasınada 100 dersek ben 70 ile 80 arasında hareket ettirmek istiyorum bu ayarlamayıda potansiyometre ile istediğim zaman değiştirmek istiyorum 30 ile 80 arasında hareket etsin mesela.bu işlemi yapmak için bir motorum bir encoderim yok sadece iki tane valf en ucuz şekilde günü kurtarmam lazım yardımcı olabilirseniz çok sevinirim

Sizi hiç uğraştırmayacak ve en hızlı çözüme ulaştıracak ürün YAMAHA LINEER ROBOt serisinde mevcuttur.


İyi Çalışmalar.
 
sizin önerinizde şartların sürekli sabit kaldığı durumda çalışma mümkündür fakat hidrolik sistemlerde hidrolik belli bir ısıya gelmeden tam verim alamazsınız (viskositeden dolayı) ısıtana kadar sistem farklı çalışacak ayrıca ısıttıktan sonra hidroliği belli bir sıcaklık aralığında tutmaya çalışacaksınız fakat mutlaka belli bir ısı aralığı olacak sadece zaman kullandığınızda bu ısı aralığından dolayı sistem kararlı çalışmayacak ölçülmeden yapılan ve ölçüm geri beslemesi yapılmayan sistestemler mutlaka hata verirler sistem hassas çalışacaksa ölçüm yapılamalı ve geri besleme olmalıdır.

sn tandoğan;
Dediğiniz gibi önemli bir noktayı gözden kaçırmışım. Bu durumu belirttiğiniz için size teşekkür ederim insanları yanlış yola sevketmeyelim tabi. Arkadaştanda bu açıklamam için özür diliyorum. O zmn bir önerim daha olacak bu soruyu soran arkadaşa;
Manyetik sensör veya limit anahtarı kullanabilir. Cihaz hidrolik olduğu için kirlenme oranıda yüksek olur fotoseli tavsiye etmiyorum.
 
lineer cetvel kullanamam bulunduğu yere uyarlıyamıyorum encoderle deneyim ilginize teşekkürler
bilgi paylaştıkça artar
 
Selamun aleyküm
Sistemi görmeden ve bilgi edinmeden sizden okuduklarıma göre yazıyorum; ki bu eksiklikler oluşturabilir. Dilerseniz ve mahsuru yoksa sistemin işini, çalışma yükünü ve benzeri bilgileri sunabilirsiniz.
Bu konuda teknik üretip problem çözülebilir ancak olayı uygun olmayan herhangi bir çözüm yoluyla çözmeniz halinde sistemi hassaslaştırmak veya düzenli yapabilmek için fazla emek harcayabilirsiniz.
Bahsettiğiniz sistemi pistona üç yollu bir pnömatik vana bağlayarak ve eklentilerini yaparak tasarlayabilrsiniz. Pistondaki üç yollu vana piston kafasıyla beraber hareket eder. Bu üç yollu vana bir taraftan itilince bir hattı bir hatta; diğer taraftan itiince aynı bir hat ile diğer bir hattı birbbirine bağlar. Yani basınçlı hava bir 1. hatta bir 2. hatta verilebilir. Siz pistonun yanına makinaya sabit bir çubuk bağlarsınız ,çubuk sabittir ve üzerinde hareket ettirilerek sabitlenebilen iki adet engel vardır. Piston yukarı giderken yanına bağladığınız üç yollu vana üst engele çarpar ve vana taraf değiştirir piston aşağı iner; aşağı inerken alt engele çarptığında vana taraf değiştirir ve tekrar üste doğru gider piston. Üç yollu vana olmadan da hazırda iki adet vananız varsa pistonun yanındaki sabit çubuğa vana ları istediğiniz yerine getirebildiğiniz şekilde bağlarsanız ; pistona bir uzatma (vanalara çarpabilmesi için) yaparak da benzer sistemi kurabilrsiniz. Bu durumda vanalar dışarıda ve istenildiği zaman ayarlanabilen engel ise bir tane ve pistona sabitlenmiş olur.

Bunlar belki direk uygulanabilen sistemlerdir ve bir kısım makinalarda elektronik olarak ve bildiğim kadarıyla havalı şahmerdan da da mekanik olarak belki direk anattığıma benzer kullanılmaktadır.
Sizin istediğiniz gibi potansiyometre ile bariz sistem değişiklikleri ile aklıma geleni yazmak isterim.
-- Pistonunuzu bir yayla bağlarsınız ve bu yay pistonu denge pozisyonuna iter ve sistem çalışmazken denge anında bekler. Mesela pistonu bariz bir kuvvetle aşağı bastırsın. Sonra siz pistonunçıkmasını istediğiniz üst limit için bir yer tayin edersiniz ve pistonu bu yere ; yayın ters kuvvetine rağmen getirebilen kuvveti oluşturan basıncı pistona verirsiniz. İstediğiniz yer için o basıncı hava deponuza depolarsınız veya basıncı o değere düşürürsünüz.Pistona basınç verildiğinde bu kuvvet uygulanıp da piston ayarlanan yere geldiğinde ; pistona basıncı getiren hattın pistona bağlantı yerinde bir üç yollu vana olursa ; bu vana piston giriş hattını atmosfere yani dışarı bağladığı an piston tekrar yayın etkisi ile yayın itme yönüne yani aşşağı hareket eder ;tekrar vana piston girişini basınç hattına bağlarsa piston tekrar yukarı hareket eder.
Burada piston basınç hattına bağlı iken yani ayarladığınız basınca bağlı iken; ayarladığınız yükseklikte duruyor iken siz üç yollu vanayı zamanlama devresi ile kullanırsanız pistonun ne kadar aşşağı inip döndüğünü de ayarayabilirsiniz. Zamanlama devresi; vanayı flip flop gibi bir aşşağı bağlar ve sonra tekrar yukarı bağlar. Zamanı değiştirerek iniş çıkışı farkını ayarlayabilirsiniz.
- Bu sistemde önce pistonu bir seviyeye getirmek için yaya ters kuvveti oluşturan basıncı ayarladınız, ve pistonun üst limitini belirttiniz.
- İkincisi bağladığınız vanayı zamanlayıcı devresi ile kontrol ederek pistonun periyodik yer değiştirmesini ayarladınız.
Bu sistemi yayın aşşğı itmesine benzer anlattım ama tam tersiyukarı itmesie göre de kurulabilir.
Buradan her ayrıtıyı anlatamıyor olabilirim ama hassaslığını ayarlamak için eklemeler yapmak ; ve çalışma koşullarına göre sistem ekipmanı seçmek gerekir muhtemelen.
Hayırlı günler dilerim.
 
kardeşim ucuz ve basit olrak yapacağın iş bence pistonun önüne ve arkasına birer sablama koyarak,istedegn ölcülerde pistonu hareket ettirebilirsin.Hava ile çalışan pistolarda ancak böyle ayar yapabilirsin.
kolay gelsi
 

Forum istatistikleri

Konular
129,465
Mesajlar
927,110
Kullanıcılar
452,023
Son üye
yusuf216

Yeni konular

Geri
Üst