kiyoshi.sugomi
Üye
İkamet ettiğim ve kiracısı olduğum apartman dairesinde halen iskan alınmadığı için inşaat elektrik hattı üzerinden 1 tek trafo ile 3 apartman (28 daire) beslendiği için kış mevsiminde trafo patladı. Birçok elektronik anakartı olan ev aletleri ve cihazlar arızalandı. Dairede sadece mutfaktaki kombi arızalandı. Komşuların ve diğer iki apartmanda yaşayanların da birçok ev elektronik cihazı bozuldu, yan apartmanın asansör panosu patladı. Ben de bir daha böyle birşey gerçekleşirse dairelerdeki ev tipi cihazlarımız arızalanmasın diye araştırma yaptım. Parafudrların trafo patlaması anında gelen yüksek voltajlara karşı sigortayı veya kaçak akım rölesini keserek sistemi koruduğunu gördüm. Bu cihazların pahalı olduğunu öğrendim.
Bu yüzden tek kullanımlık koruma sağlayacak bir sistem düşündüm. (Bu fikre trinnbox yazısında kapıldım:
https://www.kontrolkalemi.com/forum/konu/trimbox.101918/post-676809)
Acaba iki adet varistör alsam, kaçak akım rölesine paralel şekilde; varistörün birini faz-toprak arasına; diğerini de nötr-toprak arasına bağlasam çalışır mı? Yüksek voltaj geldiğinde varistörler akımı keserek veya patlayarak cihazları koruyabilir mi?
Yoksa her bir sigortaya, ikişer adet varistörü, anlattığım şekilde, paralel olarak bağlamam mı gerekir?
Seçeceğim varistör kaç volt, kaç amperlik vs bir varistör olmalı? 250 Voltluk mu, 227 Voltluk mu kullanmalıyım? Modeli konusunda yardımcı olur musunuz?
Dairelerdeki cihazları korumak için başka bir çözüm var mı?
Bu yüzden tek kullanımlık koruma sağlayacak bir sistem düşündüm. (Bu fikre trinnbox yazısında kapıldım:
https://www.kontrolkalemi.com/forum/konu/trimbox.101918/post-676809)
Acaba iki adet varistör alsam, kaçak akım rölesine paralel şekilde; varistörün birini faz-toprak arasına; diğerini de nötr-toprak arasına bağlasam çalışır mı? Yüksek voltaj geldiğinde varistörler akımı keserek veya patlayarak cihazları koruyabilir mi?
Yoksa her bir sigortaya, ikişer adet varistörü, anlattığım şekilde, paralel olarak bağlamam mı gerekir?
Seçeceğim varistör kaç volt, kaç amperlik vs bir varistör olmalı? 250 Voltluk mu, 227 Voltluk mu kullanmalıyım? Modeli konusunda yardımcı olur musunuz?
Dairelerdeki cihazları korumak için başka bir çözüm var mı?