Toprak çektim ama hala elektrik çarpıyor

mertcsa

Üye
Katılım
3 Eyl 2023
Mesajlar
2
Puanları
1
Yaş
23
Merhaba, 4,5 ay da bir Bilgisayarın anakartını değiştiriyorum sorun kasaya Elektrik vermesi evimizde toprak yok sadece kendi odama toprak çektim malesef düzelmedi ne yapabilirim teşekkürler.
 
o kadar bütçem yok malesef
Bilgisayar kasanizda potansiyel bulunması sizin cihazınızdan kaynaklanan bir hata olması muhtemel . Evinizin tamamında topraklama olsa başka bir noktadan potansiyel sürüklenmesi ile olma ihtimali de vardı. Bu noktada power supply niz de ucuz etin yahnisi türünden kalitesiz bir ürün olabilir . Onu da ilk olarak değiştirmeniz gerekebilir.
 
topraklamayı güçlendir bilgisayara evden bağımsız bir hat çek kaçak akım tak derim
 
Merhaba, 4,5 ay da bir Bilgisayarın anakartını değiştiriyorum sorun kasaya Elektrik vermesi evimizde toprak yok sadece kendi odama toprak çektim malesef düzelmedi ne yapabilirim teşekkürler.
Topraklama hattını sağlıklı bir şekilde çektiğinize, toprağa düşük bir direnç oluşturduğunuza emin misiniz? Direnç ölçümü iletkenin ölçümü değil, topraklama direnci ölçümüdür. 1,5m boyu ve çapı 0,02m olan 1 adet topraklama kazığı kullandınızsa ve toprak özgül direnci 100Ω.m ise (100Ω.m epey düşük olsa da), kazığın direnci 60,55Ω çıkar, bu da yüksektir. 2m boyunda 8 adet kazık kullansanız, 4,77Ω olur. Bence toprakla direnci tahmininizden ve de olması gerekenden yüksek olabilir. Zaten kazığı gömdüğünüz yerin toprak özgül direnci de 100Ω.m üzeri de olabilir, taşlı yapısı varsa, kuru bir zeminse, vb. Kimyasal tozlarla toprak özgül direnci biraz azaltılabilir. Onun dışında parafudr kullanımı da yararlı olur da, parafudr kullanımı için de düzgün bir topraklama hattı gereklidir.

Düzgün bir topraklama direnci olan bir topraklama hattınız, buna bağlı olarak da işlevsel bir parafudrunuz yoksa, en etkin olabilecek çözüm sanırım, yukarıda da bahsedildiği gibi, UPS üzerinden bilgisayarınızı beslemek olacaktır. Ama şu da var ki, elektrik altyapınızda elektrik kalitesi sorunları varsa, bilgisayarınız gibi ileride başka hassas Elektronik cihazlarında da sorun çıkabilir. Yani, birkaç priz çıkışı olan ve de ileride bağlamanız gerekebilecek hassas elektronik cihazların güçleri toplamından biraz fazla olacak bir UPS tercihiniz iyi olur. UPS verimliliği de önemli, %80-%95 ya da %98'e kadar verimli olabilir. %90 verimliliği varsa, 90W enerji ihtiyacınız için 100W enerji tüketimine sebep olur.
 
Kimyasal tozlarla toprak özgül direnci biraz azaltılabilir.
Kimyasal yöntemeler, topraklama yönetmeliği gereği kullanımı yasaktır (madde 6-a). İlave topraklama kazıkları tek çözüm. Kazıklar arası kazık boyunun en az 2 katı olmalıdır. Yer yok ise de derin topraklayıcı kullanımı uygun olacaktır.
 
Son düzenleme:
Kimyasal yöntemeler, topraklama yönetmeliği gereği kullanımı yasaktır (madde 6-a). İlave topraklama kazıkları tek çözüm.
Peki bu tozlar ne kadar süre etkili kalıyor?
Yapıldığı söylenen topraklamanın, yönetmelik ya da standartlarla ilgisi olduğunu, herhangi bir projelendirme sürecinin olduğunu sanmamam bir tarafa, tesis için gerekli yetkile sahip biri tarafından yapıldığını da bilmemem ayrı bir tarafa, illa yönetmelik ve standartlardan bahsedecekseniz, bahsettiğiniz kısımda yazan ibare: "Toprak özdirencini düşürmek için, kimyasal maddelerin kullanılması önerilmez." Önerilmez ne zamandır yasak demek? Önerilmez denmesinin sebebi, zamanla etkinliğinin kaybolmasından. Topraktan geçen su, üzerinden geçen akım, topraktaki kimyasallarla etkileşimi, vb. sebeplerle.

Ayrıca, kazıklar arasındaki kazık boyunun 2 katı mesafenin mesela kaz ayağı bağlantıda da topraklama çubukları arasında geçerli olduğunu mu iddia ediyorsunuz? Ya da ilgili uzunluğu sağlayacak topraklama kazığı yoksa, birleşik olarak kullanılan kazıklar için de? Yoksa seri ve paralel bağlamayı mı karıştırıyorsunuz?

Bu sebeplerin ilgili yerdeki oranları ve etkileri tam bilinemeyeceği için de, etkinlik süresi değişken olarak alınabilir. Zaten periyodik ölçümler yapılır, ama genelde sanırım en az birkaç yıldan başlar, daha uzun sürelere kadar etkili de olabilir. Satıcıya da danışabilirsiniz.
 

Forum istatistikleri

Konular
129,835
Mesajlar
930,600
Kullanıcılar
452,663
Son üye
Yılmaz Çetiner

Yeni konular

Çevrimiçi üyeler

Geri
Üst