Teknik Eğitim Fakülteleri İle İlgili Gelişmeler!

16 OCAK 2009 tarihinde herkesi Sakarya'da yapılacak TEKEV toplantısına bekliyoruz. Teknoloji fakültesi, teknik öğretmenlerin durumu, katsayı konusu gibi konularda bilgilendirme yapılacaktır.
 
Arkadaşlar;
16 ocak da yapılan TEKEV toplantısındaTeknoloji fakültesi, teknik öğretmenlerin durumu, katsayı konularında ne gibi bilgiler verildi bizlerlede paylaşılırsa seviniriz.

Bu gün Milliyet gazetesinin internet sayfasında Abbas GÜÇLÜ'nün yazısını burada sizlerele paylaşmak istiyorum, bir günde Meslek liseliler ve TEF'liler için hayırlı bir yazı yazılsın!

''Üniversite başvuruları yarın başlıyor. Adaylar başvuru kılavuzunu ellerine aldığında, sizce en büyük şoku kimler yaşayacak? Hiç uzağa gitmeyin, kafanızı da yormayın. Hani şu iktidarın ve YÖK’ün kurtarmak için seferber oldukları ama her defasında da ayrı bir “kazık” attıkları meslek liseleri var ya, işte onlar.
Kılavuzla ilgili detaylara gireceğiz. Ama geçtiğimiz hafta YÖK Başkanı’ndan gelen alaycı sözlere Milli Eğitim Bakanı Çubukçu ve eğitim camiasının sessiz kalmasına şaşırmadım desem yalan olur.
YÖK Başkanı Özcan, meslek lisesi mezunlarının ellerinde kalan tek avantaj olan meslek yüksekokullarına sınavsız geçişin kaldırılacağını açıklarken, gerekçe olarak da, “Meslek lisesi mezunlarının çoğu dört işlem bile bilmiyor” dedi.
Yani elinde lise diploması olan öğrencilere, YÖK Başkanı ve arkadaşları, dört işlem bile bilmiyorlar diyor ama buna rağmen bu diplomayı veren MEB’den tık yok!
MEB hiçbir dönemde böylesine aciz bir duruma düşmemişti. Değil YÖK Başkanı, bu cümleyi kim söylerse söylesin haddini bildirirdi. Ama görünen o ki onlar da bu suçlamayı kabullenmişler. Peki ya meslek lisesi müdürleri, öğretmenleri? Daha da öteye gidersek, onlara ilköğretim diploması veren müdürler, öğretmenler? Peki, sizler de mi mezunlarınıza okuma yazmayı, dört işlemi öğretemediniz?..

Üniversite hayal oldu
YÖK önceki ay meslek lisesi mezunlarının belki de girebildikleri tek fakülte olan mesleki ve teknik eğitim fakültelerini kapatarak, teknoloji fakülteleri kurdu. Eskiden bu fakültelere girişte meslek lisesi öğrencileri, kendi alanlarıyla ilgili olduğu için artı puan alarak girebiliyorlardı. Oysa şimdi herkese açıldı. Bu da bugünkü üniversiteye giriş sisteminde, meslek lisesi mezunlarının o fakültelere de girememe anlamını taşıyor. Çünkü sınavlarda gördükleri derslerden soru sorulmuyor.
Mesleki ve Teknik Eğitim, Kültür ve Sanat Derneği (METED) bu konuda isyan etti. Bakalım seslerini duyacak birileri çıkacak mı? İşte tespitleri:
A- Teknoloji fakülteleri meslek liselilerin müracaat edeceği hale getirilmemiştir. Ayrıca teknik eğitim fakültelerinde görev yapan meslek lisesi çıkışlı öğretim elemanlarının teknoloji fakültelerinden uzaklaştırılması yönünde çalışmalar yapıldığı duyumları alınmaktadır. Bu fakülteleri meslek liseleri için açtığını ilan eden YÖK, bu çalışmalarıyla bir SKANDALA daha imza atmaktadır.
B- Meslek liselilerin önünü açıyorum diye yapılan çalışmalardan meslek liselilerin önünün tamamen kapatıldığı bir sonuç çıkmıştır. Şöyle ki;
1) 11 Ocak 2010 tarihinden itibaren dağıtımına başlanılan 2010 ÖSYS Kılavuzu’na meslek liseleri alınmadı. Yani, “Siz hiçbir fakülteye gidemezsiniz. Hangi fakülteyi tercih ederseniz edin puanınız düşürülür” denildi.
2) Daha önceki açıklamalarımızla da ifade ettiğimiz gibi, meslek liselerinin sorunu katsayı sorunu değil, alanlarının belirlenmesindeki yanlışlıktır. Yani endüstri meslek lisesinin inşaat bölümü mezunu bir gence, “Sen mühendisliği seçemezsin, bu senin mesleğin değil, seçersen puanını düşürürüm” denmektedir.
3) Endüstri meslek lisesi inşaat bölümü mezunu bir gencimiz okuduğu lisede yapı bilgisi, teknik resim, meslek resim, statik, yapı işletmesi, topografya gibi dersleri görür. Aynı dersleri inşaat mühendisi olacak gençler de görür. Meslek lisesinin inşaat bölümü mezunu birine “Senin alanın inşaat mühendisliğine uygun değil” nasıl denir?
4) YÖK yetkilileri, 2010 ÖSYS Kılavuzu’na meslek liselerini dahil etmeyerek, Anayasa’nın 10’uncu ve 42’nci maddelerini ihlal ederek, Anayasa suçu işlediğini bilmelidir. Çünkü Anayasa’nın 10’uncu maddesinde “Hiçbir kişiye, aileye, zümreye veya sınıfa imtiyaz tanınamaz” hükmü, 42’nci maddesinde ise “Kimse, eğitim ve öğrenim hakkından yoksun bırakılamaz” hükmü yer almaktadır.
5) YÖK yöneticileri bu tavrıyla bazı zümrelere imtiyaz tanımakta, meslek liselilerin ise eğitim hakkını elinden almaktadır.
6) YÖK yetkililerinin bu bağnaz tutumu yüzünden yıllardır Türk sanayisi eleman bulamaz hale gelmiş, yılda 1.600.000 mevcudu olan meslek liseliler 11 yıldır mağdur edilmiştir.
7) Meslek liselerinin önünü açıyorum diye Çin Seddi gibi engel çıkaran YÖK’e “Yanlışını düzelt” denilmelidir.
Özetin özeti: Fazla söze ne hacet!..''

Milliyet - Hani meslek liselerine avantaj sağlanıyordu!.. / Türkiye / Abbas Güçlü / Diyalog
 
Danıştay üniversiteye girişte 0.13 ve 0,15 şeklindeki katsayı düzenlemesini de durdurdu...ÖSYM Başkanı Prof. Dr. Ünal Yarımağan, Danıştay’ın farklı katsayı uygulanmasına ilişkin YÖK kararının yürütmesini durdurmasının ardından yaptığı açıklamada, "Sınav yapılacak. Şu anda sınavın ertelenmesi konusunda kesin birşey söyleyemiyorum. Ertelenmesi mutlaka gerekmeyebilir ama gerekebilir de... Gerekmeden de çözüm olabilir, duruma bağlı" dedi.

Yarımağan, Danıştay’ın YÖK’ün "farklı katsayı" uygulanmasına ilişkin kararının yürütmesini durdurmasının ardından, AA muhabirine yaptığı açıklamada, 18 Ocakta başlayan YGS’ye başvuruların sürdüğüne işaret etti. Sınava başvuru süresinin 12 Şubat Cuma günü sona ereceğini belirten Yarımağan, bu haftanın, başvuruların en yoğun yapıldığı dönem olduğunu vurguladı.

Başvuruları tamamlamak istediklerini söyleyen Yarımağan, şunları kaydetti: "Özellikle sınava her halükarda girecek adaylar başvurularını aksatmadan yapsınlar. Her halükarda derken şunu kastediyorum, koşullara göre girip girmeme kararı veren bir kitle olabilir. Mevcut koşullara göre başvurur ama yeni koşullara göre başvurmaktan vazgeçer. Tersi de olabilir. Başvuru koşulları değişirse başvurma kararını değiştirecek adaylar olabilir. Onların durumunu değerlendireceğiz hatta gerekirse onlar için ek süre vereceğiz. Ama sınava nasıl olsa girecek örneğin son sınıf öğrencisi veya geçen yıldan kalan, katsayı ne olursa olsun bu sene sınava girecek adaylar başvurularına lütfen devam etsinler." YGS’ye başvuru için duruma göre gerekirse ek süre verilebileceğini ifade eden Yarımağan, "Hukuki durum nasıl olacak ben de bilemiyorum. Ama verilecek karar, başvurmasını veya başvurmamasını etkilemeyecek adaylar başvurularına devam etsinler" dedi.

"Bu yıl sınav kesin yapılacak mı?" sorusuna Yarımağan, "Tabii yapılacak ama inşallah bu durum birkaç defa daha devam etmez. Bir yerde bitmesi lazım" yanıtını verdi.

-"HUKUKÇULARLA KONUŞACAĞIZ..."-

Karar nedeniyle hukuki yönden bir sıkıntı yaşanıp yaşanmayacağı yönündeki soru üzerine Yarımağan, şunları söyledi: "Başvuran adaylardan bir kısmı diyebilirler ki ’başvuru koşullarının böyle olduğunu bilseydik başvurmazdık’. Ayrıca, diyelim ki başvuru süresi bu hafta bitti ve YÖK’ün kararı daha sonraya kalırsa bazı adaylar diyebilirler ki ’koşulların böyle olduğunu bilseydik biz de başvururduk’. Dolayısıyla verilecek karara göre, bu gruplar için bir çözüm bulmak lazım. Yani başvurmamış, başvurmak isteyenlere bir ek süre vermek lazım; ’başvurmaktan vazgeçmek istiyorum’ diyenler için de hukukçular ile konuşacağız gerekiyorsa onlara başvurularını geri alma hakkını, paralarını iade etmemiz lazım." YÖK’ün farklı katsayı uygulanmasına ilişkin kararın yürütmesinin durdurulmasının ardından yaşanacak süreçlerin uzamasının sıkıntı yaratabileceğini vurgulayan Yarımağan, şöyle konuştu: "Bu süreler inşallah çok uzun sürmez. Çünkü takvime göre bizim sınava giriş belgelerini göndermemiz lazım yakında. Onları etkileyecek olursa sınavı da ertelememiz lazım. Şu anda sınavın ertelenmesi konusunda kesin birşey söyleyemiyorum. Ertelenmesi mutlaka gerekmeyebilir ama gerekebilir de. Gerekmeden de çözüm olabilir. Duruma bağlı." Yarımağan, şu anda varsayımlar üzerinden konuşmak istemediğini vurgulayarak, "Şu anda ben adayların sakin olmalarını ve başvurularına devam etmelerini istiyorum. Merak etmesinler onların haklarını koruruz" diye konuştu.

ÖSYM Başkanı Prof. Dr. Ünal Yarımağan, YGS’ye şu ana kadar yaklaşık 800 bin adayın başvurduğunu bildirdi.

DANIŞTAY'DAN İKİNCİ KATSAYIYA DA RET!

Danıştay 8. Dairesi, YÖK’ün üniversiteye girişte farklı katsayı uygulaması öngören 17 Aralık 2009 tarihli kararının yürütmesini oy birliğiyle durdurdu.İstanbul Barosu Başkanlığı, Yükseköğretim Genel Kurulunun (YÖK) yükseköğretime girişte farklı katsayı puanı uygulamasını kaldıran 21 Temmuz 2009 tarihli kararının iptali ve yürütmenin durdurulması istemiyle Danıştayda dava açmıştı. Danıştay 8. Dairesi, YÖK’ün kararının yürütmesini oy birliğiyle durdurmuştu.

Bunun üzerine YÖK, 17 Aralık 2009’da üniversiteye giriş sınavında adaylara "farklı katsayı" uygulanması kararı almış ve puanlar hesaplanırken adayların kendi alanıyla ilgili program tercihinde Ağırlıklı Ortaöğretim Başarı Puanlarının (AOBP) 0.15, alan dışı tercihte 0.13 ile çarpılmasını kararlaştırmıştı.İstanbul Barosu Başkanlığı, YÖK’ün bu yeni kararının da iptali ve yürütmesinin durdurulması istemiyle Danıştay’da dava açtı.Danıştay 8. Dairesi, YÖK’ün yeni kararının, iki, üç ve dördüncü maddelerinin yürütmesini oy birliğiyle durdurdu.Kararın ikinci maddesi, "AOBP’nin 0.15 ve 0.13 katsayıları ile çarpılmasını" öngörüyordu.

Kararın üçüncü maddesi, "öğretmen lisesi ve meslek lisesi mezunu olanların kendi alanlarındaki programları tercih etmeleri halinde ilgili ağırlıklı ortaöğretim başarı puanlarının 0,05 ile çarpımı sonucunda bulunan puanın toplam puana ayrıca ekleneceğini", dördüncü maddesi ise "Meslek Yüksek Okullarının sınavsız geçişten boş kalan kontenjanlarına açık öğretim programlarına ve meslek liselerinin devamı niteliğindeki lisans programlarına YGS puanları esas alınarak yerleştirme yapılacağını" düzenliyordu.Davalı YÖK’ün bu karara itiraz hakkı bulunuyor. İtirazı, Danıştay İdari Dava Daireleri Kurulu görüşecek.Danıştay 8. Dairesinin, YÖK’ün farklı katsayı uygulaması öngören kararının yürütmesinin durdurulmasına ilişkin gerekçesinde, alan içi tercihlerde 0.8, alan dışı tercihlerde 0.3 katsayısının esas alınacağına ilişkin düzenlemenin değiştirilerek alan içi 0.15, alan dışı 0.13 katsayı farkına dönüştürülmesine ilişkin dava konusu kararın hukuken geçerli bir sebebe dayanmadığı sonucuna ulaşıldığı belirtildi.Danıştay 8. Dairesi, YÖK’ün 17 Aralık 2009 tarihli yeni kararının, iki, üç ve dördüncü maddelerinin yürütmesini oy birliğiyle durdurdu.Dairenin gerekçesinde, dava konusu kararın ikinci maddesinde,"Yükseköğretime Geçiş Sınavı (YGS) puanları ile yerleştirme yapılan programlar ve Lisans Yerleştirme Sınavı (LYS) puanları esas alınarak yerleştirme yapılan programlarda, ilgili Ağırlıklı Ortaöğretim Başarı Puanı (AOBP), adayın kendi alanında bir programı tercih etmesi halinde 0,15; alanı dışında bir programı tercih etmesi halinde ise 0,13 ile çarpılır. Ortaya çıkan sayının sınav sonucuna eklenmesi suretiyle bu aşamadaki yerleştirmeye esas olacak puan belirlenir" hükmünün yer aldığı hatırlatıldı.Kararın, üçüncü maddesinde, "Adaylardan öğretmen lisesi ve meslek lisesi mezunu olanların, sınavsız kayıt hakkı olanlar dışında, kendi alanlarındaki programları tercih etmeleri halinde ilgili ağırlıklı ortaöğretim başarı puanlarının 0,05 ile çarpımı sonucunda bulunan puan 2. maddeye göre hesaplanan toplam puana ayrıca eklenir", dördüncü maddesinde ise "Meslek Yüksek Okullarının sınavsız geçişten boş kalan kontenjanlarına açık öğretim programlarına ve meslek liselerinin devamı niteliğindeki lisans programlarına YGS puanları esas alınarak yerleştirme yapılır" kuralının getirildiği belirtildi.Gerekçede, şöyle denildi: "Katsayı farkının belirlenmesinde davalı Yükseköğretim Kurulu Başkanlığının iddia ettiği gibi bireylerin devlete karşı korunması değil, devletin bireylere tanıdığı ve yararlandırdığı hakların tam ve gereğince kullanılmasının sağlanması amaçlanmalıdır. Yani bireylerin haklarının birbirlerine karşı korunması, sahip olunan hakların özüne ve ruhuna uygun kullanımının sağlanmasıdır. Maddi olayda ölçülülük ilkesinin hareket noktası da öğrencilerin mesleki eğitim, genel lise eğitimi ve genel liseler içinde alan, bölüm seçerek oluşturdukları birikimin adil bir değerlendirmeye tabi tutulmasını sağlamaktır. Bu ayrımların kaldırılması sonucunu doğuran bir düzenlemenin eğitim sisteminin örgütleniş biçimindeki bütünlüğü bozacağı ve yargı kararlarına aykırı olacağı açıktır."

SINAV TARİHLERİ ETKİLENECEK 17 Aralık tarihli kararın da yargıdan dönmesi sonrasında, sınav takvimi ve üniversitelerin açılma tarihlerinin de etkileneceği belirtiliyor.BAŞKAN 'HUKUKU DOLANIRIZ' DEMİŞTİ YÖK Başkanı Yusuf Ziya Özcan, Danıştay'ın ilk katsayı kararına karşı "Gerekirse hukuku dolanırız" açıklamasını yapmıştı

-YÖK’ÜN SAVUNMASI-

Davalı Yükseköğretim Kurulu Başkanlığının savunmasına da yer verilen gerekçede,YÖK’ün yargı kararları nedeniyle oluştuğunu ileri sürdüğü hukuki boşluğu gidermek için belirlediği farklı katsayı oranına ilişkin açıklama yaparken "yönlendirme amacıyla getirilen sınırlamanın bireyin yükseköğrenim hakkını ortadan kaldırmaması, istediği takdirde makul seviyede bir gayretle bu sınırlamayı aşabilmesine imkan verilmesi gerektiği, aksine bir yaklaşımın bireyi katlanamayacağı bir sorumluluk altına sokarak Anayasanın beşinci maddesine aykırılık teşkil edeceği, yasal kuralların ilgililerin farklı bir alanı tercih etmelerinin engellenmesi sonucunu doğuracak düzenlemeleri içermediği gibi meslek lisesi mezunlarına kendi alanlarından farklı bir alanda yükseköğrenim görmek istemeleri halinde de farklı katsayı uygulanacağına ilişkin bir düzenleme yer almadığı, farklı katsayı uygulamasının meslek liselerini olumsuz etkileyeceği, sınav sürecinin başladığı, kılavuzların hazırlandığı bu aşamada oluşacak değişikliklerin öğrencilerin başvurularında belirsizlik yaratacağı"nın ileri sürüldüğü belirtildi.YÖK’ün bu savunmasının, farklı katsayı uygulamasını kaldıran düzenlemeye yönelik olarak açılan davalarda verilen savunmalarını tekrar eder nitelikte olduğu ifade edilen gerekçede, "Bu şekilde katsayı farkının olmaması ya da olacaksa da aşılabilir bir niteliğinin bulunmasına yönelik olan bir amacın, mevzuatta öngörülen ve dairemizce ve İdari Dava Daireleri Kurulunca verilen kararlarda da vurgulanan temel ilke ve yaklaşıma uygun olmadığı açıktır. Ayrıca uygulanacak katsayı sınavlar sonucunda yerleştirmeye esas puanın hesaplanmasında dikkate alınacağından sınavlara başvurma ve sınavları engelleyici bir husus değildir" denildi.Gerekçede, "1998 yılından itibaren uygulanan ve hukuka uygunluğu yargısal kararlarla istikrar kazanmış farklı katsayı uygulaması ile dava konusu karar alınıncaya kadar uygulanmakta olan alan içi tercihlerde 0.8, alan dışı tercihlerde 0.3 katsayısının esas alınacağına ilişkin düzenlemenin değiştirilerek alan içi 0.15, alan dışı 0.13 katsayı farkına dönüştürülmesine ilişkin dava konusu kararın hukuken geçerli bir sebebe dayanmadığı" vurgulandı.Kararın ayrıca yargı kararlarının gereklerine aykırı olduğu ve yargı kararlarını geçersiz kıldığı sonucuna ulaşıldığı belirtilen gerekçede, "Bu durumda, dava konusu düzenlemenin ikinci maddesinde hukuka uyarlık bulunmamıştır.Düzenlemenin üçüncü maddesi ve kararın dördüncü maddesindeki puanlama sistemi ikinci maddeye dayandırılmış olduğundan, hukuki geçerliliğinden söz etmeye olanak yoktur. Dava konusu kararın iki, üç ve dördüncü maddelerinin uygulanması halinde telafisi güç ve imkansız zararlar oluşacağı da açıktır" denildi.
 
teknoloji fakülteleri biz mezunlar için hayalmi oldu ???
 
takip ettiğim kadarıyla teknik eğitime bir kılıf hazırlandı adına teknoloji mühendisi denilecek ama yetki ve sorumluluk noktasında bir imzaya sahip olmayacağımız yine mühendise bağlı yine ara eleman konumunda kalacağımız düşüncesindeyim. sakarya olrak şahsım adına tüm mücadelede varım sakarya odalara karşı bunun mücadelesini veriyorum 81 il olarak eğer hak ettiğimiz yetkiyi alamazsak 81 ilde bu hakkın verilmesi noktasında direnişe ceçeceğiz desteklerinizi bekliyoruz
 
tef öğrencileri sonuna kadar hazır ve hertürlü organizasyonada hazır gerekirse ist. büyük bi miting bile yaparız
 
bir sorum olacak geçenlerde bi iş görüşmem oldu ama. orada bana yıldız üçgenin açık ve kapalı şemasını sordular .benimde liseyi bitireli 8 yıl oldu ama onlara çalışma prensibini ve kontaktör resmi çizerek anlattım ama ben zatan yıldız üçgen bağlantısını biliyorum ve uyguluyorum aama bilemiyorum sonuç ne olcak .cevab yazarsanız sevinirim
 
Gazi TEF elektronik öğretmenliğinde okuyorum.

Prof.Dr. Nihal Fatma Güler,Yrd.Doç.Dr. M.Rahmi Canal ve birçok hocanın söylediğine göre Kurulan yeni fakültenin Teknik eğitimle hiçbir ilgisinin olmadığı tefte okuyan ve mezunlara hiçbir getirisinin olmayacağını söylediler.Şu anda Teknik eğitim fakültesi ve Teknoloji fakültesi aynı anda açık durumda ayrı ayrı dekanları var.

Teknik Eğitim Fakültesi

Teknoloji Fakültesi

2010-2011 eğitim-öğretim yılında öğrenci alınması planlanan mühendislik bölümleri

Bilgisayar Mühendisliği
Elektrik-Elektronik Mühendisliği
Endüstri Mühendisliği
Enerji Sistemleri Mühendisliği
İmalat Mühendisliği
İnşaat Mühendisliği
Metalurji ve Malzeme Mühendisliği
Otomotiv Mühendisliği

Verilecek diploma normal mühendislik diploması olacak.
 
Arkadaşlar,
Ben Gazi Üniversitesi TEF Elektrik Öğretmenliği mezunuyum. İki hafta kadar önce Üniversiteye gittim. Oradaki hocalarımla görüştüm bana şimdilik Teknoloji Fakültesindeki derslerin başlayacağını ders programlarının hazırlandığını ve biz mezunlar için de bir gün bu tamamlama programlarının açılacağını ve mezuniyet yılının bunda etkili olacağını söyledi. yani son beş yıl içinde mezun olanlarla şu an okuyan TEF'liler yarım dönem, 10 yıl önce mezun olanlar 2 yarıyıl, 20 yıl önce mezun olanlar ise 4 yarıyıl gibi olabileceğini anladım ben konuşmadan bunu anladım.
 
ben kocaeli tefde okuyorum.hocaların bile akibetimizin ne olacağından haberi yokk
 
Son düzenleme:

Forum istatistikleri

Konular
129,054
Mesajlar
922,883
Kullanıcılar
451,328
Son üye
arimn

Yeni konular

Geri
Üst