TAVŞAN BESİCİLİĞİ

Katılım
18 Ocak 2008
Mesajlar
1,073
Puanları
156
Yaş
40
Arkadaşlar herkese s.a hayırlı işler hayırlı geceler dileklerimle...

Arkadaşlar ben bir girişimde bulundum ve bir yola çıktım gerçi şimdilik başlangıç noktam çok basit ve küçük çaplı ama Allah kısmet ederse ilerleyen zaman zarfında çapımı biraz daha büyütebilirim yada bakarsınız komple kaybetmişim...

Konu şu iki tane kafes yaptırdım kafeslerim 3 metre boyunda 2 metre eninde ve bir tanesi 1 metre yüksekliğinde diğeri 1,5 metre yüksekliğinde.Ve bu kafeslerin her tarafı altı üstü sağı solu kapısı bacası her tarafı 1 cm2 lik çelik tel ile kaplı yani içine kuş bile girmesi olanaksız nerde kalmış ki tavşanın kemirip yada kazıyarak dışarı çıkması olasılığı olsun...

Fakat tavşanlar doğada yaşadıkları zamanlar yawrularını toprağı kazıyıp tünel açarlar ve bu tünele etraftan ot saman gibi maddeleri taşıyarak kendilerine yuva yapar ve göğsündeki kılları yolarak bu yuvayı sıcak tutar ve burada doğum yaparlar.

Ama benim yaptığım kafes sisteminde toprak olmayacak bu kafesleri de her bir kafesi 6 tane tuğlanın üstüne koymayı düşünüyorum iki tane başa iki tane ortaya iki de sona olmak şartı ile bir kafese 6 tuğla düşünüyorum.

Bu kafeslerde bu hayvanların yawrulamaları ve yuva olarak benimsemeleri gereken birer yerleri olması gerekmektedir bu yuvaların şekli yapımı hakkında bilgisi olan yada fikir yürütebilecek olan arkadaşlardan fikirlerini arz etmek için bu konuyu açtım...

Örnek olarak benim düşüncem şu pazarlarda peynir satıcılarının kullandığı peynir tenekeleri var onların ağzını bir tavşanın girip çıkacağı kadar açarak içine bol bol saman doldurup yuva şeklinde kafesin içine koyup tavşanların bu tenekeleri yuva olarak benimsemelerini düşünüyorum ama acaba benimser mi ?

Bu olmassa 250 lik pimaş borular var bu borulardan yarım metre yarım metre kesip kafesede yerleştirebilirim ama bu şekilde olursa kafese daha az tavşan sığar ve kafesi hacim olarak verimsiz kullanmış olurum ;)

Birde bu teneke kutularla yaptığım yuvaların sonrasında kalan alana da sıkıştırılmış saman yani balya saman koymayı düşünüyorum.

Sizce nasıl bir sonuç alırım ve bu işi daha önce yapan birileri varmı yada yapanları gören onlarla konuşan birileri var mı ?

Misal bu forum elektrikçi meslektaşlarımızın kullandığı bir forum sitesi meslektaşlarımızdan birileri tıpkı tavuk kümeslerinin otomasyonunu yaptığı gibi bu tavşan kümesleri ilede uğraşmış olabilir neden fikirlerini ve görüşlerini alıp dinlemeyelim ki ?

Birde bana tavşanların cinsleri hakkında yardım lazım nerden bulabilirim kim satar kaça satar gibi ;)

Herkese iyi çalışmalar arkadaşlar...
 
Tavşan besiciliği hiç yapmadım kesin bir bilgi veremeyeceğim yalnız daha önce tavşan besleyen tanıdıklarımızın tavşanları için yuva içine baca tuğlalarını yan yana döşeyip bir tünel yaptığını görmüştüm. Gerçi kafesin küçük olduğundan çok büyük yer kaplayacaktır. Onun yerine güverci besleyenler gibi limon kasalarından da yararlanabilirsin. Bir limon kasasının ön tarafını da güzelce kapatıp ağzını daraltırsan tavşanın yavrularını sıcak tutması ve büyütmesi için yeterli alanı sağlamış olursun diye tahmin ediyorum. Peynir tenekesi ile de aynı şey yapılabilir ama hem metal olduğu için kışın daha soğuk, yazın daha sıcak olacaktır hem de tenekenin kenarları kesici olduğu için yaralanmalara neden olma olasılığı var.

Bir de moralini bozmak istemem ama İzmir'de çok sayıda sansar yaşıyor. Son 8-10 yıldır güvercin besleyenleri iyice bezdirdiler. Girdikleri kümeslerde hiçbir canlıyı sağ bırakmıyorlar. Tavşanlara dadanırlar mı bilmiyorum ama benim önerim kafesinin içini de boydan boya ince çelik tellerle güzelce kapat. Tavşan yavrularını yemek için ufacık bir boşluktan dahi içeri süzülebilirler dikkatli olmakta yarar var.

Tavşan cinslerini de hiç araştırmadım ama genelde iri cins hayvanlar besiciliğe daha uygun oluyor. Tavşan cinsini seçerken hayvanın ne kadar sürede erişkinliğe ulaştığı, kaç tane yavruladığı, hangi ortamlarda yaşadığı gibi bilgilere dikkat et derim.
 
Son düzenleme:
Verdiğiniz cevap için teşekkür ederim...

Ama sanmıyorum ki sansar 1cm2 lik bir alandan içeri dalabilsin o yüzden anca avucunu yalar şerefsiz sansar :)

Ama baca tuğla meselesi de çok güzel bir fikir yabana atmamak gerekir...Teneke konusunda da kenarları kesici olduğu için zarar vermez çünki fitil tarzında bişiy ile etrafını çeviririm ama ses ve metal olduğu için ısınma problemi olursa o zaman kötü.

Artık sonuca birazda deneyerek ulaşacağız zannediyorum ama yinede herkesin fikirlerine ve bilgilerine açığım...
 
Tavşan baca tuğlasını kemirip oyamaz ise, Baca tuğlaları kafesin dışına doğru da yapılabilir... Baca ağzı kafes içinde ve dışarıya doğru uzanıyor...

Angora Tavşanı ekonomik olarak daha iyi olabilir... Tüyleri kullanılıyor...
http://img03.blogcu.com/images/o/r/k/orkide-cicegi/71a780019b717d826f1a736088801c9d_1266791133.jpg

Bu konuda Tavsan - Angora - Angora Tavsani - Angora Rabbit - Ana Sayfa size daha iyi bilgi verir...

PROTEİN BAKIMINDAN ZENGİN VE YAĞ VE KOLESTROL BAKIMINDAN KOYUN VE TAVUK ETİNDEN DAHA AZ KOLESTROL İÇERDİĞİNDEN (100GRAMDA 65 MG.) KALP HASTALARIYLA DAMAR SERTLİĞİ OLANLARCA VE YAŞLILARCA TERCİH EDİLMEKTEDİR.BİR NEVİ DİYET YİYECEĞİ OLAN TAVŞAN ETİ ,HAYVAN 3 AYLIKKEN KESİLMELİDİR.
TAVŞAN KAFESTE YETİŞTİRİLDİĞİNDEN ETİ DİĞER TAVŞANLARA GÖRE YUMUŞAK OLUP ŞİŞMANLATMAZ .
KEDİ VE KÖPEK MAMASI YAPIMINDA KULLANILAN TAVŞAN ETİ ,SALAM ,SOSİS OLARAK TURİSTİK İŞLETMELERDE VE LOKANTALARDA ÖZEL BİR MENÜ OLUŞTURMAKTADIR.

Veya...

GÜBRESİ:

AZOT VE NİTROJEN İÇERMEKTE ,KÖK UÇLARINI YAKMADIĞI İÇİN SERACILAR VE SEBZE YETİŞTİRENLERCE TERCİH EDİLMEKTEDİR.GÜBRESİ TAZEYKEN KULLANILABİLDİĞİ GİBİ,BİR TAKIM İŞLEMLERDEN GEÇİRİLEREK DAHA UZUN SÜRELER SONUNDADA KULLANILABİLİR.

DERİSİ:

HAYVANIN DERİSİ ZEDELENMEDEN KESİLDİKTEN SONRA POST HALİNE GELEN DERİNİN KÜRK KISMI İÇERDE KALMAK ÜZERE ÖZEL KALIPLARA GERDİRİLEREK YERLEŞTİRİLİR,NAFTALİNLENEREK GÜNEŞ IŞIĞI ALMAYAN YERLERDE BEKLETİLİR.
SON HALİNİ ALMIŞ DERİDEN ELDİVEN,ŞAPKA,AYAKKABI,TERLİK İMALINDA YARARLANILIR.

Gibi bilgilere ulaşabilirsiniz...
 
Tabii ki evin balkonunda rahatlıkla besleyebilirsiniz basit bir tahta kafas işinizi görecektir...
 
üstat zamanıyla köyde tavşanlarım vardı bildiğin varilin içinde bile yavru çıkartıyorlardı öyle kafeste falanda değil bildiğin samanlıkta etrafıda o kadar kazmıyolar (yerini beğenirse) kafeste işler nasıl yürür bilmiyorum ama çok hızlı ürüyorlar
 
ben bir tane alırım :) yada ayrı kafes peki tavşanlara PVC borudan tüneller yapsak :) 2 tan alıp bide yenir mi :)
 
ben bir tane alırım :) yada ayrı kafes peki tavşanlara PVC borudan tüneller yapsak :) 2 tan alıp bide yenir mi :)

PVC borunun içinde oynamasını çok severler ama sabitlemeniz gerekiyor. Yoksa tavşanlar içine girince ağırlığa bağlı olarak hareket ederse ürkebilirler. 2 tane tavşan alırsanız kısa sürede yavrulayacaklardır. İsterseniz ve tadını beğenirseniz bol bol yiyebilirsiniz.
 

Yeni mesajlar

Forum istatistikleri

Konular
128,731
Mesajlar
920,039
Kullanıcılar
450,784
Son üye
sakshi

Yeni konular

Geri
Üst