Ticaretle uğraşanlara muhasabeyle ilgili bir sorum var

etkga

Üye
Katılım
3 Eyl 2016
Mesajlar
292
Puanları
6
Yaş
46
arkadaşlar merhaba, kestiğimiz fatura aldığımız faturadan fazla çıkınca işletmeciler fatura kesme yoluna gidiyor, az çıkınca ise musterılerınden tanıdıklarından fatura alma yoluna gidiyor bunun sebebi ne? diyelim ki kestiğimiz fatura yani gelirimiz aylık 100bin aldığımız fatura ise 20bin olsa bunun sonucu ne oluyor ve ya tam tersi olsa yani giderimiz aldığımız fatura 20bin kestiğimiz fatura ise 100bin olsa bunun sonucu ne oluyor kdv olarak vergide borçlu /alacaklı mı oluyoruz yada dengelemezsek cezaya mı giriyoruz iki yönden değerlendirebilir misiniz? (pek bilmiyorum tecrübesizim gördüklerim üzere öğrenme amaçlı soruyorum)
 
..o kesilen faturalara naylon fatura deniyor..vergi kaçırmak için..
 
pekı hocam dıyelımkı işletmeci dengeyi sağlamadı kestiği aldığından fazla yada az çıktı bu durumlarda ne oluyor
 
Selam..
Olay biraz karışık ama bilgim dahilinde basitçe anlatmaya çalışayım.
Aldığın fatura fazla;
Misal senin dükkanın var ve dışarıya malzeme satarak iş yapıyorsun. Fiyat değil miktarsal olarak sattığın faturanın az olması normal. Kalan malzemeler depoda olarak diğer ay/yıl devreder (Zaten ilk alırken faturalı aldı isen, vergisini vermiş oluyorsun). Neticede Yıl başında aldığın malzemeleri yıl sonunda bitireceksin diye bir kaide yok.
Aldığın fatura az;
Şayet faturalı aldığın miktarları faturalı satarak iş yaptıysan gene sorun yok (neticede birbirine eşit olacak, miktarsal olarak).
Fiyat olarak az olmasının sebebi ise; aldığım 10 liralık malı kar koyarak satman ve yol, yemek, sgk harcamaları gibi (bu giderleri vergiden düşmek için kullanırsın)
Buradaki naylon kısım; alışta ya da satışta faturasız iş yapmandan kaynaklanır. Genelde vergi açığını kapamak için yapılır. Gayri resmi bir durumdur.
Bu gibi sorularınızı muhasebe yada mali işler birimindeki kişiler çok daha doğru açıklayacaktır.
İyi çalışmalar..
 
Merhaba,
Kafanızı bu işler için yormayın.Olay gayet basittir. Kasaya koyduğunuz her para için fatura kesin.Kasadan çıkan her para için de fatura alın.Yıl sonunda kar ederseniz vergisi vardır.Hayırlı kazançlar. :)
 
Şimdi şöyle bir durum var birisi dükkana geliyor diyorki bana şu kadar fatura kes, tanıdık ettik olunca kesilip kesilemeyeceği durumuna bakmak için muhasebeye durum soruluyor, o anki durumda atıyorum100bin gelir(kestiğin fatura) 80bin gider(aldığın fatura) gözüküyor bu durumda sen tanıdığına açığım var kesemem diyorsun çünkü 20bin gider daha göstermelisinki fazla vergi ödemeyesin peki 2.durumda 80bin gelir(kestiğin fatura) 100bin gider (aldığın fatura) gözüküyor ve sen burada 20bin kesip dengeleme yoluna gidiyorsun eğer bunu yapıp dengelemezsen ceza mı alıyorsun? Ne oluyor bundurumda
 
Tanıdık sadece fatura mı istiyor? Mal almadan yani. Peki bunun karşılığında sana birşey ödüuor mu? Ödemiyorsa satmadığın malın KDV ve vergisini hayrına sen mi ödüyorsun?
Böyle durumlar, KDV çıkmasın, vergi çıkmasın diye devleti dolandırmaktır maalesef.
@kudretuzuner en güzelini söylemiş.
Uygulayalım inşallah.
 
Yok çek kesecekmiş karşılığında bir yıl parça parça mal götürecek hizmet bedeli de alacakmış ,şirket benım degıl ben sordum sadece gördüklerim üzerinden işler ne düzenle yürüyor diye ama sorumun cevabını alamadım
 
Son düzenleme:
..gelir gider eşitlenecek diye bir kural yok..kar edersen vergi verirsin..etmezsen vermezsin..
 
yani bunlar kar edip gelir fazla olunca gider göstermek için fatura alıyor ki vergiden kaçsın,peki devamlı fatura alırda gider çok çok fazla olur gelir az olursa bunun cezası var mı?
 

Forum istatistikleri

Konular
129,867
Mesajlar
930,872
Kullanıcılar
452,732
Son üye
erencok

Yeni konular

Çevrimiçi üyeler

Geri
Üst