kocamanusta
Profesyonel Üye
- Katılım
- 14 Nis 2009
- Mesajlar
- 2,996
- Puanları
- 1,231
konuyla alakası şu eğer herkesin methettiği gibi transfer panosunu 4 kutuplu kullanırsan jeneratöründe yıldız noktasına da sağlam bir işletme topraklaması yapman lazım ... olmaz olmaz ama günün birinde bir faz toprağa temas ederse o zaman ne oluru anlatmaya çalıştım ... aslında nötrün olmadığını orasının yıldız noktası olduğunu ne zamanki oraya sağlam bir topraklama yapıp akımın toprağa akmasını sağladığında nötr olduğunu vurgulamaya çalıştım .. jeneratörün şalterini 4 kutuplu yapmanın
aslında yıldız noktası olmayan trafoyu devreye almakla aynı şey olduğunu anlatmaya çalıştım
trafonun yıldız noktasını topraklamazsanız fazın birinin kayıp yıldız noktasına kadar gelebileceğini yıldız noktasında çok yüksek gerilimler oluşabileceğini kadar bir gerilim oluşabileceğini monofaze cihazların sınırını bilmiyorum o anki dirence bağlı olarak yüksek gerilime maruz kalacağını 3 fazlı cihazlarında fazının birinin olmayacağını anlatmaya çalıştım ama anlatamadım .demek ki
demek ki okumak ile anlamak arasında ve bilmek ile anlatmak arasında dünya fark varmış . demek ki Türkçe önemli imiş demek ki bende o yokmuş .
estağfurullah, kendinize haksızlık etmeyin anlamama direkt benden kaynaklıyor olabilir. salterin 3 kutuplu yada 4 kutuplu seciminden daha çok nötr, işletme topraklaması ve faz kayması ile yazdıklarınız dikkatimi çekti. önceden de başka bi konuda benzer görüşleri küçük farklılıklarla dile getirdiğinizi hatırlıyorum. çok uzatmadan kendi fikrimi ifade edeyim:
- öncelikle enerji aldiğımız sebeke, transformator veya jeneratorun topraklama tipi yapılacak bütün işlere zemin teşkil edeceğini bilmemiz gerekiyor. (yoksa konuştuğumuz mevzular çok dallanıyor budaklanıyor)
- OG/AG bi trafo ister boşta isterse de dengeli bi yukte olsun sekonder yıldız noktası ile fazlar arası 220V, fazlar arası 380V olacaktır. yani yıldız noktasının potansiyeli sıfırdır. toprağı referans alıp sıfır kabul ettikten sonra sekonderin yıldız noktası ile birleştirildiğinde o meşhur nötr dünyaya gelmiş oluyor. (yormayacaksa şu konuyu okumanızı rica ediyorum)
- topraklama tipi bilinen bi sistemde her türlü çalışma ve arıza senaryosu yazılıp beyin fırtınası yapılabilir. fakat bunu dikkate almadan trafonun sekonder yıldız noktasını boşa çıkarıp çıkış fazlarından birini topraklayarak nötr oluşmaz buna da nötr denmez. bunu önceki mesajımda çizimle açıklamaya çalıştım.