Trafo Nötr Direnci

Nötr direnci ile trafo gücünün alakası yoktur. 50MW yada 100 MW da faz toprak kısadevre akımı aynı olur. Direnci yüksek seçmek işletmede sorunlar oluşturur. Direnç yüksekse anlıkta olsa kısadevre anında direnç öncesinde yüksek gerilim oluşacaktır. Genelde 20 ohm kullanılır.

Yanlış bilgi olmuş sanırım.

hüseyin,

iki ayrı trafo eğer aynı barayı besliyorsa, ortak nötr direnç üzerinden topraklanmalıdır. diğer türlü dirençler paralel olacağından direnç değeri ikiye bölünecek, sınırlanan toprak arıza akımı 2 katına çıkacaktır.

Hocam ben birden fazla trafo fideri olan tesislerde her trafonun ayrı ayrı dirençler üzerinden topraklandığına şahit oldum.
 
Eskiden nötr direnci iki trafo için ortak kullanılmaktaydı. Ancak bu durum bazı kazalara sebep oldugundan dolayı ve çalışma bitiminde nötr direncinin ayırıcısının kapatılmaması gibi durumlar ortaya cıktıgından dolayı iptal edilmiş ve her güç trafosu kendi nötr direnci üzerinden yıldız noktası topraklanmıştır.
 
dogrudur Fahri Bey , yeni tesis edilen tüm trafolarda tek tip standartlasmaya gidildiginden dolayı 20OHm tercih edilmiştir.
 
Yanlış bilgi olmuş sanırım.

Neresi yanlış usta
Eğer uk hesabından 50 MVA ve 100 MVA trafolardan aynı akım geçmez sonucuna göre yanlış olarak değerlendirmişseniz, bu akımları ölçmenin bir yolu olmadığından, ve her arızanın kendi özelliğine göre akım geçeceğinden, güç trafolarının yetersiz kalıp değişmesi gerekebileceğinden vs. 20 ohm standartı getirildi şimdilik. Ayrıca yüksek değerli dirençlerde faz-toprak kısa devrelerinde direnç öncesi yüksek gerilim oluşacağından ve bu gerilim altında kalanlara zarar verebileceği, akımı aşırı sınırlamanın sakıncalı olduğu düşünüldüğünden vs. 20 ohm da karar kılınmış ve uygulamasıda bu şekilde yapılmaktadır.
 
Son düzenleme:
sa ben aranıza yenı katıldım adım samet enerjı bölümü 2. sınıf da okuyorum konu acma panelını bulamadım o yuzden buraya yazıyorum doğru akım makınelerınde moment ve gerilim hesabı hakkında bi slayt yapmam lazım yardımcı olabılecek olanlar mesaj yazarsa sevınırım.teşekkürler.
 
Önceden 60 ve 30 ohm'luk dirençler kullanılıyordu. Yeni yönetmelikte bunu 20 ohm'a çektiler. Akım trafosu ani açmaları belirlenen maksimum arıza akımının 1.2 katı, gerilimdeyse 1.1 katı baz alınır. Eğer siz 60 ohm'luk direnç seçerseniz (diğer yorumlarda arkadaşlar hesaplamaları yapmışlar) 335A gibi akım olur. Bunun 1.2 katı 402 A olur ki bu da trafoyu ani açmaya götürür. Bu istenen bir şey değildir. Diğer koruma elemanlarını beklemeden ani açmaya gitmek sistemi gereksiz yere enerjisiz bırakmakdır. Peki ne yapmalıyız? Nötr hattı direncini 20 ohm yaparsak yaklaşık 1000A ( (34500/kök(3) )/20 ) F-T arıza akımı elde edilir. Bunun 1.2 katı 1200 A yapar. Böylelikle 400 küsürlerde ani açmaya giden trafo kesicileri 1200 A'de sistemi ani olarak devre dışı bırakır. Hem sistem diğer koruma elemanlarının cevabını beklemek için bir arıza akımı oluşturulmuş olur hemde sistem gereksiz yere ani açmaya gitmez. Kısacası sistemin 60 ohm'lardan 20 ohm'lara düşmesinin temel sebebi sistemdeki ani açmaların önüne geçmek ve ilk önce arızaya yakın tarafın kendini korumaya almasını beklemek.
NOT: Arıza oluştuğunda anında her taraftan hissedilir. Röleler zaman ayarlı olduğundan herkes kendi sırasını bekler. Eğer arıza akımı çok büyükse ani açma olur ve bütün sistem enerjisiz kalır. Bu yüzden nötr hattından verilen sinyalle açma yapılması pek istenmez. Çünkü trafo servis dışı kalır. Evet oluşan arıza akımı trafo sargıları izolasyonunu bozmaması için direnç koyulması ön görülmüştür.
(Q=İ2 x R x t) formülüne göre trafo sargıları ısınır ve zamanla bozulur. Akım ne kadar büyükse o kadar erken bozulma olur. O zaman yaptığımız işleme ters düşüyor gibi durabilir çünkü 300A olan arıza akımını 1000A'e çıkardık. Artık trafolar 20'ohmluk dirençlere göre kısacası yeni yönetmeliğe göre izolasyon değerleri seçilerek alınır. Yanlışım varsa düzeltiniz. Teşekkür ederim.
 

Forum istatistikleri

Konular
129,867
Mesajlar
930,872
Kullanıcılar
452,732
Son üye
erencok

Yeni konular

Geri
Üst