TN-S sistemde metal aksamların topraklanması?

eskici09

Üye
Öncelikle çizim için kusura bakmayın, TN-S şebeke sisteminde 5x kablo ile dağıtım panosuna gelip yine oradan 5x kablo ile bina içerisinde bulunan lokal panoya ve motora bağlantımız olsun. Binamızın etrafında saha ringi ve temel topraklaması birleştirilmiş faraday kafesi yakalama uçları olsun. Ayrıca bina içerisinde makina ekipmanların bulunduğu metal platformlar, merdivenler vs. olsun . Şimdi bu bina içerisindeki metal platformların topraklamasını normal TN-S sisteminin PE iletkeninden mi yapmalıyım yoksa , temel bina topraklaması ve saha ringinin topraklamasından mı yapmalıyım? Bu konudaki yorumlarınız değerlidir.
tn-s.jpg

Öncelikle çizim için kusura bakmayın, TN-S şebeke sisteminde 5x kablo ile dağıtım panosuna gelip yine oradan 5x kablo ile bina içerisinde bulunan lokal panoya ve motora bağlantımız olsun. Binamızın etrafında saha ringi ve temel topraklaması birleştirilmiş faraday kafesi yakalama uçları olsun. Ayrıca bina içerisinde makina ekipmanların bulunduğu metal platformlar, merdivenler vs. olsun . Şimdi bu bina içerisindeki metal platformların topraklamasını normal TN-S sisteminin PE iletkeninden mi yapmalıyım yoksa , temel bina topraklaması ve saha ringinin topraklamasından mı yapmalıyım? Bu konudaki yorumlarınız değerlidir. Ekli dosyayı görüntüle 111895

Öncelikle çizim için kusura bakmayın, TN-S şebeke sisteminde 5x kablo ile dağıtım panosuna gelip yine oradan 5x kablo ile bina içerisinde bulunan lokal panoya ve motora bağlantımız olsun. Binamızın etrafında saha ringi ve temel topraklaması birleştirilmiş faraday kafesi yakalama uçları olsun. Ayrıca bina içerisinde makina ekipmanların bulunduğu metal platformlar, merdivenler vs. olsun . Şimdi bu bina içerisindeki metal platformların topraklamasını normal TN-S sisteminin PE iletkeninden mi yapmalıyım yoksa , temel bina topraklaması ve saha ringinin topraklamasından mı yapmalıyım? Bu konudaki yorumlarınız değerlidir. Ekli dosyayı görüntüle 111895
Münferit topraklama göremeyen masum denetçi nasıl bir şey olur acaba. Sırf meraktan gidip yanlarında gezmek isterdim.TN S falan biz bilmiyoruz kardeşim. Topraklama raporu yok mu her yerin?

Münferit topraklama göremeyen masum denetçi nasıl bir şey olur acaba. Sırf meraktan gidip yanlarında gezmek isterdim.TN S falan biz bilmiyoruz kardeşim. Topraklama raporu yok mu her yerin?
Zaten gövdede sarı-yeşil kabloyu görmedikleri için böyle şeyler yaşanıyor ya! talinin talisine kadar panolar raporlu, ama TT kafasında ilerleme devam ediyor.

Sayın Çeçen'in anlatımında trafodan işletmeye gelen S (separate) iletkeni AG pano dairesine girdiğinde ilk olarak temel topraklaması filizlerinden yapılmış eş potansiyel baraya bağlanıyor. buradan AG koruma topraklaması barasına bir iletken daha çekiliyor. benim anladığım işletme içindeki temel topraklama filizleri eş potansiyel bara olarak kullanılarak metal aksamlara ve makine gövdelerine bağlanıyor. aynı bağlamda AG panosundaki -ana- eş potansiyel baradan da makine gövdelerine koruma topraklama kablosu bağlanabileceği anlaşılıyor.

PE iletkenini hala topraklama sanan arkadaşlar var galiba. :D
PE ingilizce'de POWER EARTH 'ın kısaltması olup, esasen toprakla bağlantılı olsa da burası işletme topraklaması olarak düşünülür.
PE iletkeni aynı zamanda nötr (dönüş hattı) olduğu için bu bağlantıyı ideal topraklama olarak düşünmek son derece yanlıştır.
Şemayı ele aldığımızda PE olarak belirtilen hattı NÖTR olarak düşünürsek, N iletkenini ayrı bir şekilde toprakladığımızda (işletme ve koruma topraklaması ayrı) o zaman bu sistem TN-S olacak ve tüm sorular cevaplanmış olacaktır.
TN-S sistemlerindeki topraklama SLIENT, QUIET ya da SECURE topraklaması olarak belirtilir ve PE ile karıştırılmamalıdır.
QUIET GR.png

Secure topraklaması ideal olarak bina ya da tesis panosunda yapılmalıdır. Buna karşın büyük tesislerde veya büyük bahçe veya konut gibi sistemlerde uzak mesafelerde ayrı koruma topraklama çubuğunun kullanımı da daha sağlıklı olacağı belirtilmektedir.

Sayın Çeçen'in anlatımında trafodan işletmeye gelen S (separate) iletkeni AG pano dairesine girdiğinde ilk olarak temel topraklaması filizlerinden yapılmış eş potansiyel baraya bağlanıyor. buradan AG koruma topraklaması barasına bir iletken daha çekiliyor. benim anladığım işletme içindeki temel topraklama filizleri eş potansiyel bara olarak kullanılarak metal aksamlara ve makine gövdelerine bağlanıyor. aynı bağlamda AG panosundaki -ana- eş potansiyel baradan da makine gövdelerine koruma topraklama kablosu bağlanabileceği anlaşılıyor.
evet ben de öyle anlıyorum ki zaten tesis içerisinde bir motora bir panoya pe iletkeni ile bağlı durumda, fakat ister istemez bu bina temel topraklaması ile birleşiyor, kolon bağlantıları felan..

Forum istatistikleri

Konular
129,806
Kullanıcılar
452,608
Son üye
murat620

Yeni konular

Geri