GPS modülü çok ucuz. Ama sadece su üstünde işe yarar. Size öncelikle gereken şey, acil durumlarda bu Sualtı aracını Su üstüne çıkaracak programlanmış mikroişlemci kartı gerekiyor ve tabii ki de bu kartın kumanda edeceği servolar. GPS ile ilk çıktığı yere dönmesi yine su altı aracının içindeki kumanda kartının programı ile ilgili.
Su altı için askeri tahsis edilen Radyo frekansını zaten kullanamazsınız. Sualtı frekanslarında olduğunda çok kolay anlaşılır ve çok çok daha kolay yakalanırsınız. Hem zaten bu frekanslar askeri araçlara tahsis edildiği için size kimse özel izinde çıkartamaz.Zaten bu frekansta kamera video gönderimi yapılabilmesi teoride bile mümkün değil.
KAMERA ŞART.
Siz önce Bulanık bir suyun içerisine daldırğınız bir su altı aracının,,, suyun altında online kamera görüntüsü yoksa hangi ota hangi kayaya yada çamura saplanacağını hesap edin. O halde, dahili kamera ve kayıt sistemi hiç düşünmeyin.
Yani kameralı bir online kumanda sistemi şart. Tabii ki su altı için kameraya aydınlatmada gerekiyor.
KAMERA VARSA KABLO DA VAR.
Kameralı sistemlerde Benim bildiğim su altı için sadece kablolu yada fiber olur.
(Öyle radyo dalgası ile ya da ultrasonla sualtı aracınızın kamerasından online görüntü alamazsınız.)
Online Kamerasız bir sualtı aracı zaten düşünemezsiniz.Çünkü o kadar para harcadığınız(zaten böyle bir araç boyut olarak 1 metreden aşağı olmaz) su altı aracınızı suyun altında başına gelebilecek ufak bir şeyde suyun altında kaybederseniz üzülürsünüz.
Siz benim dediğimi yapın. Koaksiyel kablolu olsun. Hem kamera sorunu hem kumanda edersiniz. Hem de aksilik olursa kablodan çekip sualtı aracınızı kurtarırsınız.
)
Ek olarak belirteyim..Bahsettiğiniz ebatlar profesyonel bir ROV için bile çok büyük kaçıyor (1.5-2 metre).Naçizane tavsiyem hukuki olarak müsait olsa bile daha küçük bir şey tasarlamanız.Bu aleti taşıyacaksınız unutmayın...
Hocamın dediği gibi 1 metreyi aşmayın ve susuz ağırlık olarak da mümkünse yarım kiloyu geçmeyin. (Bu ağırlık dronlar için belirlenmiş üst sınırdır)))
Kumanda için ince koax kablo kullanın.
Tecrübem var evet.Gençlik çağımda Kamerasız OTONOM bir su altı aracım olmuştu. Genelde su üzerinde geniş daire çizerek gidiyor ve ve bana geri geliyordu. Ayrıca programladığım takdirde, su altında 1 yada 2 dakika haareketsiz kalıyor ve tekrar kendini su üzerine çıkartıyordu.