Tesisat Arızası

zeum

Uzman Üye
Katılım
19 Nis 2007
Mesajlar
220
Puanları
201
Yaş
68
Arkadaşlar bir tesisat arızası giderdik sebebini anlayamadım.yorumlarınıza ihtiyacım var.

5-10 dakika aralıklı olarak şebeke gerilimi düşüyor jeneratör devreye giriyor.Jeneratör çalıştıktan 2-3 dk.sonra Şebeke gerilimi normale geliyor jeneratör devreden çıkıyor. Bu olay dün gün boyunca sürüyor.

Arızanın Tedaş şebekesinden kaynaklanmadığına emin olduktan sonra ana pano başında ölçü aletlerimizle sürekli ölçme durumunda iken,fazın birinde 30 sn. içinde akım 55 Amp.den 200 Amp.e kadar kademeli olarak artıyor ,buna paralel olarak o fazın gerilimi 145 V.a kadar düşüyor ve faz koruma rölesi jeneratörü devreye alıyor.

Normal durumda Faz akımları 45-30-55 Amp. Gerilimler Faz nötr 211 Volt.Arıza veren faz 55 Amp.lik faz.Bu faz üzerindeki tüm alıcıları devreden çıkardıktan sonra,yükleri tek tek devreye aldık.(tesis bir otel) Arızayı 4.kattaki klima devresindeki 7 sigortaya sıkıştırdık.Bu sigortalardan 6 adedini yükü dengelemek amacıyla diğer iki faza atıp arızayı giderdik.Durum normale geldi.

Dün gece 01 den beri jeneratör devreye girmedi.Arızanın mantığını anlayamadım.Tesisat konusunda deneyimli arkadaşların yorumlarını bekliyorum. Saygılar..

İLAVE: Bu 7 adet klima sigortasını devreye aldığımızda belli bir süre sonra aynı arıza oluşuyordu.Tek Tek denemek için çok geç saat olmuştu denemedik.6 sigortayı diğer iki fazdan besledim
 
sn zeum salon tipi klimalar fazla akım çekerler, bunların bir kaçının aynı fazdan beslenmiş olması durumunda ve kompresörlerinin kalkış anında fazla akım çekmesinden dolayı (sıkıntının zaman zaman olmasınıda klimaların aynı anda termostlama yaparak devreye girip çıkmasına bağlıyorum ). Akımın bir fazdan fazla çekilmesi o faz geriliminin düşmesine neden olur dolayısı ile jeneratördeki ana komtrol kartı şebekenin bir fazındaki gerilimin set edilen değerin altına düştüğünü görünce şebekeyi kesip jeneratörü devreye almakta. Yükler fazlara göre dengelenince sorun otomatikman kalkmış oluyor tabiiki. Benim başımada böyle bir sorun gelmişti ama şebeke kaynaklıydı hattaki sorunlar uzun süre devam edince 150 kva regülatörle çözmüştük sorunu.Gerilim dalgalanmaları alıcılara zarar vermeyecek değerlerdeyse jeneratör devreye girme çıkma set değerleri değiştirilerekte sorun çözülebilir(sizin örneğiniz için bir çözüm değil tabiiki bu son bahsettiğim)saygılar...
 
Teknikadam_41 ustadımızın dediğine katılıyorum ,
Klima , veya soğutma işlemi yapan tüm cihazların, içerisindeki motorun piston kilitlenmesiyle veya kullanıcı kişi tarafınca veya cihazın teknik sorunları nedeniyle sık sık devreye girip çıkması ile , şebekeden çekilen akım normal çalışma esnası çekilen akıma nazaran daha fazla olur , ayrıca 7 adet sigortanın aynı fazdan beslendiğinide ele alırsak, diğer alıcıların normal çalışma esnası çektiği akım hesaba vurulursa böyle bir arızanın oluşması kaçınılmazdır, fazları sigortalara eşitleme yoluna gitmenizi doğru buldum .
 
Hocam olay aynen anladığınız gibi. Bu olay 22.00 sularında oda klimalarının devreye girdiği saatlerde oldu. Benim anlamadığım 10 dk. falan normal çalışırken 0,5-1 dk içinde kademeli olarak akım 65-70-80-120 derken 200 A. kadar çıkıyor.
Yük dağıtımı işini hem yükü dengelemek hemde .Klimalar devreye girdiğinde kablo izolesinde duvar içinde falan bir erime olabileceğini düşük temas toprak kaçağı olabileceğini düşünerek yaptım.24 saattir ses yok.normalmiş.
 
bu tür araıza ile daha önce karşılaştık sebebi tedaş şebekesi bizim karşılaştığımız yerde havai hat vardı havai hatta direklerden bir tanesinde oksitlenme veya gevşeme oluyor. bedaş arıza zervisine bildiriyoruz geliyorlar baştan sağma bakılıyor arıza içerde deyip gidiyorlar . burası bir resmi daire idi müdürün baskısı ile ekipler yine geliyor bu sefer arıza ekibiyle birlikte tek tek direkleri kontrol edip arızayı çözdük . direkteki klemensin gevşek olmasından kaynaklanıyordu. bahsettiğiniz yerdehavai hat varmı bilmiyorum yer altı şebekesindede olabilir buna benzer arıza
 
Bende benzer bi durum hastanede yaşadım günün değişik saatlerinde en az 8 sefer jeneratör devreye giriyordu voltajlar 160 voltun altına inince jeneratör start alıyor .bu durum karşısında bizde jeneratorü kadıralım dedik jeneratöre 1kwa regülatator koyduk beyin besleme devresini r-s-t yi regülator den besledik problem çözüldu
 
145V ölçtüğünüz noktayı besleyen kablo veya kabloların tümünün kesiti tek fazdan 200A taşıyabilecek kapasite de değil. O zaman bir üst koruma sigortası atmalıydı atmıyor. O zaman kablo kesiti akım dayanımı açısından sıkıntısız ama gerilim düşümü açısından sorunlu. Ya da yine aynı noktayı besleyen hatta veya hat üzerindeki bir elemanda temassızlık-gevşeme var. Şu an uyguladığınız çözüm makul ama sistem 200A'lik olarak tasarlanmışsa ve diğer fazlardan da 200A mertebesi akımlar çekilmeye başlarsa sorun tekrar hortlayacaktır.

Bende benzer bi durum hastanede yaşadım günün değişik saatlerinde en az 8 sefer jeneratör devreye giriyordu voltajlar 160 voltun altına inince jeneratör start alıyor .bu durum karşısında bizde jeneratorü kadıralım dedik jeneratöre 1kwa regülatator koyduk beyin besleme devresini r-s-t yi regülator den besledik problem çözüldu

Jeneratör için çözüm olmuş ama, ya sistemde ki diğer cihazlar? Bence onlar 160V f-n gerilimiyle oldukça mutsuzlar.
 
Moderatör tarafında düzenlendi:

Yeni mesajlar

Forum istatistikleri

Konular
129,735
Mesajlar
929,371
Kullanıcılar
452,457
Son üye
powerotomasyon.net

Yeni konular

Geri
Üst