Fahri Bey,İniş iletkenleri,başka metal kısımlara temas ediyor ise,ölçülen topraklama direnci yanıltıcı olur.Asıl olan,bu gaye ile yapılmış olan topraklamanın uygun değerde olmasıdır.O nedenle,test klemensinden ayrılarak,sadece,yapılmış olan topraklamanın ölçülmesi gayesi ile test klemensi tesis edilir.
Temel topraklamasında galvaniz şerit kullanmıştım yıllar önce!Ben sakarya,kocaeli ve istanbul da 15-20 yıllık binalarda beton içinde kalan demirlerin ne hale geldiğini bizzat gördüm.Bakır bu pasa dayanabilir mi?Ben sanmıyorum ustam ne dersiniz?Demir-Bakır teması ,pil olayı nedeniyle istenmeyen bir durumdur.Temas ettiği yerde,oksijen alışverişi yok ise,fazla sorun ! olmaz.Paratöner topraklaması dışındaki topraklamaların,birbiri ile temas etmesi,topraklama direncini düşürme etkisi yaratır.Eşpotansiyel topraklama için,özel uygulama yaparak ! paratöner topraklaması,temel topraklama ile birleştirilir.Prensip olarak,temel topraklamada,bakır iletken kullanılmaz.
Galvanizin kullanıldığınu biliyorum ama burası dışında neredeyse herkes bakırın daha sağlıklı ama maliyetli olduğundan kullanılmadığını söylemişti. Yine kafam karıştı. Ey forum bir yeri düzeltiyorsun başka yer dağılıyor...