Enteresan. Peki SMPS'a göre fiyat avantajı var mı? Ya da doğrudan sorayım, neden SMPS değil de trafo kullanıyorsun?
Benim sürücülerimin kendi içerisinde zaten alternatif akımı dcye çeviren doğrultma devresi var. Bu durumda switch mod- smps ile zaten kullanamıyorum.
Toroidal trafolar yerine göre (özellikle bu yaptığım panoda) fiyat olarak ve stabilite olarak çok daha sağlam. Çünkü toroid trafoda bozulabilecek herhangi bir aksam yok. Buna keza smpsler hem daha pahalı hem de üzerinde birçok komponent olmasından dolayı arızaya daha meyilli.
Ayrıca boyut anlamında da ciddi tasarruf var, eğer 250watt gücünde 60volt dc smps alsaydım bunlardan 6 tane almam gerekecekti ve bunları bu panoya sığdırmam olanaksız. Havalanmaları gerektiği için üst üste de koyamazdım. Tek bir tane 1.5KW gücünde smps almaya kalksam fiyat olarak da 500-700 tl arası tutardı ki bu da çok fazla olurdu. Toroid trafolar yaklaşık 350 TL tuttu 6 tanesi.
Sürücü kartlarındaki Hertz değeri nedir, ne işe yarar, önemi nedir?
Hiç bilmeyen biri için, bir kaç cümle ile bir arkadaş özetleyebilirse sevinirim.
Bildiğim kadarıyla elektriğin frekansı oluyor ülkemizde Elektrik hatlarındaki standard 50 hertz spindle motorlardaki kullandığımız inverter sürücülerde kendi içinde hertz değerini artırarak motoru hızlandırmış oluyor.
Eğer KAYSERİ'nin de dediği gibi inverter sürücülerden bahsediyorsak bu doğru, trifaze veya mono girişli 50-60 hertz AC elektriği pwm ile 0-600 hertz arası yeniden yorumlayarak motorun devri ve dolasıyla gücü (power, kVA) ayarlanıyor.
Ama eğer cnc eksen sürücü kartlarından bahsediyorsak, 1/50 mikrostepde 200 adım bir step motorun 600 devirde dönebilmesi için motor sürücünün yaklaşık olarak her 10 mikro saniyede bir pulse alması gerekecektir. 100 kHzlik bir aç-kapa pwm çıkışı bu sıklıkla işlem yapmak için gereklidir. Bu nedenle piyasadaki sürücü kartlarında maximum çıkış frekansı 100kHZ - 200kHZ kimi kartlarda 4mHZ olarak belirtilmektedir.
Şahsi görüşüm eğer bildiğimiz step motorları ve yine bildiğimiz ucuz step motor sürücülerini kullanıyorsanız, her ne kadar üzerlerinde 1/128 ve 1/256 gibi çılgın mikrostep oranları yazsa da, sinyal girişlerinde ucuz optocouplerlen dolayı 10 mikrosaniyeden daha az sıklıktaki sinyalleri işleyememektedirler. Bu da bu ürünlerle maximum 1/50 (10000 adım) step ayarında maximum 600~ devirde çalışabilecekleri anlamına gelip, yine minimum 100kHZlik bir sürücü kartın yeterli olacağı anlamına gelir.
16mHZ kristal ile çalışan Arduino Uno teorik olarak herhangi bir pininden 8mHZlik çıkış verebilir. Ancak işin içine ivme hesaplamaları ve diğer işlemler de girince arduinonın işlemci gücü zayıf olduğu ve matematiksel formulleri yavaş hesapladığı için stabil olarak bu frekansı koruyamaz ve 3 step motoru yüksek mikrostepde süremeyecektir.
Son düzenleme: