Hamdiiersknn
Üye
- Katılım
- 8 Mar 2018
- Mesajlar
- 191
- Puanları
- 1
- Yaş
- 30
Bildiğiniz gibi topraklama yüklerin nötrleşmesidir. Bunu bir devre yapabilirmi ?
Topraklama olası yükleri dengelemiyomu hocam yanlışmı biliyorum ?Böyle bir devre yok bildiğim kadarı ile..topraklama toprağa iletken gömülerek yapılır..
ayrıca yüklerin nötrleşmesi diye bir tanım yok..kim uyduruyor bunları..
Negatif bir cisim topraklaniyosa (-) yükleri vererek nötrleşir, aynı şekilde pozitif bir cisim topraklanıyosa cisim (-) alarak yine nötrleşir.Böyle bir devre yok bildiğim kadarı ile..topraklama toprağa iletken gömülerek yapılır..
ayrıca yüklerin nötrleşmesi diye bir tanım yok..kim uyduruyor bunları..
Yok olan birşey yok zaten üstte belirttim. Pozitif ve negatif yükleri alıp verme olayı var burada.Nereden yok olacak bu potansiyel?
Ancak kaynağın diğer ucu ile temas
sağlanırsa öyle yok olur.
Devre; neyi,nasıl ilgili kaynak ile birleştirecek?
Mahalle dağıtım trafosu toprağına
kablosuz mu bağlanıyor bu deve ile?
Söylediğiniz şey doğru tamam da iki çeşit topraklama var. Benim bahsettiğim şey şu. Linki veriyorum..Topraklama yükleri nötrleştirmez.
Topraklamanın esası REFERANS noktası oluşturularak bu referansın başka yerlerle veya sistemlerle irtibatlanarak, buralarda da sıfır potansiyelde olduğunun varsayılması esasıdır.
Sıfır potansiyelde varsayılabilmesi için ise koşulların tekniğine uygun olarak sağlandığının bilinmesi gerekmektedir. Aksi takdirde buradaki potansiyeli asla sıfır olarak kabul edemeyiz.
Ekli dosyayı görüntüle 46335
Resimde bir referans noktasına göre potansiyel farkının ölçümlenmesi anlatılmıştır.
R-T= 1000 ohm R-M=10.000ohm olarak kabul edilirse, burdaki ölçülen potansiyel fark 9V olacaktır.
Bu potansiyel fark ister artı uçtan ölçülsün, isterse eksi uçtan ölçülsün, sonuçta burada bir potansiyel fark vardır ve bu potansiyel farklar bağlantı kutuplarına göre artı veya eksi potansiyelde olabilmektedir.
Yani ölçü aletinin bağlı olduğu V referans ucu, artı ya da eksi olabilir anlamındadır.
Her iki V referans ucunu birleştirirsek ne olacaktır...?
Ekli dosyayı görüntüle 46336
Nötr hattı olarak bilinen bu bağlantı, uygulamalarda zaten mevcuttur. Bu hattın teorik direncinin sıfır ohm olduğunu varsayarsak, ölçü aletimizde ölçmüş olduğumuz gerilimin kaynak gerilimine (10V) eşit olduğunu her halükarda göreceğiz.
R-T olarak belirlenmiş toprak direncimiz tamamen ihmal edilmiş olacaktır.
Nötrleştirme kavramının doğru açıklamasını yaparsak, bu kavramın sıfır potansiyelde veya sıfıra yakın olduğunu belirtebiliriz.
Sistem sıfır noktası (SYSTEM ZERO POINT) olarak bilinen bu uygulama teorik olarak asla sıfır olmasa da sıfır ya da sıfıra yakın olduğu uygulama devrelerinin mantığı ve tasarım doğrultusunda belirlenebilmektedir.
Günümüz Elektronik tekniğinde bu uygulama zaten yıllardır yapılmaktadır.
Bir örnek verecek olursak, toprak hattı bağlantısı olmayan bir amplifikatörün tasarımı ve iç devrelerindeki sıfır kabul edilen bağlantılarıdır.
ÖRNEK DEVRE.
Ekli dosyayı görüntüle 46338
Devre üzerinde kırmızı ile belirtilmiş bağlantılar TOPRAKLAMA işareti olarak görülse de esasen bu bağlantıların toprak hattı ile ilgisi bulunmamaktadır.
Çünkü buradaki potansiyel farklar devre tasarımına göre sıfır kabul edilmektedir.
Yanlış veya eksik bilgilendirme.Söylediğiniz şey doğru tamam da iki çeşit topraklama var. Benim bahsettiğim şey şu. Linki veriyorum..
O zaman kristal radyodaki tapraklamanın işlevi ne oluyo hocam ?Yanlış veya eksik bilgilendirme.
Statik Elektrik ile, bir gerilim kaynağında oluşturulmuş potansiyel farklarını bu şekilde anlatamazsınız.
Anlatılanlar doğru olsaydı, bi pilin eksi ucunu toprağa bağladığımız anda eksi kutuptaki elektronlar toprağa gidecek ve bir zaman zarfında pilin potansiyel farkının azalmasına sebep olacaktı.
Statik elektrik kavramı daha farklı katagorilerde incelenmekte olup, atomun dış yörüngesindeki dengesiz birikmiş veya azalmış elektronları ifade etmektedirler. Bu elektronlar dengesiz oldukları için daimi bir akma eğilimi göstermektedirler. Bu akma eğilimi de daima hareketin durağanlaşması yönünde olmaktadır.
Daha açık veya örneklerle anlatabilirsen detaylı açıklamayı yapabilirim.O zaman kristal radyodaki tapraklamanın işlevi ne oluyo hocam ?