Uzun mesafelerde Wifi? Bu cihazların hangisi işime yarar.

erkan1525

Üye
Katılım
8 Kas 2011
Mesajlar
269
Puanları
1
Yaş
36
Merhaba,
Bizim mahallede bilgisayar kullanım oranı oldukça düşük. E tek başına her ay internete 85 TL vermek çok zor geliyor. Bizim evden 800 ile 500 metre gibi bir uzaklıkta bir arkadaş internet bağlatmış. Bende wifi üzerinden bağlanmak istiyorum.

İnternetten araştırdım. aşağıdaki cihazın 3 km den çektiği iddia ediliyor. Bu benim işime yararmı?
2 ANTENLİ WİRELESS USB ADAPTOR 3 KM MENZİLLİ GittiGidiyor'da 67756814
Bu iş için vericinin yani modeminde çekim ve sinyal üretme gücünün yüksek olması gerekmezmi? Elimizde standart airties modemlerden falan var. Bu işi yukardaki ürünle yapabilirmiyiz?

Birde aşağıdaki ürün var.
TP-Link TL-WA5210G 12DBi anten 15KM Accespoint GittiGidiyor'da 69298837
Tam 15 KM diyor. Böyle birşey mümkün mü ya? Çok komik geldi bana. Öyleyse iş yerimdeki interneti beleşe kullanırım yani. Bu gerçekten mümkünmü acaba? Bu cihaz tam olarak nedir nasıl kullanılır daha başka nelere ihtiyacım olur?
 
Öncelikle o 2 antelnli vs.. diye geçenin 3 km olması imkansız. TP-Link kaliteli bir üründür ama onunda şehir içine 15km olması için [tabi olabilecekse] iki nokta arasında hiçbir engel olmaması gerekir ve karşıdada kaliteli bir sinyal olmalıdır. Ki o koşullarda dahi 15 km abartı geldi bana. Bu işi uzak mesafede yapmadaki tek etken alıcının kalitesi değildir. Aradaki engeller [evler vs..] kimi zaman bu işi imkansıza yakın kılabilir. Ama arada engel yok ise TP-Link ile işini görebilirsin sanırım. Eğer kesin işe yaramasını istiyorsan karşıtarafıda en azından antenini omi anten yerine bir Panel anten ile değiştirsen bu işi başarırsın. Tabi bu durumda arkadaşın evin içinde WiFi kullanamaz. Ayrıca güçlendirilmiş bir WiFi sinyali çeşitli güvenlik sorunları yaratacaktır [mesela şifreniz ne kadar iyi olursa olsun wps saldırıları büyük bir sorun.] Unutma sen o mesafeden ulaşabiliyorsan başkalarıda ulaşır. Özetlemem gerekirse aradaki engeller, karşıdaki vericinin gücü alacağın alıcı kadar önemlidir.Hatta alacağın alıcıyı belirleyen onlardır. Eğer arada engel yok ise 1km aşılabilir bir mesafedir.Ben şahsen arada bir sürü engel var iken dahi 1w alıcı + çanak anten ile o mesafenin aşıldığını gördüm. Daha detaylı cevaplar arıyorsan bence sadece WiFi ile ilgilenen türkçe forumlar var ve dene! Eğer o forumlara yazacaksan daha detay vermen iyi olur meselela google map ile bir görüntü koy ve koşulları daha iyi açıkla [sen kaçıncı kattasın o kaçıncı, verici marka modeli vs..]
 
Bir wifi sitesine yazdım ama cevap alamadım daha...
Cihazı araştırınca fikrim değişti. Kanımca bu cihazı alırsam 345 metre uzaktaki (googleden ölçtüm) arkadaşımın eviyle engel olsa bile bağlanırım. Ama ben 5,6 km uzaktaki iş yerinden almak istiyorum. Zaten işten çıkınca kullanacam bizimkilerde sorun çıkarmaz arkadaşla kullanırız. Arada ciddi bir engel yok. İş yerim ilçe merkezinde. İlçe merkezi konum bakımından yüksekte. İş yeride konumu bakımından yüksekte sanırım bizim evle birbirlerini görme ihtimalleri çok yüksek. Çünkü arada kalan vesafede arazi gittikçe çukurlaşıyor bizim evlere doğru da yükseliyor. 15 Km umrumda değil. Bu sistemi kullanan varmıdır? Kullanmak için nelere ihtiyacım olur?
 
Ben senin yadığın forumda gördüm mesajını. Orada "mutkan" isimli kullanıcı cevap yazmış ve o kullanıcı WiFi donanımı konusunda deneyimli bir arkadaştır. Ki orada sorduğun 5.6 Km olmuş ve emin ol o mesafede tekbir alıcı ile verim elde etme şansı sıfıra yakın. Önğn nekadar açık olursa olsun. O mesafede direk hava koşullarını saymasak dahi normal bir vericinin sinyalini sıfıra düşürüyor. Bu işin matematiksel bir çok hesabı var ama o kısmını karıştırmadan söylece söyliyim. 1. mutkan bu işi bilir sözüne ben şahsen güvenirim. 2. iş km. olayına dönünce tek taraflı alıcı ile olması çok zor. Alıcının ve vericinin uygun olması gerek. 3. Varsayalım tekyönlü bir alıcı ile sinyali yakaladın; o durumda da internet bağlantın sürekli kpacak vs.. ve sende bu tür bir işe giriştiğine pişman olacaksın. Ama ekonomik olarak daha uyfun bir yöntem arıyorsan o vakit el yapımı Panel ante veya yagi anten durumları var ki senin koşullarında panel daha iyi. Onu deniye bilirsin. Yine o forumda yapımları resimli olarak anlatılmış olan konular var. Ama ben uğraşamam arkadaş dersen ve iki yapının birbirini direk gördüğüne eminsen mutkanîn söylediği yol garantidir.
 
Yav ben aslında kontolkaleminde wifi kategorisi görmeyince şaşırdım. Yanlışım varsa düzeltin ama şimdi burda Elektronik alanında v.s çok değerli deneyimli ustalar, mühendisler ver. Wifi de sonuç olarak elektronik. Bence bizim ustalar bu konuya çok az kafa yorsa daha verimli çözümler üretebilirler. Ama internette yaptığı araştırmalara göre birçok kişi bu işi birkaç teneke parçasıyla yaptığı denemelere yada bunun gibi basit şeylere dayandırarak yorumlar yapıyor.

Sonuç olarak yapılan yorumlar v.s birbirinden çok farklı hiçbiri birbirini tutmuyor. Bir videoda kücük 1000mw olduğu söylenen bir alıcıyla bir tepeden 15 km uzaktaki normal bir modemden sinyal alınıyor (hiç engel yok) ama diğer bir yorumda bunun profesyonel cihazlarla bile imkansız olduğu söyleniyor.

Açıkçası 3-5-15 km gibi mesafelerde denemeler yapıp bulgularını paylaşan birilerine de rastlamadım. Muhakkak deneyen vardır ama kardeşim ne oldu nasıl oldu ne kullandın insan bi paylaşır dimi...

Kendi tespitlerim.
*1. Uydu alıcılarda Wifi cihazlarına çok yakın frekansta 2.5 Ghz de çalışıyor. Bir uydunun güçlü bir verici olduğunu söyleyebilirsiniz. Ancak bazı uydu alıcılar uydu üzerinden yazılım güncellemesi yapabiliyor. Buda demektir ki uydu alıcınızı gönderdiği bir veri de uyduya kilometrelerce uzağa ulaşabiliyor.
*2. Bu konuda uzman değilim. Ancak yanlışsam düzeltin radyo dalgalarının frekansları ulaşabildiği mesafe, kullanılacak güç, engellerden etkilenme oranı, çok etkilendiği engeller, verinin sağlıklı ve kayıpsız iletilmesi, dalgaların gönderilmesi ve bazı karakteristik özelliklerini çok etkiliyor.
2.4 - 2.5 frekansları bırakın metalleri v.s ağaç yaprağı gibi engellerden bile çok fazla etkilenirler ama daha az güç kullanılarak çok az veri kaybı ve bozulmasıyla çok uzak mesafelere ulaşabilirler. Bu frekanslardaki alıcı ve vericileri bitbirlerini direkt olarak görüyor olması sağlıklı çalışması açısından çok önemlidir. Özellikle bu frekanslar la ilgili wifi dışındaki çoğu uygulamada direk olarak birbirine bakan çanak veya oval antenler kullanılır.
*3. Acemice olsada eğer yanlış yorumlamıyorsam bu frekans aralığındaki dalgalar karakterleri bakımından ışığa çok benziyorlar. Engellerden çok etkileniyor olması, kişisel uygulamalarda 100 m^2 gibi az bir alanda etkili olur (ampul gibi düşünün), 360 derece açıda çok verimsizdir ve çok uzağa iletmek zor ve masraflıdır. (aynı aydınlatma gibi). Tek yönde merceklere benzeyen oval yapıda antenler kullanılarak daha ekonomik bir şekilde kilometrelerce uzağa iletilebilirler. Bu durumda engellerden de çok etkilenirler (Lazerler gibi)
 
Bu arada 1 tane wa5210G aldım sonra karar değiştim 2 tane aldım... İnşallah boşa gitmez yoksa 250 TL çöp olur :S
 

Forum istatistikleri

Konular
129,880
Mesajlar
931,002
Kullanıcılar
452,759
Son üye
imot

Yeni konular

Çevrimiçi üyeler

Geri
Üst