elektromeraklı
Üye
- Katılım
- 11 Ocak 2019
- Mesajlar
- 18
- Puanları
- 1
- Yaş
- 34
Merhabalar. Türbine Giren Buhar Basınçı Yüksek Olması veya Düşük Olması Ne Gibi Zararlar Oluşturur.
Çok Teşekkür ederim. Konuyla İlgili Kaynak Olarak önerebileceğiniz ne var. bilgi ve öğrenme açısındanSenkron türbinlerde yüksek basınç türbin hızını artıracaktır ve nominal gücünün üstünde üretim yapmaya çalışacaktır. Bu durumda yataklar ve sargılar ısınabilir. Zaten türbin dönüş hızı %120 değerinin üzerine çıkarsa sistem kendini duruduracaktır.
Düşük buhar basıncı dönüş hızını düşüreceği için set değerinden daha düşük üretim yapmasına yol açacaktır. Yani üretilmesi istenen güç 5 MW ise çıkıştan 4 MW güç alırsınız. Bu durumda uyartım akımı aşırı yükselebilir ve kutup sargılarının ısınmasına yol açabilir. Ayrıca reaktif gücü artırır.
çok teşekkür ederim.* Reaktif güç üretilmez !
* Reaktifi oluşturan akım ile gerilim arasındaki faz farkıdır bunu oluşturanda yüktür.
* Aktif yüklenme arttıkça türbin devrinin düşmemesi için yakıt girdisi arttırılır. Örnek: Hidroelektrik santrallerde bu kanat açısı ile ayarlanır.
* Yükten! kaynaklanan reaktif güç hatlarda ekstra gerilim düşümüne neden olur. Bunu tolare etmek için kompanzasyon yapılır ve en başta santralde uyartım akımı arttırılır. Yani uyartım akımı ile çıkış gerilimi arttırılmış olur.
* Aktif güç tüketiminin artması/azalması durumunun tolare edilmesi tamamen santraldeki türbin çıkış gücüyle alakalıdır bu olayın uyartımla bir alakası yoktur. Gerilimi arttırarak gücü arttıramazsın çünkü çıkış gerilimini, devri ve frekansı sabit tutmak zorundasın !
Not: Soruya cevaben; Örneğin bir termik santralde Buhar basıncı artarsa devri sabit tutmak için türbin kanat açısı arttırılır ve devir sabit tutulmuş olur. Bu ayar türbin üzerinden belirli limitler dahilinde yapılabilir.
* Reaktif güç üretilmez !
* Reaktifi oluşturan akım ile gerilim arasındaki faz farkıdır bunu oluşturanda yüktür.
* Aktif yüklenme arttıkça türbin devrinin düşmemesi için yakıt girdisi arttırılır. Örnek: Hidroelektrik santrallerde bu kanat açısı ile ayarlanır.
Konuyla ilgili internette birçok makale var. Ben kendim de hidroelektrik santralinde çalışıyorum. Elimdeki kaynağı paylaşayım:Çok Teşekkür ederim. Konuyla İlgili Kaynak Olarak önerebileceğiniz ne var. bilgi ve öğrenme açısından
çok teşekkür ederim.
Şebeke ile senkron çalışan makinalarda buhar basıncı arttıkça dönüş hızı artacağı için aktif güç yükselir, buhar basıncı düştüğünde dönüş hızı düştüğü için aktif güç düşer. Yine şebeke ile senkron çalışan alternatörlerde uyartım akımı arttıkça kapasitif reaktif güç, uyartım akımı azaldıkça endüktif reaktif güç yükselir. Yani senkron makinalarda üretilen reaktif gücün yük ile herhangi bir bağlantısı yoktur. Çünkü şebekeye bağlı olan yük, reaktif gücü kendisi oluşturur. Yüksek güçlü santrallerde, bara gerilimini ayarlamak için endüktif ve kapasitif güç ayarı yapılır.
Eğer sistem buhar basıncını sabit tutabilse zaten türbine yüksek ya da düşük basınç göndermez. Durum bu olunca arkadaşın sorduğu sorunun hiçbir anlamı kalmaz. Olaki türbine yüksek ya da düşük basınç giderse sonuç ne olur diye sormuş arkadaş. Ondan istinaden bu cevabı verdim.
İkinci mesele, tahrik kuvveti artarsa devir anlık olarak yükselir ve şebekeye verilen aktif güç artar. Set gücüne ulaşıldığında makina senkron devrine geri döner. Verdiğim kaynaktan inceleyebilirsiniz.
Reaktif güç meselesini ise yine verdiğim kaynaktan inceleyebilirsiniz. Ayrıca bara gerilimini yükseltmek için senkron makinanın endüktif yüklenmesi, bara gerilimini düşürmek için senkron makinanın kapasitif yüklenmesi gerekmektedir.
Aşağıda verdiğim görselde görüldüğü üzere senkron makinanın üreteceği reaktif gücü dilediğimce ayarlayabiliyorum;
Ekli dosyayı görüntüle 56719Ekli dosyayı görüntüle 56720