DGN FRT
Usta Üye
Sn.DGN FRT; Nötr ile toprak arasında,nötürün ideal olarak nötr barasındaki bağlantı kusurlarından dolayı 1-2 volt ac. kadar,toprağa göre bir voltaj farkı da bulunabilir,aslında işin en doğrusunda,yani idealinde,nötr-toprak arası 0 volt olarak ölçülebilmelidir.Bu ölçümle de nötr,toprak ayırımı kesinlikle de yapılamaz zaten.Benim sözünü ettiğim konu daha farklıydı.Bir pensampermetre kullanarak,zayıf yapılan toprak ve nötr arasında,fazla güç çeken bir alıcı cihaz (Örneğin yüksek güçlü elektrikli şohben,elektrikli fırın,vb.) her iki farklı hatlardan Elektrik çekerken,aralarındaki amper (Akım) farkından yola çıkılıp,şu nötr,şu da topraktır diyebilmekti aslına bakarsanız.Ama temelden topraklaması ideal ve çok iyi olan binalarda,her iki halde de ayni akımın,bu pensampermetreden okunması durumu olacaktır.Buradan da hiçbir sonuca gidilemeyecektir şeklinde,pek de olumlu ve pratik olmayan bir fikri ben dile getirmiştim.
Voltaj ölçümü hem toprak ve hem de nötr tarafında,faza göre 230 volt ac. olarak ölçüldüğünden,bu da her ikisini birbirinden ayırmak için yeterli olamaz hiçbir zaman.Fark görülse belki bir ayrım da yapılabilirdi,ama bu da çok sağlıklı olamazdı,K.A.R.'sinin kesin testine göre.Tek çare K.A.R.'nin açılması ile bunları birbirinden kesin olarak da ayırmaktır,başka bir çözüm yolu hiç görünmüyor.Çünkü asıl referans noktası betona gömülmüş ve ilk renk kodları da belirsizdir,herhangi bir kayıt altına da alınamamıştır.Kolay gelsin.
anladım binbaşı hocam saol.