Tristör ile Frekans kontrolü

mustafa304

Üye
Katılım
3 Şub 2009
Mesajlar
28
Puanları
1
Arkadaşlar 3.7 KW 3 faz 1400 d/d asenkron motorlu bir torna tezgahımız var.Bu torna tezgahının verimli çalışabilmesi için devrinin hassas olarak yapılması gerekmektedir.Fakat bizde bulunan kademeler 100 d/d -300 d/d -750 d/d-1400 d/d. Biz bunu istediğimiz devirde çalıştırmak istiyoruz.Bunu nasıl yapabiliriz? Bir arkadaş tristörler yardımıyla yapılabilir dedi.Eğer yapılabiliyorsa nasıl yapılıyor yardımcı olursanız sevinirim.Şimdiden teşekkürler.
 
Zaman rölesi bir diğer ifade ile zaman saati adı verilen sistem süresi belli olan bir aralıkta araya girmesi veya çıkması amaçlanan elektrik sisteminin kontrol edilmesinde kullanılmak için tasarlanmıştır.
İyi bir topraklama değeri sıfıra ohm'a yakın olan değerdir. Fakat her işte olduğu topraklamadada maliyetler önemli, onun için iyi bir topraklama değeri izin verilen değerler içinde olandır.
tristör yardımıyla yapabileceğiniz kısmen doğrudur.Sanırım sürücülerde tristörden çok IGBT denilen transistörlerden kullanılıyor.
Bunu yapabilmek için motorunuzun frekansını değişirmeniz ve hassas ayar için,değiştirilebilir yapmanız lazım.Fakat bu çok karmaşık bir işlemdir.Ben sözde elektronik okudum fakat ben yapamam mesela. Bununla ilgili teknik bilgi almak için,forumumuzda frekans konvertörü ile ilgili konuları araştırabilirsiniz.
Sizin için önerebileceğim tek şey, motor sürücüsü almanızdır.Motor sürücüsü ile istediğiniz devirde ayar yapabilirsiniz.
tabii tornanızın mekanik aksamı izin verdiği sürece.
 
Motor sürücüsünü düşündük fakat bende elektrik-elektronik okuduğum için elimden gelirse kendim yapmayı düşünüyordum.
Bana verilen bilgi tristörlere uygulanan gate voltajını değiştirerek frekansı değiştirebilirmişim.Bu bilgi doğru mudur? Tristörlerin çalışma prensibini, hiç kullanmadığım için tam olarak bilmiyorum.
 
Arkadaşlar 3.7 KW 3 faz 1400 d/d asenkron motorlu bir torna tezgahımız var.Bu torna tezgahının verimli çalışabilmesi için devrinin hassas olarak yapılması gerekmektedir.Fakat bizde bulunan kademeler 100 d/d -300 d/d -750 d/d-1400 d/d. Biz bunu istediğimiz devirde çalıştırmak istiyoruz.Bunu nasıl yapabiliriz? Bir arkadaş tristörler yardımıyla yapılabilir dedi.Eğer yapılabiliyorsa nasıl yapılıyor yardımcı olursanız sevinirim.Şimdiden teşekkürler.


çok basit , motora bir tane motor sürücüsü bağlayacaksın o kadar
 
Bir üstteki cevaba bakarsanız motor sürücüsünü düşündüğümüzü göreceksiniz.Motor sürücüsü bağlamadan nasıl çözebiliriz onun cevabını arıyorum.
 
AC devrelerde tristörü ancak frekans kıyıcı olarak kullanabilirsin. YaniTristörün anodundaki alternansı 0 ila 180° aralığında kontrol edebilirsin. Bu şekilde frekansı değiştirmiş olmuyorsun. Frekansı değiştirmen için IGBT kullanabilirsin.
 
Anladığım kadarıyla size önerilen tristörlü devre dimmer devresi.Fakat dimmer devresi ile asenkron motorun devrini ayarlayamazsın.Frekansı değiştiren devreler bağağı karışıktır.
 
Bir üstteki cevaba bakarsanız motor sürücüsünü düşündüğümüzü göreceksiniz.Motor sürücüsü bağlamadan nasıl çözebiliriz onun cevabını arıyorum.

elektrik elektronik okuduysanız o zaman daha teknik anlatmaya çalışayım.
Tristörün anot ,katot ve gate uçları vardır.Dc gerilimde çalıştığında,gate ucuna bir tetikleme gerilimi verdiğinizde,anot katot arası kısadevre olur( aslında tam olarak kısadevre değil tabii,bir miktar direnç oluyor,yani anahtarlıyor manasında kısadevre dedim).Ac de kullandığınızda ise,alternans sıfıra geldiğinde,bu anahtarlama son buluyor.Çünkü tristörü iletimden çıkarmanın şartlarından birisi de,anot ya da katot gerilimini kesmektir.Ki alternans sıfıra geldiğinde,bu gerçekleşmiş oluyor.
Tristörün gate ine verdiğiniz gerilimle oynayarak,alternansları kırparsınız.Yani alternansın belli bölgelerinde,elektriği geçirir,belli bölgelerinde geçirmezsiniz ve bu kesinlikle frekansı değiştirmek anlamına gelmez.Bir bakıma ortalama gerilimi değiştirirsiniz.Bu da asenkron motorun devir sayısını değiştiren şartlardan birisi değil.
Motor sürücülerinde,ya da frekans konvertörlerinde, ve hatta temel çalışma prensibi aynı olan SMPS ( yani switching mode power supply) lerde ve yine çalışma mantığı çok benzeyen ,UPS lerde durum farklıdır.
Bu cihazlarda,ac gerilim önce trafo ile düşürülür.Sonra doğrultulur.daha sonra
anahtarlama elemanı ile( ilk mesajımda belirttiğim gibi ,şimdi tristörden ziyade IGBT kullanılıyor ama,tristörle de yapılıyor) bu küçük gerilim,istediğimiz gibi anahtarlanarak,ferrit nüveli bir trafo ile tekrar yükseltiliyor.Ferrit nüveli kullanılma sebebi de,yüksek frekanslarda işlem yapmamış.Tristörü ne kadar tetikleyeceğimizi de,piyasada bulunan, PWM (puls with modulation) entergereleri ile belirliyoruz.Yani anahtarlama için gerekli puls leri bu entegre ile veriyoruz.Sonuç olarak,öyle bir anahtarlama yapıyoruz ki,pulslerin,ortalaması alındığında,sinüsoidale benzer bir karakter elde ediyoruz.(yapıyoruz ediyoruz diyorum ama,ben hiç yapmadım :) )
Bu epeyice ince hesap kitap gerektiren,özel malzemeler gerektiren bir iş.İnternette SMPS devre şemaları görmüştüm.Belki frekans konvertörü şeması da bulabilirsiniz.Ama yapmasının çok zor olduğunu duymuştum.
 
Mesela yumuşak kalkış şalterlerinin çalışma prensibinden gidebilir miyiz? Yumuşak kalkış şalteri motorun devrini yavaş yavaş yükseltiyor.Bunu nasıl yapıyor? Bilen bir arkadaş bilgilendirirse sevinirim.
 
Yumuşak kalkış şalterleri, sanırım soft starter dedikleri elektronik cihaz.anladığım kadarıyla soft starter, motor sürücüsünün,sadece normal devire kadar,frekansı yavaş yavaş artıran versiyonu.Çalışma mantığı aynı.Fakat sürücülerdeki ekstra özellikler yok.
Bir sürücü ile,frekansı istediğiniz gibi değiştiriyorsunuz,sensör bağlıyor ve sensör devreye girdiğinde,devir yönü ya da sayısını değiştirebiliyor,motoru çalıştırıp durdurabiliyorsunuz.Bazı sürücülerde motor torkunu ayarlıuyorsunuz.Yine belirtiyorum,anladığım kadarıyla,soft starterlerde bu ekstralar yok.Sadece motorun demeraj akımını dengelemek için yapılmış cihazlar.Bu ekstralar olmadığından da,biraz daha ucuz.
 

Benzer Konular

Cevaplar
1
Görüntüleme
18K

Yeni mesajlar

Forum istatistikleri

Konular
128,817
Mesajlar
920,711
Kullanıcılar
450,907
Son üye
saitdemircigil

Yeni konular

Geri
Üst