Tesis hem reaktif yazıyor hem kapasitif ?

ayildiz ' Alıntı:
BÜnyemİzde 150 Kva On-lİne Ups Mevcut YÜk DaĞilimi GÜndÜz 120 Kw, Gece 60 Kw Aylik Toplam Aktİf TÜketİm İse 80.000 Kw/h Cİvari. Şİmdİden TŞk.


sayın üyeler kompanzasyon konusunda bir ağır sanayi çalışanı olarak sizlerin dikkatini çekmek istediğim önemli bir konu var.

eğer sisteminizde bir sürücü ups switch mode besleme kaynakları gibi alıcılarınız varsa harmoniklerle başınız dertte olabilir.

eğer şebekeye harmonik basıyorsanız ilave edeceğiniz kondansatör gurupları harmonikleri üzerine
alacağı için sayaçlarınız özelliklede elektronik olanlar bunu reaktif veya kapasitif reaktif olarak görecektir.

eğer harmonik filtre kullanmıyorsanız çözüm çok zordur.

sisteme bağladığınız kondanstörleri uygun harmonik filtreler üzerinden beslemelisiniz.

diğer bir hususta sürücü girişinde kullnılan eski harmonik filtrelerin çoğu % 0.5 likti fakat !!!!! 2008 itibarıyla epdk nın istediği yeni oranları karşılamak için % 2 lik filtre kullanmanız gerekecektir.

bir diğer önemli konu tedaş artık sadece kompanzasyona değil og trafoların harmonik ölçümlerinide
yapmaktadır.harmonik değerleriniz sınırı aşıyorsa önce para cezası sonrada enerji kesmeye varabilen yaptırımlar 2008 yılında uygulanacaktır.
tüm meslektaşlarıma hayırlı işler ve cezasız günler dilerim.
 
Sn.ayildiz eskiden bende buna benzer bir işle uğraşmıştım.Sayaçlar primer tarafta,siz sekonder taraftan referans ve kompanze yapmaya çalışıyorsunuz.Kesin çözüm kompanzasyon akım ve gerilim referasını da aynen sayaçların aldığı yerlerden almanız.Bunu yapamazsanız trafonun yük durumunu gözlemleyip otomatik sabit grup panosu yapın.Trafonun güç katsayısı boşta ,az yükte ,tam yükte değişiyor,dolayısıyla sabit grubunda buna ayak uydurması gerekiyor.Böyle bir pano yapmayı düşünürseniz kondansatörlere zaman saati ile kumanda edebilirsiniz.Zaman saati sisteminize uygun olmaz ise demantlı ampermetreler kullanabilirsiniz.Yazdıklarınızdan anladığıma göre siz anlattıklarımı uygulaya bilirsiniz.Yinede yazarsanız yardımcı olmaktan mutlu olurum.Hatta Tedaş a müracaat edip sayaç ölçü devresini sekonderden yapın.Tabi budurumda trofo kaybı ödeyeceksiniz . Bunu öğrenin bence değer.
 
ayıldız senin bahsettiğin problem bemnim kullandıgım daha dogrusu takip ettiğim sistemdede oldu.
set degerinden tanQ ayarladıgınız da oran mesela 5 ayrlıyalım sanıyorum ortalama degeri buldugun da röle ok işaretini veiryor.r fazı kap s fazı rektif t reaktif olsun bu durum da kondansatör güç dagılımlarını iyi yapmaz zisen var kombi-12 dede reaktif oranını tutturamazsın.hele birde devrede fazla güçcün yok ise tutturması çok zor
benim sana tavsiyem gece ve gündüz var kombiden reaktif güçlerini kontrol etmen gerektiğini söyleye bilirim.
sistem gece ve gün düz yük varkı var ise gece gündüz atrı ayrı kontrol etve yük dagılımını o na göre yapmalısın
çünkü ben bu sekilde çözdüm
 
sy ayyıldız sizin bahsetiginiz sorun benimde başıma geldi aydınlatma grubuna 400w trafoyu seri bagladım sorun düzeldi saygılar
 
hocam kusura bakmayın ama bır konuyu vurgulamak istiyorum...akım ve gerilim trofolarının arızalı olması sayacın yazmamasına sebeptir...rotasyonun ters olması sayacın 3/1 oranında yazmamasına,polaritenın ters olması sizi reaktife sokar..
akım yada gerilim trofolarının birini ada hepsinin arızalı olması durumunda sayaç bunu bariz olarak size bildirir. bir ikincisi endeks okuyan tedaş yetkilileri bunu anında farkederler..
burda yapılacak tek işlem etolon sayaçla test yapmaktır.eğer etolon sayaç yok ise sayacın yazdığı güç ve işletme gücü hesaplanıp karşılaştırılma yapılmalıdır..

Sn, MAH Birkaç iletinizden anladığım kadarıyla polarite tersliğinin reaktif ölçüme neden olduğundan eminsiniz.Bütün sayaç firmalarının mühendislerine sormama rağmen hiçbiri bu söylediğinizi onaylamadı.Söylediğiniz doğruysa buna ne sebep olabilir ? Sonuçta akım ve gerilim arasındaki açı güç yönü ters bile olsa değişmeyecektir.Sayacın reaktif tüketim farketmesine ne sebep olabilir ?

Güzel arkadaşım..bak şimdi iyi güzel konuşyorsunda.sanki ben yalnış bir şeyler anlatıyormuşum gibi bir havaya soktunuz bu işi...
yazdıklarımı dikkatle okursan ne demek istediğimi gayet iyi anlarsın..
sana şunu anlatayım ve git sayaç üzerinde uygula...o zaman anlarsın ne demek istediğimi...
sayaç üzerinde 2 adet led var.ledlerin altında 5000imp/kwh ve 5000imp/kvarh yazar bu bazen 10000 yada 1600 olarakta değişebilir..abb marka sayaçlarda bu led bir tanedir.180 hanesine getirirsin aktif led çakmaya başlar(abb için)380 getirirsin reaktif led çakmaya başlar.
burdaki 5000 ,1600 yada 10000 çakma sayaç üzerinde 1 kw a eşittir.yani her 5000 defa çakma yada 1600 yada 10000 herneyse...aktif yada reaktif hanene 1 kw yada 1 var olarak yazılır.
şimdi sayaç bağlantı yerlerini aç.1-4-7 uçları akım trafosundan gelen canlı uçlardır.2-5-8 nolu uçlar gerilim uçlarıdır.3-6-9 ise toprak ucudur.birbiriyle köprülüdür.bu yönler bazen değişir(akım trafosunda).gerilim akım tarfosuna giriş yönü cok önelidir.
yapacagın iş ise; eline bir kronometre,üç adet pensampermetre alırsın.ölçü aletinden akımların her üç fazdad eşit olduğunu gördükten sonra.kronometreyi çalıştır.ve bir gözünlede led çakanları say.ve güç formüllerini uygula..buraya yazamıyorum kusura bakma..
sonuçta görceğin şeyi sana kısaca anlatayım.
eğer devrende aşırı kondansatör varsa;akım trafosu uçlarından kapasitif akım geçtiğini hemen farkedeceksin.bu durumda kondansatörleri devreden çıkar.ve görceğin şey için senide şaşıracaksın...
devrende sorun yok ise sayaç ve akım tarfoları sana bunu o kadar bariz gösterirki sende şaşarsın...
anlatamadığım nokta ne ben hala anlamış değilim...

Siz nerde çalışıyorsunuz öğrenebilirmiyim acaba ?
 
Moderatör tarafında düzenlendi:
ayyıldız elster sayaç harmonik akımlarından dolayı reaktif enerji olarak yazıyor. sayacını kontrol etsende sadece aktif sayacı kontrol ettikleri için bulamıyorlar. sisteminde senin akım harmonikleri yüzde doksan dokuz fazla.
sayacı değiştir.
 
sabit grubu 30 kvar kondansatör yapmalısın ondan sonra bidaha kontrol et
 
yaw konu 2007 nin konusu :)
 
ayyıldız elster sayaç harmonik akımlarından dolayı reaktif enerji olarak yazıyor. sayacını kontrol etsende sadece aktif sayacı kontrol ettikleri için bulamıyorlar. sisteminde senin akım harmonikleri yüzde doksan dokuz fazla.
sayacı değiştir.

arkadaşlar hala aynı yazım hataları var indüktif de reaktif güçtür,kapasitif de reaktif güçtür. MAH arkadaş da farklı birtabir kullanmış '' endüktif kapasitif'' bu ne demek arkadaşım endüktif reaktif yazıyor dese anlıcaz ama belki farkın değil yazdığının .neyse uyarı mahiyetinde söyledim.herkese başarılar.
 
Bakıyorum konu bayağı eski ama sonuç yok ayyıldız arkadaşımız da ortada yok.
Yine de ben yorum yapayım.tüm yazılanları okudum fakat sonuç alınamamış.zaten konuda bir yerden sonra reaktifmiydi kapasitifmiydi diye dallanmış. Teknik dostumuz doğru söylüyor her ikiside endüktif birer yüktür.neyse
ayyıldız arkadaşım benim müşterimde olmuştu böyle problem ve mühür açma alarak ölçü devresini kontrol ettim akım uçları ile gerilim uçlarının yanlış olduğunu gördüm dülenince problem ortadan kaltı. Tabi 4 senedir hala bulamadıysan.
 

Forum istatistikleri

Konular
130,148
Mesajlar
933,619
Kullanıcılar
453,235
Son üye
aky

Yeni konular

Geri
Üst