@Mr_YAMYAM Suan icin sistemi sorunsuz kurdum. Gayet hizli ve güzel calisiyor. Dedigin gibi hic bir guncelleme yapmadim. Kurulum bitti ve ardindan bir kez restart istedi ve attim. herz ayarini 240'a aldim ve suan icin herz ile alakali sorun yok fare akici.
Simdi video izleme tarzinda islere kalkisayimi yoksa oncesinde yapmam gereken bir hamle bir adim var mi ?
Ekran karti yatiyo
Pc uefi ve direk rufus ile hazirladim. Yukarida bahsettigim formatta. Ilk defada yedi ve sorunsuz kurdu. Ilk asamada 4 secenek sundu. Ilk ikisi beni ilgilendirdi. Direk 64 bir linux falanca versiyonu kur vardi ve hemen altinda da ( compation ) tarzinda bir versiyon daha vardi. Ben direk duz mantik secim yaptim kurdum. Suan attigim ekrandayim..
Suan bu metni cepten yazarken karsima attigim bu resim cikti bunun uzerinden islem yapayimmi ?
Son attigim, 4. Resime ne yapacagim birlesti resimler de .. ?
Şimdi sadece video seyret dangıl dungul müzik dinle. İnternete gir. dolaş.
Web tarayıcın güncel olmayabilir. Sorun olmaz. Linux veri tabanından chromium'u (chrome) indirip kullanabilirsin. Firefox'u da kullanabilirsin.
Birkaç gün kullandıktan sonra PC nin durumuna bak.
Eğer win10 u da kurduysan orayı da aynı şekilde kullanabilirsin. Ancak windows için öncelikli olarak...
1- Anakart sürücülerini kur.
2-Avast antivirüs ve spybot-sd yi kur.
Windows'u da aynı şekilde kullan.
Bir hafta kadar kullandığında sorun olmazsa ekran kartını takacağız.
NOT:
Genel test kullanımında zaman zaman buradan soru sorabilir, merak ettiğin şeylerle ilgili bilgi alabilirsin.
Önemli olan PC'nin stabilitesidir.
BİR NOT DAHA: (Linux güncelleme kuralı)
Linuxta her güncelleme ayrı ayrı seçilebilir. Versiyon ve işlevleri görülebilir. Eğer ne yaptığını biliyorsan hangisini seçeceğini de bilebilirsin.
Senin linux sürümün benimkisi ile aynı olmasa da böyle bir açıklama görmen lazımdır.
Linuxta güncellemeler farklı katagorilerde incelenir.
Güvenlik güncellemeleri ilk sıradadır.
Yazılım güncellemeleri.
Benim resimde olduğu gibi firefox güncellemesi yazılım güncellemesidir. Firefox51. sürümünden sonra java desteğini çektiği için ben üst sürümlere güncellemedim. Bunun dışında tüm güvenlik güncellemelerini manual olarak tek tek güncelledim. Benim linux artık eski olduğu için güvenlik güncellemesi yayınlanmıyor.
Çekirdek güncellemeleri.
Sistemin donanımına göre linux çekirdeği güncellemesidir. Acemi kullanıcılar için önerilmez. Sistem kararsızlığına yol açabilir, sistemi kullanılmaz hale bile getirebilir.
Güncelleme bilgi birikimi ve tecrübe gerektirdiği için şimdilik hiçbir güncelleme yapmanı önermedim.
Aslında senin tek yapman gereken şey kodeklerin indirilmesidir.
Kodekler başlıca video ve ses üzerinedir. Bu sebeple video veya ses ile ilgilenirken sorun olursa hangi kodeklerin kurulacağı konusunda sistem seni yönlendirecektir.