TAM DALGA DOĞRULTMA DEVRESİNE REGÜLE NASIL EKLENİR

Katılım
2 Kas 2015
Mesajlar
2
Puanları
1
Yaş
28
Merhaba arkadaşlar benim bi ödevim var fazla bi zamanımda kalmadı şimdi elimde daha önce yaptığım iki diyotlu orta uçlu trafoyla yapılmış bi doğrultma devresi var buna nasıl regüle eklerim?
 
Merhaba arkadaşlar benim bi ödevim var fazla bi zamanımda kalmadı şimdi elimde daha önce yaptığım iki diyotlu orta uçlu trafoyla yapılmış bi doğrultma devresi var buna nasıl regüle eklerim?

Sabit voltaj için lm78XX 'den birisiyle örneğin sabit 9 volt regülesi için lm7809'a 12 volt dc.yi vererek (İster seninki gibi orta uçlu çıkışlı,isterse köprü diyotlu tam doğrultmadan sonra) veya ayarlı dc. reg.si için (Sn.tekin126'ının belirttiği gibi) lm317'ye 0-39 volt dc.yi verip istediğin değerdeki (Volttaki) dc.'yi (Max. 1 amper soğutmalı olarak) kolayca alırsın.Devre şemalarındaki ilave elemanlar (Direnç,kutuplu,kutupsuz kondansatörler,vb.) google amcadan netten direk alınabilir.Kolay gelsin..
 
Merhaba. Yeri gelmişken sizlere besleme trafoları ile ilgili ilginç bir detaydan bahsetmek isterim. Besleme trafolarında belirli sayıda ac çıkışı olan bu özel trafolarda, ara bağlantı yerleri, amaca çok uygun olan çıkışlarından alınıp kullanılarak, çok daha geniş ac çıkış aralıkları kolayca da elde edilebilir.

Örneğin elimizde 120-150 watlık ve 0-12-18-24-32-36-42-48 volt sekonder ac çıkışlı (7 çıkış kademeli gibi) üzerlerinde yazılı bu trafolardan ayrıca 0-4-6-8-10-12-14-16-18-20-24-32-36-42-48 volt ac'yi, birbirlerinden tam bağımsız olarak, bu özel volt çıkışlarına lehimlenen ayrı (2'li) uçlardan alabiliriz. Yani bu besleme trafosunda görünüşte sadece 7 kademenin (Soldan sağa doğru) bulunduğu,sadece bunların kullanılacağı ilk başta düşünülen bu trafolardan, sağdan sola ve belirli orta kademeleri arzu edilen uçlarda kullanarak 14 farklı voltaj kademesini diğer çıkışlardan bağımsız olarak ac / dc şeklinde ayrı ayrı kullanıp da değerlendirebilmek (Bu çıkışındaki uçlara köprü diyot,elektrolitik kondansatör,paralel direnç bağlı basit bir redresörle dc olarak) ve ac/dc çıkışları almak mümkündür.

Kağıt üzerinde bu çok çeşitliliği görebilmek için; önce trafoda yazılı bu kademeleri soldan sağa doğru açıkça bir kağıt üzerinde yazın. Daha sonra bu ara bağlantılar arasındaki voltaj farklarını ayrı ayrı tekrar bunların altında yazın ve bunların da kendi aralarındaki voltaj seçeneklerinin çokluğunu böylece görebileceksiniz.

Bu şekilde örneğin ayarlı güç kaynağı lm317 entegresini hiç kullanmadan (0-35,39 volt dc. çıkış ayarlı) ve bu güç kaynağı boştayken hiç bir güç kaybı olmaksızın, eğer 4'den 20'ye kadar 2 volt aralıklı olan bu trafo çıkış kademeleri (4 voltla 48 volt ac arası) size yeterliyse, çok voltajlı çıkış seçenekli, çok basit ayarlı bir güç kaynağının, bu uçlara otomatik (Veya birbirine geçme sistemli) veya elle direk bağlamalı şekliyle (her istenilen dc voltaj kademesi için) çalışması sağlanabilir. Kolay gelsin
 
regule devrede nekadar önersemde benim favorım lm2576 daha ıyısı bence lm2596 çikişi değişken regule devre gerekırse lm2596 ıle kurarım yıllardır lm317 almadım elımdede yok kullanmıyorum neden dersenız bir noktaya kadar guzel bıraz hırpaladınmı örnek isinsın veya anlık akim çek duzenı bozuluyor kararsızlaşiyor lm2596 ıle kurulu bırsuru cihazım var besleme arızası olarak hıç karşılaşmadım GSM modullerın besleme devresınde kullanıyorum çıkış voltaj sifir ölçuyorum GSM modul veya yan elemanlardan bırı kısa devre örnek arızayı gıderıyorum devreye enerjı verıyorum sorun yok ama bunu lm317 ıle yapmak mumkun değıl çikişi kisa devre olsun lm317 nın kendını yakana kadar yuklenır vede yakar ikinci bır arızaya sebep olur onun için lm2596 veya 76 favorım
 
Orta uçlu trafonun sağ ve sol uçlarına bağlı iki diyot orta ucuna eksi ucu bağlı bir kondasatör artı ucuda diyotların birleşimine bağlı buna transistör ekleyerek sabit 5 Volt almamız gerekiyor yani regüle etmemiz gerekiyor nasıl yapabiliriz detaylı anlatır mısınız lütfen
Teşekkürler
 
Bu işi entegre olarak yapanı 78XX ailesinden lm7805’dir,bunu satın alın.Çünkü içinde güç transistörü, zener ve direnç kompakt olarak vardır,dışarıdan transistor ü (2N3055 gibi) amperi 1 amperden fazla (Soğutarak) elde etmek isterseniz bu transistorü 7805’in çıkışına paralel bağlarsınız eğer,örneğin her 2N5055 başına net 5 amper verecek şekilde 3 tane paralelde lm7805 çıkışında paralel olarak da eklerseniz,15 amper 5 volt dc.yi amperi artırılmış olarak alırsınız,yani lm7805’in tadilatlı (amperi artırılmış) şekliyle yapılmış olan bu çıkış ucundan.

Yani 5 volt dc regülesi için en başta direk kullanacağınız bir regüle entegresi sadece lm7805’dir,1 amper ‘e kadar akım şiddeti gerekiyorsa direk soğutucu bağlayıp onu soğutmayla zaten net olarak 1 amperi 5 volt dc.yi direk alırsınız,ama trafonun en az 2 amper,9 volt dc.’yi sekonderinden alınan orta uçlu (3 uçlu) 2 diyotlu bu doğrultmayla tam vermesi de gerekecektir,yani bu trafonun gücü çok yeterli olmalıdır. Daha düşük güçlerde 1 değil daha az amperi 0.75,0.5 amperleri alırsınız,çok doğal olarak.Ancak çıkıştaki bu çıkış amperini daha fazla artırmada çıkışta güç transistörü/transisistörlerini (Darlington yapılı 2N3055 gibi) (1 veya daha fazla sayıdakini,çıkışta paralel bağlayarak) kullanırsınız.

Google'da "7805'in devre bağlantı şeması" yazıp aratınca devre elemanlarını ve devre bağlantısını,"30 amper,12 volt güç kaynağı,7812 ile"yazdığınızda ise yabancı sitelerdeki bu 2N3055'li transistörlerle amperi çok artırılmış devre şemalarını hemen bulabilirsiniz.Elektrolitik kondansatörleri ters bağlarsanız patlar,kutupsuz olanların yönü hiç önemli değildir,lm7805'in 1-2-3 bacak bağlantısından 1-2 girişte girilen dc. beslemesini (trafodan gelen dc beslemesi ucu) 2-3 ucu ise çıkıştaki regüleli çıkış uçları (5 volt reg.li dc.) olacaktır.Kolay gelsin.
 
Son düzenleme:
Trafo bağlantısı redresör çıkışında 7805 ile aşağıdaki gibidir.



İlave elemanlar şunlar olabilir.(2 tane 100n,(Mercimek,polyester,kutupsuz kond.ler) 10 mF ve 470 mF elektrolitik kondansatörlerdir.Şema netten bir alıntıdır.

 
Merhaba.Ek olarak (Bunu söylemeyi unutmuştum) 5 voltluk regüleli bir çıkışı acil olarak (hemen) vermek gerekiyorsa ve elinizde boşta (yedek) bir pc psu'su eski veya yeni farketmez,hiç kullanılmamış olarak elinizin altında 1 tane varsa,bu psu'nun yeşil-siyah kablosunu birleşik (Jumper'lı) durumda açık (Çalışır) tutarak (İçindeki fanlar dönüyorsa açılmıştır) kırmızı (+ 5 volt ucudur) siyah (Siyah= ground yani şase,eksi (-) kutuptur) kabloları arasından + 5 volt dc.yi regüleli alıp pic.'le (Mikrodenetleyicili) çalıştırılan hassas devreye veya ödevinizde kullandığınız özel,hassas,mutlaka voltaj regülesi isteyen devreyle acil olarak rahatça çalıştırabilirsiniz.5 volt çıkışı 300 watt.lık max güçteki bir psu'da en az 14 amper çıkışta (Akımı verme) kapasitesindedir.Kolay gelsin.Başarılar.
 
Son düzenleme:
Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için onları kabul etmelisiniz. Daha fazla bilgi edin…