topraklama kazığı

ysoner

Üye
Katılım
13 Eyl 2006
Mesajlar
15
Puanları
1
Yaş
40
herkese iyi akşamlar.arkadaşlar benim sorunum büyük :) 1,5 mlik iki kazığı birleştirip çakmam gerekiyor.ve işin en güzel tarafı zemin biraz taşlık.nasıl çakabilirim.ömerileriniz nelerdir?
 
Sorun nedir tam olarak?
Sorun topraklama kazıklarını yere çakmak ise kırıcı kullanacaksın... Bu yol yapımında kullanılanlardan...
Sorun direncin azalmaması ise GEM tozu kullan...
 
sorun kazıkları yere çakmakta.1,5m lik iki çubuk birleştirildiği için ek yerinden yarılıyor.uzun matkap ucu aramaya başladım bende yaklaşık 3 m lik :Dyardımcı olabılırsen sevınırım
 
Anladığım kadarı ile iki kazığı uç uca ekliyorsunuz fakat neden böyle yptığınızı anlayamadım.3 metrelik kazık halıyle çakmayla girmez.topraklamam iyi olsun diyorsanız iki kazığı aralarında 5-6 metre aralıklarla çakabilirsiniz.
 
Öncelikle kolay gelsin.Zemin taşlık ise boşuna hiç uğraşma çünkü sağlıklı bir topraklama olmayacaktır.Bunun yerine toprak bir zemin bulman gerekir bu belki kablonu biraz uzatabilir ama sağlıklı bir topraklama olacaktır ve ayrıca sağlıklı bir topraklama için 1,5-2 mt. aralıklarla ve köşebent topraklama çubuğuyla üçgen bağlantı yaparsan sağlıklı bir topraklama elde etmiş olursun.
 
Arkadaşım kazıgı bir boru yardımı ile çakarsan yamulma olmaz rahat çaka bilirsin.toprak direnci içinde kömür tozu kulanmanda fayda var.
 
Sn.ysoner,bazı sistemlerin ,uygulama talimatlarında sizin bahsettiğiniz şekilde iki çubuğun eklenerek derin topraklayıcı yapılmasından bahsedilir.Bunu istisnalar haricinde kimse uygulamaz.oonurr arkadaşın yazdığı gibi iki çubuk uygun aralıklarla çakılır.Birde ülkemizde1,5 mt. veya 2 mt.topraklama elektrotları acaba gerçekten dik çakılarak kullanılıyormudur?Kimi yan yatırıyor kimi çapraz.Kimi kepçe ile çukur açıp atıyor içine,kimide sondaj makinası ile delik açtırıyor.Benim görüşüme göre topraklamalar yönetmeliğinde tavsiye edilen köşebentin uygulama realiteleri açısından handikapları var.Eskiden levha kullanılırdı onuda birkarış mesafeye yan yatıranlar oluyordu,şimdi ise köşebenti birkarış mesafeye yan yatıranlar çok oluyor.Demekki yönetmelik top gibi küp gibi hacmi olan bir topraklama istese kimse yan yatıramıyacak.Ciddi olarak şunu öneriyorum kazıkların, ya delik deldirilerek yada karayollarına trafik levhası takanların, hidrolik çakma düzenekleri gibi düzenekler ile çakılması zorunlu olmalıdır.
 
1,5+1,5 iki adet topraklama çubuğunu birleştirdiğimizde, zemine çakarken birleştirilen kısımdan gevşemeler meydana gelmekte. Bizim yaptığımız birkaç uygulamada bunu yaşadık. Kopmresörlü matkap ile yere 2 metre derinliğinde delikler açıldı. Toplam 3 metre olan çubukları bu çukura yerleştirip, kalan 1 metrelik kısımları çaktık. Bu 1 metrelik kısımlarda bile biraz taşlık denk geldiğinde çubuklar çakılırken meydana gelen titremeler sonucu, bağlantı yerlerinde gevşemeler olmuştu.

Sn. tknsyn, hidrolik çakma düzeneği güzel çözüm. Ama topraklama çubuğunu dik çakmaktan üşenen insan, bunu nasıl yapabilir ki?
 
Derin topraklayıcı yapılmak istenildiğinde,en geçerli çözüm,boru topraklayıcılar olmaktadır.
Borunun ucuna,sivri kılavuz konması ve çakma işleminden önce 1-2 metrelik kısmın kazıl-
ması halinde,borunun çakılması daha kolay olur.Burada dikkat edilmesi gereken en önemli
nokta,boru çevresinde,borunun mekanik mukavemetini etkilemeyecek şekilde delikler delin-
mesidir.Çakma işleminin yapıldığı uçta ise,çakma esnasında bozulmanın önlenmesi için,çak-
ma takozu yerleştirilmelidir.Topraklama alanının dar olması veya toprak kalitesinin kötü
olduğu yerlerde, bu metod,daha uygun sonuçlar vermektedir.Bu uygulamada da,çubuklar
arasındaki mesafenin,2 X L olmasına ( asgari ) dikkat etmek gerekir.
 
bahsettiğin kadar taşlık bir zemine topraklama kazığı çakmanın sonucunda sağlıklı bir topraklama elde edebileceğini sanmıyorum. düşük bir topraklama direnci için şu şartlara uymanda fayda var;
Islak bataklık zemin.
Kil, balçıklı toprak, sürülebilir toprak, killi toprak, az miktarda kum ile karışık killi toprak veya balçık.
Değişik oranlarda kum ile karışık kil veya balçık
Rutubetli ve ıslak kum.
Kuru kum, çakıllı tebeşir, kireçtaşı,
Granit ve çok taşlı zeminler ve genç kayaların zemine çok yakın olduğu alanlardan kaçınılmalıdır.
 

Forum istatistikleri

Konular
129,735
Mesajlar
929,371
Kullanıcılar
452,457
Son üye
powerotomasyon.net

Yeni konular

Geri
Üst