el_emek
Katılımcı Üye
yapılan iş yönetmeliklere uygunsa (gerilim düşümü hesabı, uygun kesitte kablo kullanımı vb.) teorik olarak sorun yok diyebiliriz. pratikte ise motorun çalıştığı yerdeki arazi şartları gibi özel durumlar nedeniyle çeşitli atraksiyonlara girebiliriz. önemli olan işin yürümesi.Arkadaşlar ilginç bir duruma rastladım.Tarımsal sulama yapan bir abonenin motor arızasına gittik yaklaşık 300 metre mesafeye yıldız üçgen pano kurulmuş o şekilde de sulama yapılmış uzunca bir süre boyunca.Şimdi mevcut uygulamalarda böyle bir şey yapılıyor mu yoksa ben mi yanlış düşünüyorum.Yıldız üçgen motora yakın noktada yapılması gerekmez mi 300-500 metre mesafeye yıldız üçgen hat döşendiğini ilk defa gördüm.Adam çift devre hat çekmiş 50 lik kablo ile yıldız üçgen çalışan pano trafonun yanında motor ise 300 metre uzakta motor termiği 85-90 arası bir değere ayarlı motor yükte 35-40 amperi geçmiyor.
Sormak istediğim konu ise şu bildiğiniz gibi 7,5 kw dan daha büyük motorlarda sargı direnci 1 ohm değerinin altında oluyor ve güç güç değeri büyüdükçe sargı direnci dahada küçülüyor.Şimdi burada uzun mesafede yıldız üçgen yapılması motor sargıları arasına direnç koymaktan bir farkı yok çünkü sonuçta iletkenin de bir direnci var bu da motor gücünün düşmesine tam güç değerine ulaşılamamasına neden olmaz mı ? Kişisel görüşlerinizi almak isterim.
Ekli dosyayı görüntüle 55169