trafo noturu faz olmuş

vala sargıları yanan trafo nasıl çalışmaya devam ediyo?merak ettim doğrusu?

Sayın kardeşim bildiğimiz 3 fazlı trafolarda , her bobin bir trafodur , ve 3 tane trafonun değişik bağlantı gurplarıyla , birlikte çalısmasından 3 fazlı trafo meydana gelir .Yani 3 fazdan 1 i yanarsa 2 trafon devrede kalabilir sağlıklı bir olaymı hayır ama bu mümkündür eger istersen 3 fazlı trafoları tek fazlı olarakda çalıstırabilirsin pratikte ve teorikte mümkündür.
 
Sn "hicbirsey" bu arıza ile ilgili yorumunuzu doğru bulmadım. çünkü trafoda bir faz çalışmıyor denmiş. yapılacak ilk şey çevirme oranı testi eğer bu testten geçerse meger testi bilgi verebilir ama çevirme oranı testinde belli olabilir yanıp yanmadığı. ama siz çalıştırmaya devam etmesini söylüyorsunuz bu çok tehlikeli

Sayın emir bey , dediğiniz gibi cevirme oranının yapılması gerekir . Fakat siz fabrika ortamında oldugunuz için ttr herzaman sizin elinizin altındadır .Kolayca ulasabilirsiniz fakat dısarda ttr cihazı yoksa bunun en kolay yolu .Basit bir ölçü aletiyle avo metreyle primer dirençlerini ölçmektir . Burda dikkat edilmesi gereken husus dirençlerin dengeli olmasıdır bunu en basit bir elektrikçi bile kolaylıkla yapabilir . sekonder direnclerini ölçemezsiniz , Zaten dağıtım trafolarında sekonder kolay kolay arızalanmaz bunun nedenini siz daha iyi bilirsiniz radyal ve aksiyal kuvvetler .
 
Sayın kardeşim bildiğimiz 3 fazlı trafolarda , her bobin bir trafodur , ve 3 tane trafonun değişik bağlantı gurplarıyla , birlikte çalısmasından 3 fazlı trafo meydana gelir .Yani 3 fazdan 1 i yanarsa 2 trafon devrede kalabilir sağlıklı bir olaymı hayır ama bu mümkündür eger istersen 3 fazlı trafoları tek fazlı olarakda çalıstırabilirsin pratikte ve teorikte mümkündür.

syn mehmet_ist; trafonun yıldız noktasının kayması olayı hakkında bilgilerinizi aktarır mısınız? bu konuda da yanlış bilgi ve yorumların olduğunu düşünüyorum. Trafolar ilgi alanınıza girdiğinden cevaplayabileceğinizi düşünüyorum.

saygılar...
 
Yıldız kayması hakkında yazılan güzel makaleler var . Mesela güç trafolarında yıldız noktasına nötr dirençi konulur .Suan kendi bildiklerimi yazmaktansa okuduğum makaleleri yayınlalamk isterim . Bunuda ancak yarın yapabilirim kusura bakmazsanız.Suan kullandığım bilgisayarımda pek bişey yok hepsi harici diskimde oda yanımda değil .Kaynak olarak emo nun yayınlarına bakabilirsiniz ordada güzel bilgiler mevcut.
 
alakası yok og sigortanın birisi atıksa eger o faza ait abonelerde enerji kesintisi yasanır üc fazlı makinalar calısmaz notürde sadece dengesiz yüklerden dolayı biraz akım ceker yük dengelemesi yapıldıgında nötr de Elektrik falan kalmazzzz
 
fazın biri gelmiyor demiş arkadas bu konu baskada ayı arızayı bende yaşadım çok katlı bir binadan arıza haberi geldi gittim,iç tesisatçı çağırmışlardı, tesisatçı arkadaş bana direkten nötr kesmiştir dedi bende sanmıyorum dedim gittim trafo panosuna baktım nötr de Elektrik var.normalde trafo topraklamasıda nötr barasına bağlıydı dedim onu ayırıp deneyeyim ayırdım düzelmedi.muhtemelen abonelerden gelen bir arızadır düşüncesi ağır bastı,ve nihayet öylede oldu.arızanın geldiği aboneyi iptal ettikten sonra nört deki elektrikte normale döndü
 
3 fazdan herhangi biri dengesiz yüklenir,veya diğer bir ifadeyle, 3 faz nötr hattına dengesiz olarak yüklenirse,nötr hattında faz kaçağı görülür.Bu konu MEGEP dökümanlarında "evlerde ve sanayideki topraklama" konusunda geniş olarak anlatılmakta,dengesiz faz yüklenilmesinde nötr hattında doğan faz durumuna özellikle dikkat edilmesi gerektiğine işaret edilmektedir.Bu konu forumda daha önce, dalgıç pompaya gelen nötr ve toprak hatlarının birleştirilip tek hat şeklinde getirilmesiyle,ıslak ortamda motor gövdesinden çarpıldıklarını söyleyen elektrikçiler tarafından da dile getirilerek belirtilmişti.Nötr ve toprak hattını ayrı ayrı taşıyıp da getirdiklerinde,çarpılma olayının kalktığını kendileri açıkça beyan etmişlerdir.Çünkü ıslak zeminde dalgıç pompanın nötr hattında oluşan bir faz kaçağı, ayrı olarak çekilen toprak hattıyla sıfırlanmıştı.

Buradaki trafo olayında da bir benzeri yaşanmış ya sargılarda yanarak olan bir izolasyon kaçağından veya trafonun nötr barasındaki mekaniksel bir bağlantı gevşemesinden,gelen faz uçlarından herhangi birindeki temas zayıflığı nedeniyle,bu noktada oluşan yüksek direnç etkisiyle de bir faz(Kaçak yük) kaçağı oluşabilmiştir.

Topraklama konusunu baştan sona okursanız,zaten ideal olan işlemin ayrı(Müstakil) hatla çekilmiş bir toprak hattının asıl amacının bu türden oluşabilecek faz kaçağı yüklerini bertaraf edip gidermek olduğunu rahatlıkla görebilirsiniz.Her şeyin nizami yani olması gerektiği gibi en iyisini yapabilmemiz,elektriğin şakası olmadığına göre,özellikle topraklama konusu bilhassa kritik yerlerde ve uygulamalarda çok daha fazla hayati önem taşımaktadır.Kolay gelsin.
 

Forum istatistikleri

Konular
129,867
Mesajlar
930,872
Kullanıcılar
452,732
Son üye
erencok

Yeni konular

Geri
Üst