Uc3845 yardım

Onerulgen

Üye
Katılım
18 Şub 2017
Mesajlar
4
Puanları
1
Yaş
37
Arkadaşlar ben bu uc3845 entegresinin nasıl çalıştığını anlamaya çalışıyorum. Ben bu enregreyi bir türlü çalıştıramadım. Besleme gerilimi ni ve frekans ı belirleyen Rt/Ct bağlantısını yaptıktan sonra gerek voltaj gerekse akım geri beslemesini yapsamda yapmasam da 6 nolu pin de çıkış sinyali görünmüyor 8nolu v ref pininde 5v dc var 1nolu pinde sürekli 7.5v görünüyor 3nolu pinde sürekli 2.7v dc okuyorum. Datasheette gösterilen devreleri aynen oluşturduğumda bile çıkış alamıyorum Yabancı bir sitede 3845 entegresinin 3nolu bacağından çıkış alınmış bi çizim gördüm pinlerin 3842den farklı yerde olma ihtimali varmı acaba ben nerede yanlış yapıyorum Bu entegrenin çalışmasını anlaşılır biçimde açıklayabilecek varmı acaba şimdiden teşekkür ederim.
 
uc3843_osilator.png
öncelikle çok güzel detaylı bi anlatım olmuş teşekkür ederim. Mesela ben bu osilatör bağlantısını yaptığım zaman rt Ct değerini 10k 4n7 seçiyorum datasheete göre yaklaşık 50 khz e denk geliyor fakat çıkıştan değer okunmuyor acaba avometre yüksek frekansı göstermiyor olabilirmi osiloskopta yok ve bu şekilde mosfet sürmeye çalışınca mosfette anahtarlama yapmıyor bütün voltaj mosfetin ds bacakları üzerine düşüyor
 
çok iyi makale hocam elinize sağlık.. Bu vesileyle bende bi soru sorayım .. burada rc yi değiştirmeden rt yi değiştirerek regüle yapabilir miyiz yani rt yerine pot bağlarsak ayarlı güç kaynağı olur mu..
 
Sayin @Onerulgen avometreniz ozel frekans sayici bir cihaz degilse genel olcu aletleri sebeke frekansini olcer. Oyle kilohertz mertebelerini olcemezsiniz.

@29tr bu tur anahtarlama entegrelerinde frekansi degistirerek degilde duty cycle dedigimiz degeri degistirerek pwm seklinde bir guc kaynagi yapabilirsiniz ama bu isin en temelidir bu pwm sinyali alip guclendirmek ve sonra filtrelemek gerekiyor.

Bu tur guc kaynaklari cok gurultulu oluyor aku sarji yada motor surmede basarili ancak hassas devrelerde cok iyi olmuyor malesef.
 
anlıyorum @serkan_48 hocam .. ama yukarıda ki resimde sinyal aralığınında değiştiği görülüyor. mosfet üzerindeki yüksek voltajı bu entegrenin ürettiği kare dalga ile bir nevi kopyalamış oluyoruz sanırım . yani mosfet üserindeki 310v dc gerilimi kare dalgaya çevirip smps trafosuna mı gönderiyoruz. mantık bu şekildemi..
 
@Onerulgen
uc3845 dc besleme voltajınız limit içindemi.referans ucuna 100 nano farad bağladınızmı burada 5 voltu gördünüzmü.eğer uc 3845 bozuk değilse osilatör çalışıyor demektir. 3 nolu bacakta 1 volttan fazla gerilim varsa mosfet zaten iletime sokulmaz. siz n kanal mosfetin source ucuna bağlı direnci kaç ohm seçtiniz. devrenin görüntüsünü eklemeniz mümkünmü.

@29tr
rt ye pot bağlarsanız ayarlı güç kaynağı olma sadece osilatör frekansını değiştirirsiniz.
uc3843 current mode pwm regulatördür. Yani çıkış voltajını mosfet akımı kontrol ederek elde eder. Bunuda pwm tekniği ile yapar.
flyback uygulamada pwm ile kontrol edilen akım trafonun primerinden tek yönlü olarak yani dc olarak geçer. Dolayısıyla sekonderindede akım oluşur. Bu akım doğrultularak çıkış gerilimi elde edilir.
310 volt gerilimi trafonun primerinden akım geçirmek için kullanıyoruz.
 
çok karışık hocam.. yani primer üzerindeki gerilim sabittir.. mosfet in görevi primer akımını kontrol etmek primerden geçen akım sekonder gerilimi ile doğru orantılı.. kusura bakmayın kafa almıyor.. daha çok kaynak lazım.. piyasada smps ayarlı güç kaynaklarının az olmasının sebebini şimdi anlıyorum... benim düşündüğüm gibi olsaydı herkes yapardı zaten.
 
Bununla ilgili duty cycle in cikis voltajini nasil etkiledigi ile ilgili bir grafigim vardi bulabilirsem butaya eklerim. Aciklayici olacaktir.
 
Aslında o kadar zor değil. Osilatör dalga sekli ile mosfetin sürüldüğünü düşünün. Bu dalga şeklini pwm in yüzde yüz yani maksimum hali olarak düşünün. Isense ucundaki üçgen voltaj 0 ile 1 volt arasındaki bir seviyeye ulaştığında pwm in 1 seviyesinin 0 a çekildiğini düşünün. Hepsi bu.
Isense ucunda ne kadar gerilim olacağınada feedback voltajı ve hata amfikatörü karar veriyor. Comp voltajını oluşturarak.
ekleme: osilatör dalga şeklinden kastım üçgen değil pwm yani kare dalga.
 
Son düzenleme:

Forum istatistikleri

Konular
129,867
Mesajlar
930,872
Kullanıcılar
452,732
Son üye
erencok

Yeni konular

Geri
Üst