trafoda verim nasıl hesaplanır ?

thsn

Üye
Katılım
29 Eyl 2006
Mesajlar
115
Puanları
1
Yaş
39
Arkadaşlar fabrikadaki ototrafo ve trafonun bağlantısı ve fazlarda ki akım ve gerilim bilgileri şekilde ki gibidir. Trafonun çıkışında ki fazlar ark ocağının içinde elektrotlara bağlı bir şekilde üçgen bir devre oluşturularak ark oluşturulmaktadır. Benim öğrenmek istediğim ototrafonun primerinde ki akım ve gerilim bilgileri enerji analizörüne bağlanmıştır ve enerji analizöründen cosq değeri okunmaktadır bu cosq değeri nedir ? acaba bu cosq değeri ile trafonun seconderinde ki cosq değeri ile aynı mıdır? Trafonun seconderinde ki yani ocağın içinde ki verimi bulmam için hangi akım ve gerilim bilgilerini okumam gerekmektedir ?

f08l9.png
 
Elektrik tesisatlarında seçilecek kablo kesiti genellikle kullanılacak güce göre çekilecek akımın hesaplanması ile belirlenmelidir.
İyi bir topraklama değeri sıfıra ohm'a yakın olan değerdir. Fakat her işte olduğu topraklamadada maliyetler önemli, onun için iyi bir topraklama değeri izin verilen değerler içinde olandır.
Analizörün okuduğu cosq değeri, sistemin tamamından anlık okunan değerdir.
Sekonderde cosq değerini ölçersen aynı değeri göremezsin, çünkü sisteminin yapısı itibari ile esas olan değer, primer öncesi ölçülen değerdir.
Sekonderdeki verim derken neyi kastettiğinizi anlayamadım.
 
cosq= P/S den gidersek ve enerji analizöründen okuduğum p değeri ile trafonun seconderinden okuduğum akım ve gerilim ile hesapladığım S değerinin birbirine bölümünde elde edilen cosq bana hangi sonucu vermektedir. Bize söylenen bu tarz sistemlerde ocağın cosq'sinin 0,80 civarında tutulması gerektiğidir. Benim düşündüğüm enerji analizöründen okuduğum değer trafonun cosq'si olduğu ve hesaplama yoluyla yani P/S ile bulduğum ise ocağın cosq'si dir. Sizin biyerde mantık hatası mı yapıyorum ?
 
Görünür gücü bulabilmeniz için reaktif gücü bulmanız lazım. Reaktif gücü ise enerji analizöründen okuduğunuz cosq ve hedef cosq ile bulmanız daha sağlıklı olacaktır.
 

Forum istatistikleri

Konular
128,986
Mesajlar
922,308
Kullanıcılar
451,189
Son üye
Mustafa 366145

Yeni konular

Çevrimiçi üyeler

Geri
Üst