Arkadaşlar;
16 ocak da yapılan TEKEV toplantısındaTeknoloji fakültesi, teknik öğretmenlerin durumu, katsayı konularında ne gibi bilgiler verildi bizlerlede paylaşılırsa seviniriz.
Bu gün Milliyet gazetesinin internet sayfasında Abbas GÜÇLÜ'nün yazısını burada sizlerele paylaşmak istiyorum, bir günde Meslek liseliler ve TEF'liler için hayırlı bir yazı yazılsın!
''Üniversite başvuruları yarın başlıyor. Adaylar başvuru kılavuzunu ellerine aldığında, sizce en büyük şoku kimler yaşayacak? Hiç uzağa gitmeyin, kafanızı da yormayın. Hani şu iktidarın ve YÖK’ün kurtarmak için seferber oldukları ama her defasında da ayrı bir “kazık” attıkları meslek liseleri var ya, işte onlar.
Kılavuzla ilgili detaylara gireceğiz. Ama geçtiğimiz hafta YÖK Başkanı’ndan gelen alaycı sözlere Milli Eğitim Bakanı Çubukçu ve eğitim camiasının sessiz kalmasına şaşırmadım desem yalan olur.
YÖK Başkanı Özcan, meslek lisesi mezunlarının ellerinde kalan tek avantaj olan meslek yüksekokullarına sınavsız geçişin kaldırılacağını açıklarken, gerekçe olarak da, “Meslek lisesi mezunlarının çoğu dört işlem bile bilmiyor” dedi.
Yani elinde lise diploması olan öğrencilere, YÖK Başkanı ve arkadaşları, dört işlem bile bilmiyorlar diyor ama buna rağmen bu diplomayı veren MEB’den tık yok!
MEB hiçbir dönemde böylesine aciz bir duruma düşmemişti. Değil YÖK Başkanı, bu cümleyi kim söylerse söylesin haddini bildirirdi. Ama görünen o ki onlar da bu suçlamayı kabullenmişler. Peki ya meslek lisesi müdürleri, öğretmenleri? Daha da öteye gidersek, onlara ilköğretim diploması veren müdürler, öğretmenler? Peki, sizler de mi mezunlarınıza okuma yazmayı, dört işlemi öğretemediniz?..
Üniversite hayal oldu
YÖK önceki ay meslek lisesi mezunlarının belki de girebildikleri tek fakülte olan mesleki ve teknik eğitim fakültelerini kapatarak, teknoloji fakülteleri kurdu. Eskiden bu fakültelere girişte meslek lisesi öğrencileri, kendi alanlarıyla ilgili olduğu için artı puan alarak girebiliyorlardı. Oysa şimdi herkese açıldı. Bu da bugünkü üniversiteye giriş sisteminde, meslek lisesi mezunlarının o fakültelere de girememe anlamını taşıyor. Çünkü sınavlarda gördükleri derslerden soru sorulmuyor.
Mesleki ve Teknik Eğitim, Kültür ve Sanat Derneği (METED) bu konuda isyan etti. Bakalım seslerini duyacak birileri çıkacak mı? İşte tespitleri:
A- Teknoloji fakülteleri meslek liselilerin müracaat edeceği hale getirilmemiştir. Ayrıca teknik eğitim fakültelerinde görev yapan meslek lisesi çıkışlı öğretim elemanlarının teknoloji fakültelerinden uzaklaştırılması yönünde çalışmalar yapıldığı duyumları alınmaktadır. Bu fakülteleri meslek liseleri için açtığını ilan eden YÖK, bu çalışmalarıyla bir SKANDALA daha imza atmaktadır.
B- Meslek liselilerin önünü açıyorum diye yapılan çalışmalardan meslek liselilerin önünün tamamen kapatıldığı bir sonuç çıkmıştır. Şöyle ki;
1) 11 Ocak 2010 tarihinden itibaren dağıtımına başlanılan 2010 ÖSYS Kılavuzu’na meslek liseleri alınmadı. Yani, “Siz hiçbir fakülteye gidemezsiniz. Hangi fakülteyi tercih ederseniz edin puanınız düşürülür” denildi.
2) Daha önceki açıklamalarımızla da ifade ettiğimiz gibi, meslek liselerinin sorunu katsayı sorunu değil, alanlarının belirlenmesindeki yanlışlıktır. Yani endüstri meslek lisesinin inşaat bölümü mezunu bir gence, “Sen mühendisliği seçemezsin, bu senin mesleğin değil, seçersen puanını düşürürüm” denmektedir.
3) Endüstri meslek lisesi inşaat bölümü mezunu bir gencimiz okuduğu lisede yapı bilgisi, teknik resim, meslek resim, statik, yapı işletmesi, topografya gibi dersleri görür. Aynı dersleri inşaat mühendisi olacak gençler de görür. Meslek lisesinin inşaat bölümü mezunu birine “Senin alanın inşaat mühendisliğine uygun değil” nasıl denir?
4) YÖK yetkilileri, 2010 ÖSYS Kılavuzu’na meslek liselerini dahil etmeyerek, Anayasa’nın 10’uncu ve 42’nci maddelerini ihlal ederek, Anayasa suçu işlediğini bilmelidir. Çünkü Anayasa’nın 10’uncu maddesinde “Hiçbir kişiye, aileye, zümreye veya sınıfa imtiyaz tanınamaz” hükmü, 42’nci maddesinde ise “Kimse, eğitim ve öğrenim hakkından yoksun bırakılamaz” hükmü yer almaktadır.
5) YÖK yöneticileri bu tavrıyla bazı zümrelere imtiyaz tanımakta, meslek liselilerin ise eğitim hakkını elinden almaktadır.
6) YÖK yetkililerinin bu bağnaz tutumu yüzünden yıllardır Türk sanayisi eleman bulamaz hale gelmiş, yılda 1.600.000 mevcudu olan meslek liseliler 11 yıldır mağdur edilmiştir.
7) Meslek liselerinin önünü açıyorum diye Çin Seddi gibi engel çıkaran YÖK’e “Yanlışını düzelt” denilmelidir.
Özetin özeti: Fazla söze ne hacet!..''
Milliyet - Hani meslek liselerine avantaj sağlanıyordu!.. / Türkiye / Abbas Güçlü / Diyalog