Topraklama direnci ölçümü topraklama nasıl yapılır nedir

korkmaz_design

Electrical & Industrial Automation
Yönetici
Yönetici
Katılım
21 Ara 2006
Mesajlar
2,554
Puanları
419
Topraklama ölçümleri üzerine toplu bir çalışma ve tecrübelerin aktarımı için hazırlanan bu yazı Meslektaşlarımızın kullanımına sunulmuştur.
Toprak özdirencinin ölçülmesi:

Bu ölçme dört sonda yöntemi ile yapılmalıdır. Wenner Medotu

Wenner-Metodu.png


Y.G. TESİSLERİNDE TOPRAKLAMA DİRENÇLERİ

Y.Gerilim tesislerinde çeşitli topraklama dirençleri için tavsiye edilen değerler:

İşletme topraklaması RB < 2 ohm

Koruma topraklaması RA Koruma düzeneğine bağlı olarak

Dengelenmiş şebekelerde RA < 2 ohm

Trafo merkezlerinde, direklerde RA < 4 ohm

A.G. Ve Y.G. Bağlama tesisleri

birleştirildiğinde RA < 1 ohm

Parafudr topraklama direnci RA < 5 ohm


TOPRAKLAMA DİRENCİ ÖLÇÜMÜ


Topraklama sistemlerinde kontrol periyotları

Yönetmelik Ek-P’ye göre aşağıda verilmiştir.

Elektrik üretim, iletim, dağıtım tesisleri 2 yıl

Enerji nakil ve dağıtım hatları 5 yıl

Sanayi tesisleri ve iş merkezleri direnç değerleri 1yıl

Topraklama tesisleri ile ilgili diğer kontrollar 2 yıl

Sabit işletme elemanları 1 yıl

Yeri değişebilen işletme elemanları 6 ay

Parlayıcı, patlayıcı, tehlikeli ve zararlı maddelerle çalışılan işyerleri ile ıslak ortamlarda çalışılan işyerleri için kontrol periyotları 1 yılı aşamaz.



ÖNEMLİ NOTLAR:

-Topraklama direnci ölçümlerinde kullanılan cihazların kalibre edilmiş olması gerekir.

-Kullanılan cihazlar iyi tanınmalı pil şarjı -kablo kopuğu gibi durumlar mutlaka kontrol edilmelidir.

-Bazı cihazlarda kablolar üst üste geldiğinde oldukça farklı değerler ortaya çıkabilmektedir.Bu nedenle kablolar birbirine sarılmadan birbirini kesmeden elektrotlara ulaştırılmalıdır.

-Ölçüm anında toprağın özellikleri dikkate alınmalıdır.(yağmurlu havalarda ölçüm yapılmamalıdır)

-Ölçüm anında çıplak elle elektrotlara dokunmak tehlikelidir.

-Paratoner topraklama ölçümlerinde paratoner irtibatı kesilerek kontrol klemensinden ölçüm yapılmalıldır.Yağmurlu ve rüzgarlı havalarda ölçüm yapmak tehlikeli olabilir.

-Ölçüm yapılan yer eğer fabrika ise topraklama sistemi mutlaka araştırılacaktır.Eğer TN sistemi uygulanıyorsa çevrim empedansı – koruma iletken kesitleri projesinden kontrol edilecektir.

-Cihazların gövdelerine bağlanan koruma iletkenlerinin panolara bağlantısı 5 uçlu priz ve fiş düzeni ile yapılması sağlanmalıdır.

-Koruma iletkenlerinin (TN sistemde )mutlaka Ana panodaki (trafo çıkışı) nötr barasına bağlı olduğu kontrol edilmelidir.

-Hangi tip topraklama sistemi tasarlanırsa tasarlansın hayat akımlı (30 mA) kaçak akım koruma şalteri kullanılmalıdır.

-Ölçüm yapılırken mümkün olduğu kadar elektrikler kesilmeli ve bu şekilde ölçüm yapılmalıdır.

-Aynı binada tüm topraklamalar aynı topraklama barasına irtibatlandırılmalıdır.Aksi takdirde münferit ( her cihazı veya bilgisayarları)yapılan topraklamalarda cihaz gövdelerinde tehlikeli gerilimler oluşabilir.

-Topraklama ölçümü yapılırken uygun toprak bulunamazsa , su boruları bu amaçla kullanılabilir.(Cihaz kataloglarında bu bağlantılar mevcuttur)

-Direklerin topraklama ölçümlerinde direk ile olan irtibat sökülmemelidir.Çünki direkte bir topraklama elemanı olarak görev yapmaktadır.

alıntıdır
 
Tavsiye edebileceğiniz topraklama ölçüm cihazı var mı?

Birde kazık çakılmadan ölçüm yapan cihazlar var bunların performansları nasıldır?

İyi çalışmalar..
 
KYORITSU Topraklama direnci konusunda alaninda bir ekoldur bence...Ben analog modelini kullandim(urun kodunu hatirlamiyorum)...Eger kazik cakmaya usenmeyeceksek illa ki digital olmasina gerek yok bence...Yeni nesil megerler ise Clamp meter yani pensampermete tipinde ama fiyatini sordum Kyoritsu nunki 2000 Euro...yeterince pahali yani:)...Her yil mutlaka kalibrasyonunu TSE de yapmak lazim...Biz sartname geregi mecburen yapiyorduk ama ben buraya meslek etigi icabi diyeyim..(100 ytl civari)...
 
kyorıtsu 4200 modelini inceledim ,kazıksız çalışıyor1700 € civarında fiyatı var.Bide fluke 1630 modeli de yaklaşık aynı.

Eski sistem kazıklı modellerde toprak bağlantısını çıkarıp ölçüm yapıyordun,bu yeni modellerde bağlantı varken ölçüm yapılacak.

Ölçümde herhangi bir yanılma olabilir mi?Birde hertür topraklama bağlantısını ölçebilir mi?
 
Olcumlerdeki hata paylari +/- tolerans seklinde urun kataloglarinda yer aliyor...Ama en iyisi TSE de kalibrasyon yaptirmak...TSE size yuzde kac hata payi ile olcum yaptigini ve bu hata payinin uluslararasi standart sinirlara uygun olup olmadigini soyluyor...Her turlu sartlar altinda olcum yapar mi sorusuna gelince,kazik cakmaya musait olmayan beton zemin gibi ortamlarda,mesela dolayli olcme adi verilen bir yontem uygulaniyor...Her modelde yok bu ozellik...Dolayli olcmenin islem basamaklari ise katalogda veya cihaz ustunde cizilmis oluyor...saygilar
 
Sayın hicbirsey, bildiğim kadarı ile bahsettiğiniz beton olan yani, kazıkla ölçüm yapılamayacak yerler için firmaların çıkartmış olduğu klepsli megerler bulunmaktadır. Bu sayede kazık kullanmadan ölçüm yapmış oluyorsunuz.
 
Dogrudur sef...Bahsettiginiz Clamp tipi olcu aletiyle zahmetsizce olcebiliyorsunuz...Eger elinizdeki olcu aleti clamp tipi degil de kazikli tip ise ve zemin beton ise,bu durumda kazikli tip kullanarak dolayli olcme metodu denen metodu uygulayabiliyorsunuz...Mesela cihaz uzerindeki resimden hatirladigim kadariyla,topraga kazik cakamadigimiz durumlarda,binadaki metal bir aksami( boru vs) referans olarak aliyoruz,bir de basit bir formul kullaniyoruz.formulu de semayi da net hatirlamiyorum, arsivimden bir seyler bulursam paylasirim...saygilar
 
Bu bÖlÜmde verİlen y.g. tesİslerİnde sinir topraklama dİrenÇ deĞerlerİnİn alindiĞi kaynaĞi verebİlİrmİsİnİz?
 
Merhaba. Bu topraklama ölçümü konusunda çelişki yaşıyorum da, işin doğrusu nedir öğrenmek istiyorum. Ben toprağa çakılacak kazıkların düz bir çizgi oluşturması gerektiğini biliyordum. Yani hepsi aynı hizada olacak, topraklaması ölçülecek çubul(yeşil kablo bağlı), cihaz, Sarı kablonun kazığı, Kırmızı kablonun kazığı...hepsi de aynı hizada olmalı diye biliyordum. ama bazı yerlerde Sarı ve kırmızı arasında 90 derece açı olacak şekilde ölçüm yapılacağı veya kazıklar arası 5-10 metre mesafe olacağından bahsediliyor. hangisi doğru acaba?
 
Ölçüm yapılır iken,ölçüm çubuklarının aynı doğrultuda çakılması ve ikinci ( ortadaki ) çubu-
ğun,3. çubuk mesafesinin 0,62 katı mesafede olması gerekir.0,52 ve 0,72 katarında yapı-
lan ölçümler,0,62 katta yapılan değerlere yakın değil ise,ölçüm yönünün değiştirilerek tek-
rarlanması gerekir.
 

Yeni mesajlar

Forum istatistikleri

Konular
130,257
Mesajlar
934,844
Kullanıcılar
453,496
Son üye
anilaygnn

Yeni konular

Geri
Üst